Budi dio naše mreže

Sveto vazmeno trodnevlje (Veliki četvrtak, petak i subota) koje se proteže u vazmeno bdjenje i proslavu Kristova uskrsnuća, najsvetiji su dani u crkvenoj godini i životu kršćanske zajednice. U njima slavimo Kristovu ljubav utjelovljenu u euharistijsko otajstvo, Kristovu muku kao najveći i najistinskiji izraz njegove ljubavi, Kristovu smrt kao krajnji čin samoponištenja (kenosis) radi našega oslobođenja i uzdignuća na razinu Božjega sinovstva. Pogledajte raspored liturgijskih slavlja Vazmenog trodnevlja diljem domovine.

/ im

Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zbog nemogućnosti slavlja u prvostolnici, predvodit će na Veliki četvrtak misu posvete ulja u Župi sv. Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi, u 10 sati. Te Misu večere Gospodnje u Župi sv. Blaža u 18:30 sati.

Na Veliki petak, predvodit će obrede Velikog petka u 18:30 sati u Župi sv. Blaža.

A na Veliku subotu Vazmeno bdjenje u svetoj noći, biti će u 20 sati  u Crkvi sv. Ivana Krstitelja. Na sam  Uskrs svečano misno slavlje predovodit će u 11 sati u  Mariji Bistrici, Crkva bl. Alojzija Stepinca na otvorenom.

Đakovačko-osječka nadbiskupija

Na Veliki četvrtak đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić predslavit će u 18:30 u đakovačkoj katedrali misu Večere Gospodnje kojom započinje Vazmeno trodnevlje.

Na Veliki petak u 17 sati obrede Velikog petka u đakovačkoj katedrali predvodit će župnik đakovačke Župe Svih svetih preč. Tomislav Ćorluka, a nazočit će đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Na Veliku subotu obrede Vazmenog bdjenja u đakovačkoj katedrali u 20 sati predslavit će pomoćni biskup Ćurić.

Na svetkovinu Uskrsa nadbiskup Hranić predslavit će središnju euharistiju u đakovačkoj katedrali u 10:30.

Na Veliki četvrtak u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla u 18:30 Misu večere Gospodnje kojom započinje Vazmeno trodnevlje predslavit će đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Obrede Velikog petka u konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku u 18:30 predvodit će župnik mons. Adam Bernatović, a nazočit će đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Na Veliku subotu, nadbiskup Hranić predslavit će u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla obrede vazmenog bdjenja u 20 sati te će podijeliti sakramente kršćanske inicijacije ovogodišnjim katekumenima.

Na Uskrs središnje uskrsno euharistijsko slavlje u 10 sati u konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku predslavit će pomoćni biskup Ćurić.

Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će misna slavlja i obrede Velikog tjedna u bazilici Sv. Kvirina u Sisku. Veliki četvrtak u 10 sati pokorničko bogoslužje, u 11 sati misu posveta ulja, a u 19 sati misa Večere Gospodnje.

Veliki petak u 18 sati biskup Vlado Košić predvodit će obrede Muke Gospodnje.

Na Veliku subotu u 20 sati, predvodit će vazmeno bdjenje za vrijeme kojega će  podijeliti sakramente kršćanske inicijacije odraslim osobama.

A na  Uskrs svečano misno slavlje je u 11 sati.

Splitsko – makarska nadbiskupija

Na Veliki četvrtak splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će u 19 sati u splitskoj katedrali sv. Dujma misu Večere Gospodnje kojom započinje Vazmeno trodnevlje.

Na Veliki petak u 19 sati nadbiskup Barišić predvodi u katedrali svečanu Službu Muke Gospodnje i obrede Velikoga petka. Po završetku je svečani ophod i blagoslov gradu Splitu i Nadbiskupiji s Periptera.

Mons. Barišić predvodi i Vazmeno bdijenje na Veliku subotu u 21 sat s blagoslovom hrane.

U nedjelju Gospodnjega uskrsnuća  splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će svečano bogoslužje u 10 sati s uskrsnim blagoslovom.

Varaždinska biskupija

Svete mise u Varaždinskoj katedrali bit će ujutro u 10 sati i navečer, u 19 sati.

Na Veliki četvrtak ujutro, biskup u katedralnoj crkvi, zajedno sa svojim svećenicima, slavi misu na kojoj će posvetit krizmeno ulje te blagosloviti bolesničko ulje. Ovu misu posvete ulja, mons. Bože Radoš, predslavit će u 10 sati uz izravni prijenos na YouTube kanalu Varaždinske biskupije.

Slavlje vazmenog otajstva započinje misom Večere Gospodnje koja će u varaždinskoj katedrali biti slavljenja u 19 sati. Nakon mise biti će Getsemanska ura do ponoći uz mogućnost osobne molitve i razmatranja Kristove žrtve.

Na Veliki petak Slavlje Gospodinove Muke u varaždinskoj katedrali započet će u 15 sati.

Na Veliku subotu Crkva ostaje uz grob Gospodnji razmatrajući njegovu muku, i smrt. Vazmeno bdjenje u varaždinskoj katedrali započet će u 22 sata. Sve to biti će popraćeno izzravnim prijenosom na   VTV-televiziji i YouTube kanalu Varaždinske biskupije.

Svete mise na dan Vazma u varaždinskoj će katedrali biti prema nedjeljnom rasporedu u 7.30, 9, 11 i 18 sati. Svečano euharistijsko slavlje u 9 sati bit će izravno prenošeno na VTV- televiziji i YouTube kanalu Varaždinske biskupije.

Uskrsnoj svetoj ispovijedi u katedrali  moguće je pristupiti svakog dana za vrijeme svetih misa.

Riječka nadbiskupija

Na Veliki četvrtak misno slavlje je u 18 sati ,a predvodi ga riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

Na Veliki petak  Slavlje Gospodinove Muke je u 18 sati, a predvodi ga riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

Na Veliku subotu vazmeno bdjenje započinje u 18 sati, a predvodi ga riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

Na Uskrs svete mise su u  8 sati i predvodi ju rektor Katedrale mons. Matija Matičić, 9:30 (misa na talijanskom jeziku; predvodi vlč. Mario Gerić) i 11 sati (predvodi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić)

Dubrovačka biskupija

Misu Večere Gospodnje u četvrtak 1. travnja s početkom u 19 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodit će apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. Nakon mise Presveti Oltarski Sakrament će se prenijeti na pomoćni oltar gdje će biti kratko klanjanje. Cijeli događaj bit će uživo prenošen na internetu i televiziji.

Obredi Velikog petka 2. travnja u katedrali Gospe Velike počinju u 19 sati a predvodit će ih apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. Redovita procesija ulicama Grada unutar zidina će zbog epidemioloških razloga ove godine izostati, a u samoj katedrali bit će kratka procesija s blagoslovom cijeloga Grada i biskupije. Sve se može pratiti u izravnom prijenosu na internetu i na televiziji.

Vazmeno bdjenje na Veliku subotu, 3. travnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku počinje u 19 sati, a predvodit će ga apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

Središnje svečano pontifikalno slavlje na svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega u nedjelju 4. travnja u 10 satiu katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodit će apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Misa se može pratiti putem interneta, radija i televizije

Internetski kanali Dubrovačke biskupije na kojima se mogu pratit misna slavlja i obredi iz katedrale su: YouTube kanal Dubrovačke biskupije i Facebook profil Dubrovačke biskupije.

Porečko – pulska biskupija

Veliki četvrtak
Nadbiskup Kutleša na Veliki četvrtak u Poreču
POREČ: Misu posvete ulja, na Veliki četvrtak, apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije, nadbiskup mons. dr. Dražen Kutleša predvodit će u porečkoj katedrali s početkom u 10 sati.
Misu večere Gospodnje, istoga dana, s početkom u 19 sati mons. Kutleša će predvoditi također u porečkoj katedrali.
PULA: Misu Večere Gospodnje u pulskoj katedrali, s početkom u 19 sati predvodit će katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj.

2. travnja – VELIKI PETAK
Nadbiskup Kutleša predvodi Obrede Velikog petka u Puli
POREČ: Obrede Velikog petka u porečkoj katedrali, s početkom u 19 sati, predvodit će porečki katedralni župnik preč. Milan Zgrablić.
PULA: Obrede Velikog petka apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije, nadbiskup mons. dr. Dražen Kutleša predvodit će u pulskoj katedrali s početkom u 19 sati.

3. travnja –  VELIKA SUBOTA
Vazmeno bdjenje u Poreču predvodi nadbiskup Kutleša
POREČ: Vazmeno bdjenje, s početkom u 21 sat, apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije, nadbiskup mons. dr. Dražen Kutleša predvodit će u porečkoj katedrali.
PULA: Vazmeno bdjenje u pulskoj katedrali , s početkom u 20 sati, predvodit će katedralni župnik pulske katedrale vlč. Rikard Lekaj.

4. travnja – USKRS
Misa svetkovine Uskrsa u porečkoj katedrali
Na svetkovinu Uskrsa svečano misno slavlje u 11 sati apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije, nadbiskup mons. dr. Dražen Kutleša, predvodit će u porečkoj katedrali.

Mons. Milovan na Uskrs u Puli
Misu svetkovine Uskrsa u pulskoj katedrali i ove će godine tradicionalno predvoditi mons. Ivan Milovan, biskup u miru. Misa započinje u 10.30 sati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja