Budi dio naše mreže

Maslina je simbol mira, čistoće, Božje providnosti i brige za ljude, simbol snage. Ove godine obilježavamo 50 godina od pokretanja korizmene misijske akcije Maslinova grančica – moj dar za misije.

/ im

U prvom broju misijskog lista Radosna vijest za godinu 1974. tadašnje uredništvo pozvalo je vjernike na „novi oblik pokore: darivanje maslinovih grančica na Cvjetnicu za misije i misionare“. Poziv je upućen župama u primorskim krajevima, da daruju zelene maslinove grančice, te župama u unutrašnjosti, da ih ponude vjernicima uz dobrovoljan prilog za misije.

Akcija Maslinova grančica – moj dar za misije organizira se za nedjelju Cvjetnice. Želimo povezati krajeve uz more, gdje uspijeva maslina, s unutrašnjosti i sjeverom te i na taj način učvršćivati crkveno i narodno zajedništvo. Grančice se nude vjernicima uz dobrovoljan prilog za misije. Takvim se spajanjem naših župa i vjernika pridonosi crkvenomu zajedništvu na svjetskoj razini. Svi mogu jedni od drugih što vrijedno primiti i drugima darovati. Dobri Bog darovao nam je masline i potrebno ih je orezivati svake godine ako želimo da dobro rode i da u plodovima ima dosta ulja. Period rezidbe je u korizmenom vremenu, tako da, umjesto da se grančice bace i propadnu, u toj akciji dobivaju novu vrijednost i smisao.

Uz jačanje zajedništva, kao izravan plod akcije veže se i prikupljanje novčanih sredstva za misije. Na taj način produbljuje se i misijska svijesti kod svih koji su uključeni. Pokretači akcije u svojoj župi su župnici. Ali također i vlasnici maslinika, rezači, zatim oni koji prikupljaju i transportiraju grančice te oni koji ih u župnim zajednicama oblikuju i nude vjernicima. Na taj način potvrđuje se privrženost župnoj zajednici i cijeloj Crkvi te uvećava suosjećajnost s braćom i sestrama u misijskim zemljama koji trpe i nemaju doličnih uvjeta za život i odrastanje.

Prikupljena novčana sredstva za maslinove grančice namjenjuju se osobito za potrebe djece u siromašnim i nerazvijenim misijskim zemljama: za katehetsku pouku i za katekizme, za školovanje djece i gradnju škola, za gladnu i bolesnu djecu, za brigu za siročad, za djecu vojnike…

Pozivamo župnike i župne zajednice uz more i u unutrašnjosti naše domovine da se uključe u akciju Maslinova grančica – moj dar za misije. Sve koji se žele uključiti u akciju Maslinova grančica – moj dar za misije pozivamo da se jave u svoju župu. Međutim, ako župa još nije uključena u akciju, možete se javiti Papinskim misijskim djelima u RH.

Akcija Maslinova grančica – moj dar za misije pokazatelj je iskrene vjere u Boga i našega kršćanskog zajedništva, a sudjelovanjem u akciji pokazali ste odlučnost da slušate Učitelja, koji je rekao: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ (Mk 25, 45)

Posjetite www.misije.hr i pratite aktivnosti Nacionalnog misijskog ureda na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR ili www.instagram.com/misije.hr. Za dodatne informacije kontaktirajte Nacionalni misijski ured u Zagrebu: 01/5635-055; e-mail: missio.croatia@misije.hr   

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja