Budi dio naše mreže

Matej Delaš autor je prvog romana o katoličkom izviđaštvu, koji je obavljen u travnju 2020. u Jarmini.

/ ps

Prvi roman o katoličkom izviđaštvu u Hrvatskoj autora Mateja Delaša objavljen je u travnju 2020., nakon što je vodstvo Udruge katoličkih izviđača “Jarmina” odlučilo urediti i tiskati autorov rukopis koji je nastao već 2016.

“U traganju za izgubljenim totemom”, govori o liku prozvanom “Tragačem”, koji pronalazi zanimljive škrabotine pomoću kojih, vjeruje, konačno može napisati svoju priču nakon svih višegodišnjih pokušaja. Čita dokument, razvija priču te čitatelje želi uvesti u život zanimljive izviđačke družine.

Iskoristio sam svoje izviđačko iskustvo i poznavanje tadašnjih članova

Delaš je na svojem blogu roman opisao kao “humorističan, izviđački, avanturistički, dječje detektivski i većim dijelom istinit. Dijelom je i filozofski, čime sam zadržao pravo na glavnoga lika koji je zaista tragač, na lika kakvog želim, lika koji o izviđaštvu ne zna, ali želi znati, a uz to nosi iskustvo književnosti te napreže sve moždane vijuge kako bi Čitatelju i Čitateljici dočarao svoju svijest o traganju. Roman je stvoren na temelju tada vrlo svježega (iako sirovoga) dokumenta Udruge te sam uz to iskoristio svoje izviđačko iskustvo i poznavanje tadašnjih članova, u učionici i vani, kako bi taj roman imao uvjerljivu fabulu i zanimljivu priču, što god to zanimljivu značilo”.

Osim što je roman Delašov prvijenac, navodi kako je to i prvi roman iz Jarmine kraj Vinkovaca. Uz Delaša, koji je po struci nastavnik Hrvatskoga jezika, na romanu su radili i još dvoje članova Udruge katoličkih izviđača “Jarmina”, koji su ilustrirali naslovnicu.

Izviđačkih romana u Hrvatskoj nema puno

“Roman sam napisao najprije svojim izviđačima, a zatim svima koji se osjećaju mladima, a izviđači znaju što to znači u našem jeziku. Izviđačkih romana u Hrvatskoj nema puno, a ‘U traganju za izgubljenim totemom’, ili ‘Tragač’, jedan je od pokušaja nastanka jednoga, što ćete prepoznati pročitate li knjigu do kraja. K tomu, o katoličkome izviđaštvu, odnosno skautizmu, nema ih uopće”, napisao je Delaš.

Zarada pomoću donacija namijenjena je dobrotvornomu djelovanju Udruge katoličkih izviđača “Jarmina”, koji će otkriti namjenu prikupljenih sredstava na promociji u Jarmini.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja