Budi dio naše mreže

Proslava 30. obljetnice Savjetovališta za obitelj pod okriljem Čudotvorne Gospe od Zdravlja obilježena je kroz tri dana - od 14. do 16. prosinca u Splitu.

/ md

Otvorenost životu bila je tema u utorak, 14. prosinca, a misu je predslavio fra Ivo Rastočić u koncelebraciji sa župnikom fra Antom Udovičićem, izvijestila je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja – Split.

U homiliji je fra Ivo govorio o vrijednosti dara života i prihvaćanju djece kao Božjeg dara. Na početak devetnice Božiću, u srijedu 15. prosinca, tema je bila molitva za obitelji koje ne mogu imati djece, a otvorene su životu. Misu je predslavio fra Ivo Rastočić u koncelebraciji sa župnikom fra Antom Udovičićem. U homiliji se osvrnuo što je neplodnost značila u Starom zavjetu te koje su poteškoće neplodnosti, a na kraju mise fra Ante je molio za neplodne parove da u težnji za potomstvom poštuju Božje zakone te da naši zakonodavci omoguće brži put do usvajanja djece.

Na dan proslave 30. obljetnice osnutka Savjetovališta, nakon blagoslova obitelji, u četvrtak 16. prosinca uslijedila je pobožnost Gospi pred porodom te večernja misa i pjevana devetnica Božiću. Misu je predslavio fra Ante Udovičić u koncelebraciji s fra Ivom Rastočićem u kojoj su se spomenuli djelatnika obiteljskog savjetovališta kroz ovih 30 godina.

U prvom dijelu homilije govorio je o djelovanju Savjetovališta za obitelj koje je osnovano još 1991. godine. Na poticajno pismo dr. Antuna Liseca da se pomogne trudnicama, dr. Danijela De Micheli Vitturi i dr. Igor Jelovac, u dogovoru s tadašnjim župnikom fra Stankom Radićem, počeli su rad u Savjetovalištu za obitelj. Prva nakana bila je pomoći da se spriječi pobačaj i poučavanje o prirodnom planiranju obitelji.

S vremenom su se savjetovalištu priključili i stručnjaci iz područja psihologije, pedagogije, defektologije, ekonomije, socijalnog rada, psihijatrije te karitativna djelatnica. U savjetovalištu su počeli i obiteljski susreti koji su se održavali i u franjevačkim samostanima u Zaostrogu i Živogošću. Iz obiteljskih susreta stvorila se potreba za obnovom Bračnog vikenda. Održan je i niz obiteljskih tribina s aktualnim temama iz bračnog i obiteljskog života. Nakon mise slijedilo je euharistijsko klanjanje za obitelji.

Iz Obiteljskog savjetovališta dr. Anita Strujić Vladanović otišla je u KBC Firule gdje je jedno vrijeme radila neposredno s trudnicama. Potom je otvoreno Caritasovo savjetovalište za trudnice od kojeg je kasnije nastalo Nadbiskupijsko bračno i obiteljsko savjetovalište. Vrijedno je spomenuti nekoliko pokojnih djelatnika Savjetovališta Gospe od Zdravlja koji su se nesebično zalagali za dobrobit braka i obitelji: fra Stanko Radič, prof. Nada Veršić, dipl. iur. Živan Sikirić i dr. Igor Jelovac.

Danas u Velom Varošu postoji i Centar za život kojeg je osnovala inicijativa 40 dana za život. Kroz sve ove godine djelatnici Savjetovališta surađivali su s raznim udrugama i pokretima, župnicima, centrom za socijalni rad. Bilo je nastupa na pučkim misijama, zaručničkim susretima, radio i tv-emisijama, danima braka, obiteljskim ljetnim školama i cijeli taj rad obavljali volonterski.

U Savjetovalištu danas djeluje još nekoliko volontera s kojima se može dogovoriti susret. Za pravna pitanja mr. Marlon Macanović, za ekonomiju obitelji prof. dr. Elza Jurun, za psihološke probleme prof. Doris Grgurin, za prirodno planiranje obitelji i ostalo dr. Danijela De Micheli Vitturi, spec. obiteljske medicine, logoterapeut, koordinatorica Savjetovališta.

30 godina Savjetovališta za obitelj / franjevci-split.hr

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja