Budi dio naše mreže

Katedralne župe sv. Terezije Avilske u Bjelovaru i Požegi duhovno su se pripravljale za proslavu svetkovine sv. Terezije. Za Hrvatsku katoličku mrežu proslavu svetkovine najavili su župnici vlč. Branko Fresl, župnik katedralne župe sv. Terezije Avilske u Bjelovaru i vlč. Mario Večerić, župnik katedralne župa sv. Terezije Avilske u Požegi te su poručili kako i zašto sv. Terezija Avilska može i danas vjernicima biti aktualan i živ primjeri svakodnevnog rasta u svetosti. 

/ Branimir Gubić

Bjelovar

Za proslavu svoje svetkovine bjelovarska katedralna župa pripremala se 14 dana. Već tradicionalno, „treću godinu zaredom imamo put od Male do Velike Terezije”, rekao je župnik katedralne župe sv. Terezije Avilske u Bjelovaru vlč. Branko Fresl.

„Počinjemo na sv. Malu Tereziju svečanim listopadskim pobožnostima, otkada počinju propovjednici pripremati put sve do Velike Terezije. Put traje do 14. listopada, kada svečanom večernjom molitvom i misom uočnicom navečer započinje sama svetkovina”, pojasnio je župnik Fresl.

Podsjetio je kako su ove godine 10. listopada imali župni dan mladih. „Imali smo priliku pripremiti se tako da i mladi daju svoj doprinos svetkovni. Misu u 11 predvodio je domaći sin, vlč. Željko Tanjić, rektor HKS-a koji je nakon mise imao poticajni nagovor mladima, a navečer je vlč. Odilon Singbo imao svetu misu te je s vjernicima podijelio vlastito svjedočanstvo vjere. Također, u ovoj godini sv. Josipa (jer je sv. terezija za svog zaštitnika izabrala sv. Josipa), misu uočnicu predvodio je rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente”, rekao je vlč. Fresl.

Svete mise na samu svetkovinu su u 7, 11 i 18 sati. Župna proslava je u 11 sati, a misu predvodi mons. Zlatko Koren. U 18 sati je biskupijska proslava. Misu predvodi varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

„Ono što je lijepo i što se može naučiti iz Terezijina života, iako je živjela prije 500 godina njezina poruka je živa i danas, jest to da sve ono što nas smeta u društvu ili Crkvi počinjemo mijenjati iz svog vlastitoga srca, svog života. Ona je prekrasan odgovor na reformaciju, odnosno da se Crkva može mijenjati i da je sama na putu obraćenja jer je čovjek, a prvenstveno Bog u središtu. Ona kaže: ‘Ako imaš Boga, imaš sve i samo Bog dosta je pa onda kreni od sebe’. Budi svjestan da si Boje dijete. Ne smiješ upasti u melankoličnost ili osrednjost, nego se moraš uzdići i ostvariti svoj potencijal kroz misaonu i kontemplativnu molitvu. Iako nas različite užurbanosti života odvode od Boga i susreta sa samim sobom, ona nas potiče da postanemo bolja verzija sebe”, rekao je vlč. Fresl.

Sv. Terezija je uzela sv. Josipa za svog zaštitnika. „Njemu je preporučivala sve svoje potrebe, od osnutka samostana pa nadalje. Njemu je pripisala sve što je molila. Dobro je danas tražiti onoga tko će ti biti svjedok, ali i suputnik na tvom kršćanskom putu i onda ostvariti ono što tražiš od Boga. A Bog ti je to već dao kroz talente i darove”, poručio je župnik katedralne župe sv. Terezije Avilske u Bjelovaru vlč. Branko Fresl.

Požega

Sv. Terezija Avilska rodila se 28. ožujka 1515. godine u Avili. Zaštitnica je požeške katedrale, istoimene župe, grada Požege ali i Katoličke gimnazije.

„Njezin život mogli bismo nazvati duhovnim iskustvom jedne ljubavi jer je taj život bio istinski susret s Bogom. Takav istinski susret i sami možemo doživjeti u svakodnevnoj molitvi, meditaciji, kontemplaciji”, poručuje župnik katedralne župa sv. Terezije Avilske u Požegi vlč. Mario Večerić.

„Sv. Terezija Avilska kao prva naučiteljica Crkve u svojoj izvornosti, ali i genijalnosti već 4 st. utječe na duhovnost Europe i cijeloga svijeta. Njezin život je onaj koji istinski traži Bog. On je primjer svima nama, napose mladima. Aktualna je njezina rečenica: ‘Samo je Bog dostatan’”, rekao je vlč. Večerić.

Naglasio je kako je Terezija živjela u vrijeme burnih promjena i novih misaonih nastojanja, ali i kulturoloških procesa sa shvaćanjima čovjeka i svijeta. „Živahna duha i sama je htjela biti dionicom tog novog svijeta, spremna za avanturu, za nove pothvate, nova iskustva… Ta njezina spremnost prolazila je kroz njezino srce u kojem je osluškivala istinu i o sebi, a onda i kako tu istinu ostvariti s Bogom. U tom osluškivanju otkrila je temeljnu i neprocjenjivu vrijednost: Samo Bog je dostatan. To je istina kojoj se posve predala. To je na tragu onoga što je rekao sv. Augustin: ‘Nemirno je srce moje dok se u tebi ne smiri Gospodine’”, rekao je župnik katedralne župa sv. Terezije Avilske u Požegi te pozvao sve da se po primjeru sv. Terezije odvaže i odluče za trajno opredijeljen život s Bogom. „Misli sv. Terezije potiču nas na svakodnevno slavlje svete euharistije. Naime, napisala je tekst: ‘sjeti se svete gozbe, tamo nam se Bog daruje za hranu. A gosti su anđeli i sveci Božji.’ Svakog dana kad se vjernici okupljaju na euharistijsko slavlja žive taj predokus neba, predokus nebeske gozbe”, poručio je vlč. Večerić.

Za svetkovinu u Požegi pripremali su se trodnevnicom koja je započele u utorak 12. listopada. Prije večernje mise molila se krunica, litanije BDM, a bila je i prilika za ispovijed.

Trodnevnu duhovnu pripravu predvodili su župnici požeških gradskih župa. „To je već tradicija u katedrali”, kaže vlč. Večerić.

U četvrtak 14. listopada nakon večernje mise u 19:15 započela je pjevana služba večernjih hvala koju je predvodio požeški biskup, a potom je u 20 sati bilo bdijenje mladih grada Požege, napose učenika Katoličke gimnazije čija je zaštitnica sv. Terezija Avilska.

Na sam dan svetkovine misna slavlja su u 7:30 te 18:30. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predvodi đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić u zajedništvu s drugim biskupima metropolije.

„Kao sastavni dio priprave za svetkovinu sv. Terezije bile su i orguljaške večeri u požeškoj katedrali koje počinju svake godine od 28. rujna, na godinu uspostave biskupije te ređenja njezina biskupa, i traju sve do svetkovine kada završavaju s pjevanom službom večernjih hvala”, kaže vlč. Večerić.

„Orguljaške večeri dio su priprave za svetkovinu sv. Terezije u kojima kako naš biskup kaže u svojoj uvodnoj riječi prigodom otvorenja orguljaških večeri: ‘Slušatelji bivaju obdareni duhovnim iskustvom koje će im pomoći da se još većim žarom vjere predaju u božje ruke.’

Ove godine imali smo pet koncerata na kojima su nastupili hrvatski orguljaši: Pavo Mašić, Mario Penzar, Višeslav Jaklin, Ursa Ljuban, Ljerka Očić i Jelena Očić na violončelu”, poručio je.

Inače, katedralu u Požegi rese orgulje izrađene 2007. godine. „Ovaj jako vrijedan instrument ima 40 registara. Svi orguljaši, domaći i inozemni, uživaju u sviranju pogotovo jer po svojoj dispoziciji taj instrument zadovoljava kriterije svih glazbenih razdoblja”, naglasio je vlč. Večerić.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja