Budi dio naše mreže

Na drugu nedjelju došašća diljem Hrvatske slavila se svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

/ mp/IKA

Na drugu nedjelju došašća, 8. prosinca u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati proslavljena je svetkovina nebeske zaštitnice, Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije. Svečano euharistijsko slavlje u crkvi Srca Isusova na zagrebačkoj Šalati predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

Bazirajući svoju propovijed na liturgijskim čitanjima II. nedjelje došašća (Iz 11, 1-10; Ps 72, 1-2.7-13.17; Rim 15, 4-9; Mt 3, 1-12) nakon što je razlomio Božju riječ, biskup Gorski obratio se okupljenima istaknuvši: “Marija je prekrasan primjer osobe u kojoj ljubav i vjera nisu bile navika, nego živi odnos s Bogom. Sva je bila nadahnuta Duhom Božjim od časa svojega začeća i oslobođena izvornog grijeha postala je živi Božji hram; ne samo duhovni, nego i tjelesni, jer je začela i rodila Sina Božjega. Ona, Bezgrješna djevica, stoji na početku boljega svijeta kao jedinstveni primjer Božjega djelovanja u ljudskoj osobi. Jer, kada se neka osoba u potpunosti preda Bogu, postaje Božje oruđe za izgradnju nebeskoga kraljevstva. Ona pokazuje kako za Božje djelovanje nisu važni ni porijeklo, ni društveni status, ni tjelesne sposobnosti, već živa vjera i goruća ljubav, otvaranje svoga uma, srca i savjesti Bogu“, zaključio je propovjednik. Više pročitajte OVDJE.

Biskup Gorski predslavio misu

Sestre Franjevke od Bezgrješne svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije proslavile su u nedjelju 8. prosinca misnim slavljem u Kući matici u Šibeniku. Euharistiju u koncelebraciji s fra Matom Topićem, don Rokom Glasnovićem i umirovljenim biskupom Antom Ivasom. „Mogli bi stotinama riječi tumačiti Marijinu Bezgrešnost, neokaljanost grijehom, ali će uvijek razlog biti – jer se nije usprotivila Bogu. Uvijek je prihvatila Božju volju, a nerazumijevanje – koje je samo na početku spomenuto, kad joj je anđeo navijestio da će roditi Sina Božjega, to nerazumijevanje moralo je trajati sve do Uskrsnuća“, poručio je u homilji biskup Tomislav Rogić. Više pročitajte OVDJE.

Misu je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić

U nedjelju, 8. prosinca grkokatolička župa Sv. Ane i Bezgrješnog začeća Presvete Bogorodice u Lipovljanima proslavila je župnu svetkovinu. Tom prigodom svečanu Božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog služio je o. Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije, uz susluženje o. dr. Roberta Rapljenovića, rektora Grkokatoličkog sjemeništa, o. Igora Grahovca Fedešina, župnika Lipovljana, o. dr. Olega Hirnyka, profesora teologija iz Lavova i vlč. Tomislav Kolar, rimokatoličkog župnika Gušća, a đakonsku službu vršio je o. Livio Marijan, eparhijski kancelar.

Liturgija je služena na ukrajinskom, staroslavenskom i hrvatskom jeziku, a pučko liturgijsko pjevanje predvodio je domaći župni zbor pod ravnanjem Hanye Holovčuk na skladnim tradicionalnim ukrajinskim napjevima. Oko tristotinjak grkokatoličkih vjernika župe Lipovljani potomci su Ukrajinaca doseljenih na to područje za vrijeme Austro-Ugarske. Sačuvali su ukrajinski jezik i folklor, kao i svoj bizantsko-slavenski obred.

O. Milan Stipić je u propovijedi protumačio teološko i duhovno značenja blagdana i naglasio je kako „začeće presvete Bogorodice u krilu njezine majke Ane za nas kršćane znak je Božje spremnosti da ono što nam se čini nemoguće učini mogućim i da ono što nam se čini odbačenim ili starim učini ponovno živim i mladim.“ Više pročitajte OVDJE.

Božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog služio je o. Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije

Proslavi svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Osijeku prethodila je devetnica u čast Gospi Osječkoj održana u franjevačkoj crkvi Sv. Križa u Tvrđi. Tradicionalno su u devetnici, od 29. studenog do 7. prosinca, sudjelovale sa svojim župnicima, župnim vikarima, zborovima i orguljašima vjernici župa osječkih dekanata. Središnje prijepodnevno euharistijsko slavlje Bezgrešnog začeća BDM u nedjelju 8. prosinca predvodio je mjesni poglavar isusovačke zajednice u Osijeku o. Ivan Ike Mandurić, DI, a suslavili su gvardijan Perković i ovogodišnji zlatomisnik vikar Franjevačkoga samostana u Tvrđi fra Svetislav Stjepan Krnjak. Više pročitajte OVDJE.

Vjernici na misi 6. prosinca u Osijeku

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja