Budi dio naše mreže

Blagdan sv. Jakova apostola, zaštitnika Gospićko-senjske biskupije, tradicionalno se slavi na Udbini u utorak, 25. srpnja. Time se ujedno obilježava i 23. obljetnica od osnutka Gospićko-senjske biskupije. Misno slavlje u 18:30 predslavi župnik Rakovice, Drežnik Grada i Vaganca Dino Rupčić u suslavlju sa čuvarem svetišta na Udbini i Udbinskim župnikom preč. Josipom Šimatovićem i Antom Luketićem.

/ mp

Papa Ivan Pavao II. izdao je 25. svibnja 2000. godine svečano pismo (bulu) kojim je podijeljenja dotadašnja Riječko-senjsks nadbiskupija na dvije crkvene jedinice: Riječku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju. Svakoj od njih pripalo je po pet dekanata dosadašnje Nadbiskupije. Riječkoj nadbiskupiji ostaju dekanati: bakarski, crikvenički, delnički, opatijski i riječki, a Gospićko-senjskoj biskupiji pripadaju dekanati: gospićki, ogulinski, otočki, senjski i slunjski.

Istog dana za prvog biskupa imenovan je dr. Mile Bogović, dotadašnji pomoćni riječko-senjski biskup sa sjedištem u Gospiću. On je još prije, u svom biskupskom imenovanju, dobio zadatak da na licu mjesta ispita opravdanost osnivanja nove biskupije i njezinu metropolijsku pripadnost. Osnivanje nove biskupije već je podržala Hrvatska biskupska konferencija, a riječko-senjski nadbiskup dr. Anton Tamarut još je krajem 1997. u tom smislu poslao obrazloženi prijedlog. Sveta Stolica je prihvatila taj prijedlog.

Nasljednik biskup Bogovića je mons. mr. Zdenko Križić koji je gospićko-senjski biskup od 2016. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja