Budi dio naše mreže

Pod geslom „Od koljena do koljena dobrota je Tvoja (usp. Lk 1, 50)“. u Ludbregu će 21. i 22. svibnja biti održan 4. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji.

/ dt

Varaždinski biskup Bože Radoš je, govoreći o povijesti i ciljevima nacionalnih susreta obitelji, istaknuo: “Tema susreta su starije osobe, a geslo Od koljena do koljena dobrota je Tvoja (usp. Lk 1, 50). To je Marijina pjesma koja pjeva o Božjoj dobroti, a ona kao žena, majka, izriče tu poruku Božje dobrote koja je protekla kroz njezin život i daje novi život. Daje Boga među nama. Starije osobe, djedovi i bake, su živo sjećanje jedne obitelji, naroda, koji to svoje sjećanje prenose na druge. Oni su one škrinje u kojima se čuva stoljetno blago i koje se prenosi od koljena do koljena”, poručio je mons. Radoš, dodavši kako je želja na tom nacionalnom susretu istaknuti kako su djedovi i bake oni koji čuvaju blago i to žele prenijeti cijeloj obitelji.

I papa Benedikt XVI. je pozvao obitelji da se okupljaju na euharistiji koja je izvor života i snage. Euharistija je najveće čudo. Očima se ništa ne vidi, ali mijenja svijet

Prisjetivši se povijesti tih susreta, biskup Radoš podsjetio je na onaj prvi u Zagrebu, na kojem je bio papa Benedikt XVI. koji je tada u propovijedi istaknuo da se Susret događa u 600. godišnjici Ludbreškoga euharistijskoga čuda.

“Pozvao je vjernike, obitelji, da se okupljaju na euharistiji koja je izvor života i snage. Euharistija je najveće čudo. Očima se ništa ne vidi, ali mijenja svijet”, rekao je mons. Radoš.

Himna Susreta

Dodao je i kako će se na 4. nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji moliti za sve obitelji da budu Crkva u malom, da odražavaju ono što je Crkva. “Molit ćemo za Crkvu da ona što više liči na obitelj. Da obitelji postanu mjesto života, da Bog bude njihov put i da u obitelji stalno teče ona Krv ljubavi koju ćemo simbolično vidjeti u čudu u Ludbregu, a osjetiti kroz slavlje svete mise, gdje nam se Bog daje u svome Tijelu, u svojoj Krvi, potpuno, da na našem životnom putu imamo snage.”

Tekst himne ovogodišnjeg nacionalnog susreta katoličkih obitelji napisao je Zvonimir Klemenčić – Mito, uglazbio je Edi Vugrinec, a aranžman potisuje Marko Prepelić. “Tonski zapis snimljen je u varaždinskoj katedrali, a himnu su otpjevali Barbara Pokorny, Vatroslav Maltar i Katedralni zbor CHORUS DOMINICALIS koji vodi maestro Višeslav Jaklin. Videospot je napravio Siniša Conar iz bogate arhive Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije koji već 16 godina bilježi događaje, susrete i svjedočanstva vjernika Varaždinske biskupije, a u protekloj smo godini, iščekujući ovaj nacionalni susret, snimili svjedočanstva preko 20 obitelji i osoba starije životne dobi. Njihova lica vidjet ćete i u ovom spotu”, rekla je voditeljica Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije Anita Treščec.

Program Susreta

Govoreći o programu dvodnevnog susreta obitelji u Ludbregu predstojnik Obiteljskog centra i Ureda za obitelj Varaždinske biskupije preč. Josip Koprek rekao je da će u subotu, 21. svibnja, u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu već od 17 sati započeti uvodni glazbeni program. U 18 sati krenut će procesija sa spomen svijećom s prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji te će uslijediti služba svjetla. Svoj pozdrav uputit će okupljenima biskup domaćin Bože Radoš te predstavnik Dikasterija za laike, obitelj i život iz Rima Vittorio Scelzo. Potom će se izmjenjivati svjedočanstva triju obitelji i glazbeni brojevi višečlanih obitelji.

Nadamo se da će ove nedjelje Ludbreg biti centar naših hrvatskih obitelji

Uslijedit će simbolična sadnja stabla sjećanja s 12 plodova Duha Svetoga. Nakon toga, bit će molitveni završetak s čašćenjem relikvije Predragocjene Krvi Kristove i duhovni nagovor riječkog nadbiskupa koadjutora i predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj Mate Uzinića.

Po završetku programa, pristigle obitelji će se uputiti prema obiteljima domaćinima Varaždinske biskupije koje će ih primiti na noćenje.

U nedjelju, 22. svibnja, molitveno-glazbeni program u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu započet će u 10 sati kao uvod u euharistijsko slavlje s početkom u 11 sati koje će predslaviti varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s većinom hrvatskih biskupa, svećenika, a očekuje se i veliki broj obitelji iz čitave Hrvatske.

“Kažu da je Ludbreg centar svijeta. Nadamo se da će te nedjelje Ludbreg biti centar naših hrvatskih obitelji”, poručio je preč. Koprek.

Za predstavnike obitelji iz drugih biskupija bit će mogućnost za okrjepu u postavljenom šatoru. Parkiralište je osigurano i za autobuse, i za osobne automobile.

Subotnji program u Ludbregu bit će i u izravnom prijenosu na Youtube kanalu Varaždinske biskupije i Varaždinske televizije od 18 sati, a u nedjelju će izravni prijenos svečanog euharistijskog slavlja biti na 2. programu Hrvatske televizije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja