Budi dio naše mreže

Hrvatski branitelj koji je život posvetio razotkrivanju ratnih zločina u Tovarniku, Antun Ivanković preminuo je nakon duge i teške bolesti. Antun Ivanković bio je predsjednik i osnivač Udruge dr. Ante Starčević koja se bavila promicanjem Tovarnika, Domovinskog rata, kulturnim i drugim znamenitostima Srijema.

/ md

Preminuo je Antun Ivanković, neumoran čuvar istine o Tovarniku, Srijemu i Hrvatskoj, u ponedjeljak 17. siječnja nakon duge i teške bolesti, javlja narod.hr.

Antun Ivanković rođen je u Tovarniku 11. lipnja 1966. godine. Bio je oženjen i otac dvoje djece. 2008. godine osniva Udrugu dr. Ante Starčević u Tovarniku čiji je predsjednik. Udruga se bavila promicanjem Tovarnika, Domovinskog rata, kulturnim i drugim znamenitostima Srijema. Jedan od glavnih ciljeva udruge je upoznati hrvatsku i europsku javnost s novijom povijesti naše domovine, osobito u razdoblju Domovinskog rata.

Antun Ivanković bio je organizator i sudionik brojnih manifestacija na području Tovarnika i Srijema. Udruga na čelu s Antunom Ivankovićem i u suradnji s Maraton klub “Hrvatski sokol” iz Osijeka dugi niz godina organizirala je utrku povodom obljetnice ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika.

Promicanje istine

Tako je Udruga na čelu s Antunom Ivankovićem do sada ostvarila sljedeće: producirala je film o vlč. Ivanu Buriku – mučeniku Crkve (u režiji Jakova Sedlara), nakladnik je romana “Burik” književnice Nevenke Nekić; organizirala prijevod istoga romana na talijanski jezik sve u namjeri da se pomogne uzdignuće istoga svećenika na čast oltara, organizirala je Znanstveno-radni skup posvećen vlč. Ivanu Buriku i potom objavila Zbornik s istoga Skupa, sabrala je potrebnu dokumentaciju i objavila je knjigu “Svjedoci života i smrti Ivana Burika”, producirala je dokumentarni film “Draga Gospa Ilačka”, redatelja Branka Ištvančića koji je nagrađen Velikom nagradom Grand Prix za najbolji film festivala i Nagradom za najbolju glazbu na festivalu vjerskih filmova na Trsatu, Dokumentarni film „DRAGA GOSPA ILAČKA” osvojio je potom na 14. ITF’CRO 2011. međunarodnom festivalu turističkog filma u Splitu Posebno priznanje “za izuzetno kvalitetan autorski rad religijskog sadržaja u funkciji turizma”, a ocjenom međunarodnog žirija osvojio je Posebnu nagradu za režiju na 50. International Tourfilm Festivalu održanom pod visokim pokroviteljstvom GIORGIA NAPOLITANA, predsjednika Republike Italije, u gradu Lecce, u Italiji, koji se održavao od 20. – 24. lipnja 2012.

Ova velika i značajna turističko kulturološka filmska manifestacija, u Lecceu (južna Italija) uz autore, producente, urednike, novinare, tv izvjestitelje iz brojnih zemalja svijeta, te godine je proslavila svoj veliki ZLATNI JUBILEJ 50. godina od utemeljenja. Film je uvrštavan i u druge inozemne festivalske selekcije i konkurenciju za nagrade poput UK Christian Film Festivala u Londonu 2011. godine.

Antun Ivanković je organizirao dolazak obitelji ubijenoga francuskoga dragovoljca Jeana – Michela Nicoliera u Hrvatsku prigodom komemoracije 18. studenoga 2011. u Vukovaru i Zagrebu, kao i dodjeljivanje odličja majci, potom je udruga izdala roman o istom junaku Jeanu- Michelu Nicolieru koji je napisan iz pera književnice Nevenke Nekić “Jean ili miris smrti”, te ujedno započela rad na filmu o Jean Michelu Nicolieru.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja