Budi dio naše mreže

Navršila se godina dana od razornog potresa magnitude 6,2 prema Richteru koji je pogodio je Sisačko-molavačku županiju. Epicentar je bio u Strašniku kod Petrinje. U potresu je poginulo osam osoba.

/ vbb

Nakon prvog razornog potresa u ožujku koji je usred pandemije COVID-19 pogodio Zagreb, drugi razorni potres magnitude 6,2 po Richteru krajem prošle godine pogodio je područje
Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. Potres se snažno osjetio u većem dijelu Hrvatske te ponovno u Zagrebu gdje je prouzročio nove štete. Ta su dva potresa, nažalost, sa sobom uzela i osam ljudskih života. U Petrinji je smrtno stradala 13-godišnja djevojčica, a čak pet poginulih bilo je u Majskim Poljanama. Ozlijeđeno je 28 osoba, a još dvoje u raščišćavanju ruševina. Razmjeri štete u Zagrebu i okolici te na Banovini procjenjuju se na oko 17 milijardi eura, odnosno 129 milijardi kuna, od čega je 11,5 milijardi eura procijenjenih šteta u Zagrebu i okolici te 5,5 milijardi eura za Banovinu.

Petrinja nakon potresa

Na terenu je nakon potresa bilo više od 800 vatrogasaca, 450 pripadnika HGSS-a, 600 djelatnika i volontera Hrvatskoga Crvenog križa,  Hrvatskog Caritasa, vojska, policija te 300-njak građevinskih stručnjaka Hrvatskoga centra za potresno inženjerstvo. Razorni potres uzrokovao je veliku materijalnu štetu u tri županije. Oštećenih je 45.000 kuća, 3000 je potpuno uništeno. Stradalo je 3000 OPG-ova, 11 škola, a ukupno je u prošlogodišnjem potresu stradalo 76 sakralnih objekata i potpuno je uništeno pet crkvi. Oštećeni su brojni sakralni objekti i župne kuće u Sisačkoj biskupiji. Srušenih ili teško oštećenih crkava je 17, veoma oštećenih crkava je 15, a djelomično oštećenih je 7. Crvenu oznaku nosi i 7 župnih kuća i samostana, a žutu 6. Također srušene ili oštećene su i 24 kapele.

Vlada Republike Hrvatske je odmah nakon potresa osigurala 2200 kontejnera, osigurano je 1000 mobilnih kuća, prehrana, i topli obroci za sve pogođene u potresu.

Orgulje Sisačke katedrale nakon potresa 2020.

29.12.2020., Petrinja – Dan nakon razornog potresa. /Foto: Boris Scitar/Večernji list/PIXSELL

“Nema tog područja gdje je bio potres, a gdje se sve obnovilo za mjesec, dva ili godinu dana. To su lažne teze, a mi smo realni i spremni smo raditi 24 sata na dan za cijelu Hrvatsku, osobito za Banovinu, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom izlaganju prije sjednice Vlade.

Premijer je zahvalio svima koji se non stop bave temom obnove, kako bi pomogli ljudima da se vrate u svoje domove, odnosno kako bi krenula konkretna obnova kuća i igradnja stambenih zgrada sa stanovima za postradale. Istaknuo je da je na Baniji oštećeno 40 tisuća kuća te da su materijalne štete procijenjene na više od 40 milijardi kuna. To je, istaknuo je premijer, “ogroman iznos, otprilike trećine i četvrtine državnog proračuna”.

– Kao vlada smo donijeli niz odluka kojima smo olakšali život svojim sugrađanima. Kroz kontejnere, kroz mobilne kućice. Tu smo napravili ogroman i brz iskorak. Vlada je stala iza Banovine. U potpunosti je obnovljeno 1106 kuća, od ukupno 169 tisuća stanovnika Sisačko-moslavačke, još oko 5.600 osoba smješteno je u mobilnim jedinicama. Nastojali smo normalizirati sve što je ključno, promet, telekomunikacije, vodno gospodarstvo… Sanirane su štete u bolnicama, školama, vrtićima. Mi smo ukupno do sada na različite načine izdvojili više od milijardu kuna, a za očuvanje radnih mjesta je investirano 315 milijuna kuna samo za Banovinu. Pred nama je usporedni proces koji se odnose na izgradnju kuća, zgrada, konstrukcijsku obnovu, cjelovitu obnovu. Za to će uskoro krenuti natječaji, najavio je Plenković.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja