Budi dio naše mreže

U subotu 15. svibnja 2021. održana je u Zagrebu Pokornička procesiji u organizaciji Vigilare u suradnji s Udrugom branitelja Domovinskog rata. Svrha procesije bila je odati čast Gospi Fatimskoj i tražiti Njezinu zaštitu od sila zla za grad Zagreb i Hrvatsku, dati pokoru kao zadovoljština za javne grijehe i uvrjede hrvatskog naroda i vođa prema Svemogućem Bogu, tražiti zagovor i zaštitu Djevice Marije i svetaca protiv bolesti i potresa i sjetiti se i moliti se za sve žrtve poraća Drugog svjetskog rata.

/ im

Na čelu procesije nosio se veliki pozlaćeni križ, iza kojega su slijedile zastave svetaca i relikvije brojnih moći zaštitnika (više: procesija.vigilare.hr) te na koncu kip Gospe Fatimske čiji je blagdan bio 13. svibnja. Procesiju su predvodili isusovac pater Zdravko Knežević i dominikanac pater Dominik Kristijan Gerbic. Procesija je krenula od župne crkve Krista Kralja te se, uz pratnju vjernika, zaustavljala na nekoliko mjesta na kojima se molilo: spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, spomenika domovini te Gradskog poglavarstva pred kojim je održan poseban blagoslov za grad Zagreb i njegovo vodstvo. Cijeli je događaj osiguravala i policija čiji su službenici brinuli o redu i sigurnosti svih sudionika u povorci. Tijekom procesije molila se krunica, Anđeosko pozdravljenje, litanije, pjevale Gospine pjesme…

Pokornička procesija s Gospom Fatimskom i relikvijama

Pokornička procesija s Gospom Fatimskom i relikvijama

Nakon dolaska do crkve Marije Pomoćnice na Knežiji gdje je povorku dočekao župnik don Ivan Šibalić koji je vjernike kratko upoznao s poviješću crkve, krenulo se prema završnoj postaji – zavjetnoj crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu. Hodočasničku povorku i Gospu pozdravila su zvona koja su se oglasila pri njihovu dolasku. Svetu misu u jarunskom svetištu predvodio je župnik don Damir Stojić koji je na početku okrunio Gospu Fatimsku zlatnom krunom. Uz Gospin kip bile su izložene i relikvije kojima su posvećene gradske ulice.

Pokornička procesija s Gospom Fatimskom i relikvijama

Pokornička procesija s Gospom Fatimskom i relikvijama

U nadahnutuoj i poučnoj propovijedi, župnik je podsjetio na Marijina ukazanja u Fatimi 1917. koja je naložila svijetu svakodnevnu molitvu krunice te davanje i prikazivanje žrtava za grijehe cijeloga svijeta i njegov spas, kao i nužnost posvećenja Rusije. Tom je prigodom poručio i da više učinka imaju molitve i žrtve vjernika, nego sva djela moćnika ovoga svijeta.

Pokornička procesija s Gospom Fatimskom i relikvijama

Pokornička procesija s Gospom Fatimskom i relikvijama

Nakon mise, izvršena je posveta Bezgrješnom Srcu Marijinu. Gospin kip, ukrašen bijelim ružama, i svetačke relikvije ostale su izložene za štovanje vjernicima koji su uveličali ovaj duhovno značajan događaj za naš naš grad i domovinu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja