Budi dio naše mreže

Mnogi su vjernici, u skladu s epidemiološkim mjerama zbog pandemije koronavirusa, sudjelovali na božićnim misama diljem Hrvatske. Vrata zagrebačke katedrale nakon devet mjeseci otvorena su za vjernike. Misu na Božić u katedrali je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

/ mp

U homiliji je kardinal, razmišljajući o Božiću koji otkriva jedinstvenost Božje nasuprot ljudske logike, istaknuo vrlinu poniznosti, pozvavši vjernike na molitvu za oboljele i zdravstveno osoblje.

“Danas na svetkovinu Božića sabrali smo se u posebnim okolnostima pandemije u našoj prvostolnici, koja je ranjena potresom, da navijestimo veliku radost koja glasi: ‘Bog je postao čovjekom'”,  istaknuo je kardinal u homiliji, rastumačivši da Onaj, koji je nebo ispunio milijardama galaksija, postaje malo dijete i započinje od Betlehema. Ujedno, Onaj, koji je odijelio svjetlo od tmina, nebo od zemlje, koji je stvorio svemir, dozvoljava da ga pribiju na križ. Više pročitajte OVDJE.

Zagrebačka katedrala

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je misu u katedrali sv. Stošije u Zadru. “Blagdan Božića ima široku kozmičku dimenziju. Bog po svome Sinu pristupa svakom čovjeku, bez obzira iz kojeg plemena, puka i naroda bio. Činjenica je, međutim, da su ga u ono vrijeme prepoznale samo dvije skupine ljudi i radovale se njegovu dolasku. To su bili priprosti, jednostavni i siromašni pastiri te učeni, mudri i poučljivi kraljevi s Istoka. Poruka je jasna, trajna i aktualna: ako želimo u malom Djetetu prepoznati Boga, treba nam jednostavno, otvoreno, poučljivo i djetinje srce. A za razumjeti ga, potreban je um koji ga prihvaća i iskreno mu se klanja, poput mudrih kraljeva s Istoka”, poručio je mons. Puljić. Više pročitajte OVDJE.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić

“Slava se njegova očitova u liku maloga Djeteta s Majkom Marijom i Josipom, djeteta kojemu u noći hite preplašeni pastiri, a mudraci na svom putu traže ga danju i noću”, istaknuo je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. Govoreći o Bogu ljubavi i ljubavi koja oslobađa i spašava, naglasio je da sam “Bog ponizno nam prilazi u nemoćnom betlehemskom Djetetu da nas dozove i približi k sebi. Novorođenče ne pobuđuje strah nego budi u nama ljubav, pažnju, empatiju, bliskost, prihvaćanje… Čini nas sposobnima: pomoći, podijeliti, stati uz potrebne…” Više pročitajte OVDJE.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić

Okupljene vjernike u đakovačkoj katedrali đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić podsjetio je na radosnu vijest: Božja ljubav veća je od naše zatvorenosti!

“Bog dolazi da nas prosvijetli i otvori za dobrotu, za uzajamno slušanje i uvažavanje, za solidarnost, za bračni i obiteljski, za unutardruštveni i međunacionalni dijalog; da nas pomiri sa sobom i međusobno kako bismo bili bliže sebi i jedni drugima; da nas otvori jedne za druge…  Dolazi nas otvoriti za iskustvo ljubavi koja se daruje bez računice, za dobrotu i solidarnost sa svakim čovjekom, za samoprijegornu ljubav prema svome i svakom drugom narodu te za odgovornost prema budućnosti”, poručio je nadbiskup. Više pročitajte OVDJE.

Na Božić mons. Hranić slavio misu u đakovačkoj katedrali

Riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije Mate Uzinić predslavio je misu u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. „Onima koji prihvate Isusa, koji prihvate Riječ koja je tijelom postala, koji prihvate Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka koji je došao na svijet, koji prihvate Isusovo evanđelje Bog podaje moć da postaju djeca Božja. Onima koji vjeruju u Isusa, koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni ne od krvi ni od volje tjelesne, ni od volje muževe nego od Boga, on daje moć da mogu razumjeti svaku situaciju i da ih nijedna situacija pa ma kako bila teška ne može udaljiti od istinske radosti koju nam je Bog objavio po stvorenoj stvarnosti, govorio po prorocima, a na konačan način progovorio po svom Sinu, po kojemu je Riječ tijelom postala i nastanila se među nama”, rekao je. Više pročitajte OVDJE.

Riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije Mate Uzinić

Govoreći o teškim okolnostima u kojima se ove godine slavi svetkovina Isusova rođenja u pulskoj katedrali umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan istaknuo je da ni situacija Isusova rođenja nije bila lišena problema, no ni svi grijesi svijeta nisu bili zapreka rođenju Bogočovjeka – Spasitelja čovječanstva. Ni tama mrkle i ledene noć, kao ni sav mrak opačina i zla ovoga svijeta nisu bili zapreka Božjoj ljubavi da nam daruje Spasitelja. Više pročitajte OVDJE.

Mons. Milovan na Božić predslavio misu u pulskoj katedrali

Sisački biskup Vlado Košić je predvodeći misu u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku pozvao okupljene da ovog Božića u svoje molitve uključe osobito sve one koji su zaraženi i koji u obiteljima ili u bolnicama boluju od ove, ali i od drugih bolesti. “Posebno se molimo za naše liječnike i sestre po medicinskim ustanovama jer oni na djelu svjedoče ljubav prema bližnjima. Često se zna reći da su u ovoj pandemiji oni naši junaci. Doista, moramo ih čuvati i cijeniti i reći im velika, velika hvala! I moliti se za njih. Osobno sam to iskusio i svjedočim: mnogi liječnici su naši vjernici i upravo zato, jer su vjernici, s toliko brige i ljubavi skrbe se i njeguju zaražene bolesnike. Molimo se i za odgovorne na vlasti i u nacionalnom stožeru, za naše političare i znanstvenike, da razborito vode brigu za sve oboljele, kao i za sav naš narod te da čuvaju i zdravlje ali i poštuju slobode pojedinaca i skupina, među kojima i nas vjernika.” Više pročitajte OVDJE.

Biskup Vlado Košić

U varaždinskoj katedrali misu je predslavio umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak. “I dok se nama u životu događa da mislimo kako je uzaludno govoriti ako znamo da nitko ne sluša, Bog je, za razliku od nas, ustrajan i neprestano govori”, rekao je biskup Mrzljak. Doduše, to nije govor galame i vike, već govor tišine, govor koji govori čovjeku u njegovoj najdubljoj nutrini. “On govori u dušu, u srce čovjeka, ali dakako da čovjek mora biti spreman tada čuti. Čovjek može i odbaciti, može reći: ‘Ne želim slušati taj govor, ne želim prihaviti tu Riječ koja dolazi k meni.’ Kao što se među nama ljudima može dogoditi da ne želimo slušati jedni druge, da uopće možda prekinemo i kontakte, i ne razgovaramo među sobom, ali Bog je ustrajan. On nikada ne prekida to upućivanje svoje Riječi nama ljudima”, naglasio je biskup Mrzljak. Više pročitajte OVDJE.

Biskup Josip Mrzljak

Pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski predslavio je euharistiju u zagrebačkoj Župi Dobrog Pastira u Sesvetama koja proslavlja 40. obljetnicu slavlja prve mise na području župe. U homiliji mons. Gorski okupljene vjernike potaknuo je na razmišljanje o biti Božića osobito u vremenu pandemije koronavirusa i nesigurnosti u situacijama poput potresa koji nas je nedavno zadesio. “O Božiću nošeni nutarnjim poticajima mi želimo iskazati blizinu jedni s drugima i onda izričemo dobre želje, dajemo darove, a sjetimo se i onih koji oskudijevaju – osjećamo da naše slavljenje Božića mora imati Božju dimenziju milosrđa jer inače nije potpuno.” Više pročitajte OVDJE.

Mons. Gorski na Božić predvodio proslavu 40. obljetnice prve mise u Brestju / Foto: Kristijan Kolonić

“Jedino što Bog od čovjeka traži jest da se vrati Bogu”, kazao je šibenski biskup Tomislav Rogić u katedrali svetog Jakova u Šibeniku. “Zato se rodio, zato je došao među nas da nas prosvijetli, osvijesti, nauči istinski ljubiti drugoga pored sebe. Došao je ozdraviti naš život i našu dušu da ne bude zarobljena ništavilom prolaznosti, sebičnost, oholosti, nego okrenuta Bogu i vječnom životu na koji je pozvana i za koji je stvorena.” Više pročitajte OVDJE.

Šibenski biskup Rogić predslavio božićnu euharistiju u katedrali sv. Jakova

U konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku misu je predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić. “Kristovo utjelovljenje želi definitivno smanjiti udaljenost između Boga i čovjeka. Ono hoće probiti i slomiti barijeru stava i mentaliteta u kojem je Bog shvaćen kao neki nedokučiv i svemoćan princip, nepoznata i daleka stvoriteljska sila”, poručio je biskup Ćurić. Više pročitajte OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja