Budi dio naše mreže

Crkva Ranjenoga Isusa u Maloj Solini pokraj Gline stradala je u Domovinskom ratu i ponovno u potresima koji su pogodili to područje 28. i 29. prosinca 2020. godine, za HKM govorio je Stjepan Vego, glasnogovornik Sisačke biskupije.

/ Ivana Markić

Crkva Ranjenog Isusa u Maloj Solini sagrađena je  1830. godine i te iste godine je i posvećena. Nažalost, jako teško je stradala u Domovinskom ratu 1991. godine. Nakon Domovinskog rata njezina obnova je zbog različitih okolnost započeta tek 2016. godine.

Crkva Ranjenoga Isusa u Maloj Solini/Foto: Paula Stier

Ovo je bila jedna od dvije crkve u našoj Sisačkoj biskupiji koje nisu obnovljene nakon rata. Ovdje je bilo u Domovinskom ratu porušeno preko 20 crkava i jednostavno se moralo ići nekim planom. Išlo se prvo tamo gdje ima ljudi. Nažalost, nakon rata ovo mjesto je ostalo opustošeno i jako mali broj stanovnika ovdje se vratio. Mještani su ovdje jako složni i organizirani te su upravo oni potaknuli da se ovdje izgradi crkva, rekao je Stjepan Vego.

Crkva Ranjenoga Isusa u Maloj Solini/Foto: Paula Stier

Biskupija je isto željela da se ovdje obnovi crkva te da izgleda kao što je izgledala i prije. Iz tih razloga započela je obnova ove crkve 2016. godine.  Prošle godine njezina obnova je došla do polovice puta. Zidovi su podignuti do iznad pjevališta i za ovu godinu bilo je planirano da će se ova crkva pokriti odnosno da će dobiti krovište. Nažalost, u ovom teškom potresu u potpunosti je uništena, zaključio je.

Crkva Ranjenoga Isusa u Maloj Solini/Foto: Paula Stier

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja