Budi dio naše mreže

Zavod za neonatologiju Klinike za ženske bolesti i porode na KBC-u Zagreb i Klub roditelja neodonoščadi "Palčići" 17. studenog organiziraju svečanost obilježavanja 11. Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju. Pozivajući da se u što većem broju obilježi ovaj posebni dan predsjednica Kluba Željka Vučko rekla je da će "Palčići" nastaviti prikupljati sredstva za Zavod za neonatologiju u Petrovoj i pomagati malenim herojima.

/ Andrea Tomurad

Malena skupina roditelja 17. studenog 2009. uz podršku prof. Stanojevića i prof. Jovančevića, stručnjaka hrvatske pedijatrije i neonatologije, prvi je puta obilježila Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju i najavila osnivanje udruge roditelja prijevremeno rođene i bolesne novorođenčadi te je tako nastao Klub “Palčići”. Danas “Palčići” slave već gotovo punih 10 godina, a 17. studenog ove godine okupljeni roditelji, Palčići i svi oni koji skrbe o njihovim beskrajno vrijednim životima proslavit će 11. Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju puštanjem u nebo 200 ljubičastih balona.

Balonima simboliziraju malene i krhke, ali dovoljno snažne da se vinu u nebeske visine.

“Bit će tu brojni mališani, neki već školarci, bivši pacijenti Klinike. Svaki od njih nam priča svoju priču; neki su težili svega 600 grama došavši na ovaj svijet, preživjeli brojna kritična stanja, izborili se za samostalno disanje nakon tjedana ovisnosti o stroju za prodisavanje. Poneki su znali iznenaditi, pa i prevariti one koji su danonoćno skrbili o njima, mameći i smijeh i suze”, priopćili su iz Kluba i Zavoda.

Puštanje balona na svečanosti 2018. / Priprema za proslavu 2019. / Foto: Facebook Palčić gore

Upravo u Zavodu za neonatologiju u Petrovoj 13 rađa se i liječi najveći broj, odnosno 30 % vrlo nezrele nedonoščadi te Zavod već tradicionalno bilježi najbolje rezultate u brizi za najmanju nedonoščad na nacionalnoj razini. Ipak, Jedinica za intenzivno liječenje novorođenčadi (JILN) Zavoda je, navode, zbog dugogodišnjih neulaganja postala tehnički nedostatna. Projekt obnove Zavoda podrazumijeva prostorno preuređenje, adaptaciju i opremanje suvremenim uređajima. Time bi se povećao kapacitet za liječenje te bi se nedonoščadi u regiji omogućila kvalitetnija razina skrbi, veće šanse za povoljan ishod i kvalitetu života s što manje neuroloških posljedica. Iz tog razloga “Palčići” već treću godinu za redom prikupljaju sredstva za opremanje JILN-a te planiraju nastaviti prikupljanje pokretanjem humanitarnoga projekta.

Zavod za neonatologiju dobit će dva uređaja kojim će se omogućiti nastavak i kvalitetnije liječenje malenih, a “Palčići” će i dalje nastavljati prikupljati sredstva za uređaje za Petrovu.

Akcijama prikupljanja Zavod je od strane Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići” dosad dobio uređaje u ukupnoj vrijednosti od otprilike 900 000 kuna, a na ovogodišnjoj svečanosti će im biti uručena još dva vrijedna uređaja. Središnja manifestacija i svečanost održat će se ispred Klinike za ženske bolesti i porode s početkom u 11 sati, a prije samog početka svečanosti Zavodu za neonatologiju bit će uručen Monitor vitalnih funkcija i EKG uređaj, ukupne vrijednosti 60 625 kuna.

Željka Vučko, predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići” i sama je majka troje Palčića. Njen maleni Palčić Dominik rođen je dva mjeseca prerano. Prognozirano je da se možda neće ni roditi živ, a danas je zdravi mladić aktivan u Udruzi koji će također biti u nedjelju na svečanom obilježavanju ovog posebnog dana.

“Mi ćemo svakako i dalje prikupljati sredstva za nabavu uređaja za Petrovu. Sva sredstva koja u budućnosti prikupimo na naš račun ići će u Petrovu s ciljem pomoći svim malenim Palčićima”, rekla je Vučko te pozvala sve da u što većem broju obilježe Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Hrabra malena čuda, roditelji malenih heroja – Petrova vas čeka!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja