Budi dio naše mreže

"Pjesma pokušava dočarati dinamiku odnosa između Bogu posvećene osobe i Boga. Pjesma govori i o izazovima pred koje smo svakodnevno izloženi" rekao je autor pjesme "Tvoj" fra Luka Ćorić, OFM koja je objavljena 26. veljače na Pepelnicu.

/ Paula Stier, Hana Kilijan

Fra Luka Ćorić iz Širokoga Brijega svećenički je kandidat Hercegovačke franjevačke provincije, a trenutno se nalazi u Chicagu gdje studira na Catholic Theological Union. Svoj je glazbeni talent otkrio u mladosti, a završio je i osnovnu glazbenu školu. Pjesma “Tvoj” njegova je prva autorska pjesma, a veliki broj pregleda spota pjesme i brojni pozitivni komentari dokaz su kako je pjesma dotaknula srca mnogih.

Ističe kako ga je glazba pratila tijekom cijeloga života, a sada, kao Bogu posvećena osoba, nastoji usavršiti sakralni glazbeni izričaj. Pjesma “Tvoj”, rekao je fra Luka, nastala je u spontanosti.

“Početkom godine sam nazvao fra Dragana Bolčića, koji potpisuje stihove ove pjesme, i rekao mu kako bi bilo dobro kad bi napisao tekst kojeg bih ja pokušao uglazbiti. Prošlo je neko vrijeme, i tako sam gotovo zaboravio taj naš razgovor. Sredinom siječnja dobio sam poruku da je ‘nešto nastalo’ te da pročitam i javim mu svoje dojmove”, rekao je fra Luka.

Foto: fra Luka Ćorić/Privatna arhiva

“Kada sam prvi put pročitao tekst, bio sam oduševljen! Odmah sam rekao fra Draganu da bi valjalo nešto učiniti s tim tekstom. Sve je nastalo u duhu spontanosti i molitve. Nismo se nadali da će naša ideja tako brzo izrasti u ovo u što je izrasla”, istaknuo je naš sugovornik.

Pjesma govori i o izazovima kojima smo svakodnevno izloženi.

Pjesma je nastala iz osobnog iskustva i nastoji dočarati dinamiku odnosa Boga i posvećenih osoba.

“Pjesma pokušava dočarati dinamiku odnosa između Bogu posvećene osobe i Boga. Pjesma govori i o izazovima kojima smo svakodnevno izloženi” naglasio je fra Luka.

Baš zbog toga što nas ostavi bez temeljnih potreba, poručuje nam koliko smo ga potrebni.

Fra Luka ističe da je u ovom kontekstu kazano sve u opisu pjesme kojeg je napisao fra Dragan Bolčić.

„Nevjerojatno je otkriće kako pred Gospodina možemo doći takvi kakvi jesmo. Pred njim ne trebamo ostaviti dobar dojam. Ne trebamo ga impresionirati. I upravo je to impresivno! On nas oslobađa od potrebe da se nekomu svidimo, da moramo biti ljubljeni, da je nužno biti prihvaćen. Naprotiv, baš zbog toga što nas ostavi bez temeljnih potreba, poručuje nam koliko smo ga potrebni. Koliko u njegovoj prisutnosti možemo rasti u nutarnjoj slobodi. I da bez njega ne možemo biti njegovi. U našemu životu Gospodin se ponekad prestaje ograničavati na naše osjećaje. Postaje širi od njih. Nama se čini da ga gubimo i zato bismo ga htjeli njima zarobiti. Ovo je pjesma o tome“.

Iako pjesma govori o iskustvu Bogu posvećene osobe, fra Luka ističe kako se u njoj mogu pronaći i drugi.

“Pjesma kao takva nije ograničena samo na odnos redovnika, redovnica, svećenika i Boga, već se može proširiti i izvan toga konteksta. Osluškivanje i odaziv Božjoj volji je svakodnevni izazov”, naglasio je fra Luka.

Pjesma “Tvoj” objavljena je na Pepelnicu, a fra Luka ističe kako to nije slučajnost.

Svakodnevno se nalazimo u napetosti izbora – živjeti ili za Boga ili za svijet.

“Budući da smo krenuli s realizacijom pjesme, htio sam da se pjesma objavi baš na Čistu srijedu jer u samom karakteru teksta sam pronašao nešto što je prikladno za korizmeni hod. Svakodnevno se nalazimo u napetosti izbora – živjeti ili za Boga ili za svijet. Stoga ima smisla da je pjesma objavljena baš na sami početak korizme”, rekao je naš sugovornik.

“Ova je pjesma poziv, a na to nas poziva i korizma, da preispitamo svoje srce. Poziva nas da pokušamo uočiti je li naše srce podijeljeno. Pjesma je s ciljem objavljena na Pepelnicu kako bi potaknula svakoga od nas da preispitamo koliko autentično živimo naš vjerski život i kakav je naš odnos s Bogom”, istaknuo je fra Luka.

Pjesma je nastala u duhu spontanosti i želim ostati prepušten toj spontanosti.

Fra Luka ističe kako ne želi razmišljati o dugoročnim planovima već da u sferi duhovne glazbe želi ići spontano, kao i do sada.

“Pjesma je nastala u duhu spontanosti i želim ostati prepušten toj spontanosti. Ako je Božja volja da nastavimo stvarati pjesme, vjerujem da će ona se očitavati u novim nadahnućima za tekst i glazbu, ali i u interesu publike. Nemam nikakva posebna nadanja, živim sadašnji trenutak i presretan sam što pjesma ima pozitivan odjek i što je prihvaćena od strane vjernika”, zaključio je fra Luka Ćorić.

Osim na Youtubeu, fra Luku možete pratiti na Facebooku i na Instagramu. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja