Budi dio naše mreže

Prošlog je tjedna održan okrugli stol na temu "Debljina djece - začeci cjeloživotne bolesti". Hrvatska je na visokom mjestu u svijetu i Europu po debljini. Kako bismo doznali na koji način pomoći u ovom sve izraženijem zdravstvenom problemu za Hrvatsku katoličku mrežu govorio je prim. prof. dr. sc. pedijatar Milivoj Jovančević.

/ mp

Kako nam je otkrio pedijatar Jovančević, početkom godine provedeno je istraživanje na 150 tisuća djece u dobi od dvije do osam godina gdje se pokazalo da se problem povećanja težine počinje javljati nakon četvrte godine života.

“Naročito se naglo povećanje težine vidi nakon pete, šeste i sedme godine života. Već oko 20 posto djece u toj dobi ima problema s povećanom težinom ili pretilošću. Prema istraživanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje je provelo istraživanje kod djece u dobi od devete godine života 35 posto djece ima problema s pretilošću”, objasnio je naš sugovornik.

Prema Jovančevićevom mišljenju, iako su roditelji upoznati s problemom pretilosti kod djece, nisu krenuli u njegovo rješavanje.

“Naime, problem je u roditeljima i njihovoj percepciji izgleda svoje djece. Kako je pokazala struka, roditelji nisu vični u procjeni uhranjenosti svog djeteta”, istaknuo je.

Također, skriveni problem pretilosti što roditelji ne vide da je prekomjerna težina bolest.

“Vide svoje veselo dijete, a istovremeno ne vide da se u tijelu događaju razni kemijski procesi koji čine probleme u organizmu. Treba biti svjestan činjenice da će 30 posto predškolske djeca, a 60 posto adolescenata biti debelo do kraja života”, poručio je Milivoj Jovančević.

Kako je naš sugovornik objasnio, fizička aktivnost je u zaustavljanju pretilosti kod djece neobična važna, ali napominje kako ona treba biti i zabavna.

“Naš se organizam brzo privikne na određenu fizičku aktivnost pa je treba mijenjati. Preporulam hodanje po prirodi, hodanje po dućanima te rolanje i trčanje. Treba imati na umu da tijelo prvih 20 minuta ništa ne troši pa bi tjelesna aktivnosti trebala trajati 30 do 40 minuta”, poručio je prim. prof. dr. sc. pedijatar Milivoj Jovančević.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja