Budi dio naše mreže

U Rijeci se gradi Centar u kojem će svoje mjesto naći mladi nakon izlaska iz domova i udomiteljskih obitelji. Ondje će moći boraviti sve dok ne steknu samostalnost i spremnost da osobno i odgovorno upravljaju svojim životom. Naime, udruga Martin – Guerin centar iz Rijeke započinje s projektom izgradnje Centra za podršku obitelji i mladima vrijednim gotovo 11 milijuna kuna koji je financiran sredstvima iz Europske unije. Sam projekt nosi naziv „Domus Domini“, a udruga nosi naziv po Luisu Martinu i Zelie Guerin Martin, roditeljima sv. Male Terezije, bračnom paru koji je proglašen svetim 2015. godine, a njihova misija je upravo podrška obitelji. Razgovarali smo s voditeljem projekta i predsjednikom udruge Markom Kolićem.

/ Sestra M. Benedikta Krapić

Projekt „Domus Domini“

Da je sustav socijalne skrbi preopterećen pokazuju nam tragični događaji koji već godinama pune naslovnice domaćih medija. Takvi naslovi uglavnom su uzroci napada, kako na sustav tako i na korisnike sustava. Gomilaju se uvrede, povećava se broj djece u institucijama i obitelji pod nadzorom, a stručnjaci u sustavu socijalne skrbi se zagušuju novim obvezama, kaznama i obrascima kojima opravdavaju svaki postupak u radu. Na dehumanizaciju stručnjaka i korisnika socijalne skrbi ipak su odgovorili i nadahnuti pojedinci; oni koji umjesto kritike odabiru kreativnost, umjesto dodatnog tereta pružaju ruku podrške.

U Rijeci se gradi Centar u kojem će svoje mjesto naći mladi nakon izlaska iz domova i udomiteljskih obitelji. Ondje će moći boraviti sve dok ne steknu samostalnost i spremnost da osobno i odgovorno upravljaju svojim životom. Naime, udruga Martin – Guerin centar iz Rijeke započinje s projektom izgradnje Centra za podršku obitelji i mladima vrijednim gotovo 11 milijuna eura koji je financiran sredstvima iz Europske unije. Sam projekt nosi naziv „Domus Dimini“, a udruga nosi naziv po Luisu Martinu i Zelie Guerin Martin, roditeljima sv. Male Terezije, bračnom paru koji je proglašen svetim 2015. godine, a njihova misija je upravo podrška obitelji. Razgovarali smo s voditeljem projekta i predsjednikom udruge Markom Kolićem.

Marko Kolić – predsjednik MG centra / Foto: mgcentar.hr

Koji je cilj Vašeg projekta i kome je namijenjen?

Ovim projektom će se izgraditi i opremiti zgrada površine 450 m2 kojom će se omogućiti organizirano stanovanje za mlade koji napuštaju domove ili udomiteljske obitelji. Želja nam je da mladi prije izlaska iz doma iskuse ovakav oblik skrbi kako bi se uspješno pripremili za samostalan život i kvalitetno integrirali u život lokalne zajednice u kojoj će živjeti. To je ujedno i temeljni cilj ovog projekta.

Osim organiziranog stanovanja mladih usmjereni ste i na roditelje, posvojitelje i udomitelje?

Namjena centra će obuhvaćati psihosocijalnu podršku, savjetovanje, jačanje roditeljskih kompetencija, terapijske radionice te podršku u procesu udomljavanja.

Je li dob uvjet za smještaj u Centru ili će se uvažiti želja mladih za visokoškolskim obrazovanjem?

U novoizgrađenom i opremljenom Martin – Guerin centru korisnici će moći ostati do navršene 21. godine odnosno do kraja školovanja te ga ranije napustiti ukoliko se osjećaju spremni preuzeti potpunu kontrolu nad svojim životom.

Kako će konkretno izgledati prijelazni period između života u domu i samostalnosti mladih?

Osnovni cilj rada s mladima koji izlaze iz domova u našem Centru je razvoj u zdravu i odgovornu osobu sa svim kompetencijama koje će joj biti potrebne u samostalnom životu, počevši od održavanja osobne higijene i higijene prostora, obavljanja kućanskih poslova, traženja posla ili stana, obavljanja školskih i fakultetskih obveza, kupovine namirnica, brige o zdravlju do strukturiranog korištenja slobodnog vremena, unapređenja socijalnih vještina i slično.

Osposobljavaju se uz stručno vodstvo?

Život je organiziran na način da mladi nekoliko sati dnevno imaju podršku, a ostali dio dana provode samostalno, no 24 sata dnevno na raspolaganju su im pomoć i stručna podrška djelatnika. Osim učenja životnih vještina, suživot u ovakvoj zajednici važan je preduvjet za konačnu samostalnost mladog čovjeka.

U planu Udruge je i poticanje na visokoškolsko obrazovanje?

Martin – Guerin centar ima lokacijsku prednost budući da se studentski centar Kampus nalazi u neposrednoj blizini te omogućuje i pješačku dostupnost fakulteta. Na taj način korisnicima se pruža osnovni preduvjet za stjecanje akademske titule, te ih se putem savjetovanja, podrške, pomoći u učenju motivira da postanu odgovorni akademski građani koji će nakon završetka školovanja doprinositi svojim djelovanjem razvijanju zajednice. Mladim osobama koji se ne odluče na akademski put nego se odvaže na poduzetničke vode Rijeka kao glavni grad županije pruža mnoge mogućnosti za zaposlenje, a kao najveća prednost može se istaknuti Startup inkubator Rijeka koji je također na pješački dostupnoj lokaciji.

Ne možemo zanemariti stanje na tržištu rada, cijene nekretnina i slično, mladim ljudima koji imaju podršku obitelji osamostaljenje nerijetko predstavlja veliki problem. Kako ćete na tom putu pomoći vaše korisnike?

Odrastanje i osamostaljivanje složen je i težak proces za većinu mladih. Često se ne snalaze čak i oni koji imaju svesrdnu pomoć svojih obitelji. Koliko bolan i mučan može biti proces osamostaljenja mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi, odnosno onih koji s navršenih 18 godina napuštaju domove ili udomiteljske obitelji, govori i činjenica da je ova skupina mladih u posebno velikom riziku od socijalne isključenosti, ovisnosti, nemogućnosti zapošljavanja i života u siromaštvu. Iako pripreme za izlazak iz alternativne skrbi započinju barem godinu dana prije izlaska, većina ih se ne može vratiti u svoje obitelji s obzirom da su uzroci i razlozi zbog kojih su izdvojeni i nadalje prisutni u obitelji, (npr. ovisnost roditelja, nasilje, roditelji su umrli, nepoznati ili lišeni roditeljske skrbi i sl.), te im je potrebna pomoć i podrška nakon njihovog izlaska iz skrbi, a to ćemo činiti kroz osiguravanje i plaćanje troškova stanovanja, pomoć u stjecanju vještina, edukacijom i programima osposobljavanja za djecu i mlade izvan redovnog obrazovnog sustava.

Obuhvatit ćete i osobe s invaliditetom?

U sklopu navedenog Martin – Guerin centra naš partner Centar za rehabilitaciju Rijeka provodit će program radne terapije u poludnevnom boravku osoba s invaliditetom i intelektualnim poteškoćama, dok će naš drugi partner Udruga Depaul provoditi edukativne radionice s ciljem rane prevencije beskućništva kao posljedice raznih ovisnosti i nesnalaženja u novonastalim životnim okolnostima.

Kolika je vrijednost projekta i kad će biti realiziran?

Projekt je financiran sredstvima Europske unije u 100% udjelu iz Europskog fonda za regionalni razvoj, operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Projekt  je realiziran u okviru poziva –  unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza. Ukupna vrijednost projekta iznosi 10.901.427,11 kuna, a razdoblje provedbe projekta je u periodu od 2019. – 2023. godine.

Što je Vas osobno i Vaše najbliže suradnike potaknulo da se okrenete prema deinstitucionalizaciji, odnosno da se posvetite socijalno ugroženim skupinama ljudi?

Iako institucionalan oblik skrbi mora biti krajnja mjera kada su sve druge mogućnosti već iscrpljene, kod nas je još uvijek prisutan ovaj oblik smještaja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, usprkos naglašavanju potrebe za provođenjem deinstitucionalizacije u brojnim znanstvenim i stručnim radovima, kao i službenim dokumentima Vlade Republike Hrvatske. Mnoge zemlje su pokrenule postupak transformacije načina pružanja skrbi i potpore djeci i odraslima te su zamijenile neke ili sve ustanove za dugotrajan smještaj s obiteljima i uslugama u zajednici. Izazov ovog procesa je osigurati da novi sustavi skrbi i potpore poštuju prava, dostojanstvo, potrebe i želje svih pojedinaca i njihovih obitelji. To je mene osobno ali i moje najbliže suradnike potaknulo da uradimo nešto za boljitak razvoja djece i njihovog formiranja u odrasle osobe.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja