Budi dio naše mreže

Spomenik žrtvama Drugoga svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata otkriven je nadomak župnog groblja na Petruš Vrhu, u nedjelju 7. studenog, u povodu 700. godišnjice prvog pisanog spomena Vivodine.

/ md

Riječ je o 362 osobe od kojih je dvoje položilo svoje živote u Domovinskom ratu, a preostalih 360 su žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, izvijestila je IKA.

Njihova imena napisana su na pločama ispod brončanog kipa arkanđela Mihaela. Sva imena zapisana su abecednim redom bez navođenja na čijoj su se strani borili, jer su svi kršteni i samim time djeca Božja, a bilo je i civilnih žrtava.

Vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća donijelo je mnogim dušama bol i razdijeljenost, jer su se mnoga braća, rodbina i prijatelji našli stjecajem okolnosti na suprotnim stranama, ali ne svojom voljom ili svojom krivnjom. Mnogi su završili u Jazovki ili na Križnom putu…

Ljubimo svoje neprijatelje i molimo za one koji nas progone da bismo postali sinovi svoga Oca nebeskog

Nakon podizanja zastave i himne uslijedilo je čitanje imena žrtava i blagoslov spomenika. Misu ispred spomenika predslavio je župnik Andrija Markač. „Ljubimo svoje neprijatelje i molimo za one koji nas progone da bismo postali sinovi svoga Oca nebeskog“, pozvao je.

Kao što je uobičajeno da o velikim jubilejima Crkva dijeli posebne blagoslove i oproste, tako je upućen poziv da svim Vivodincima i prijateljima Vivodine ova obljetnička godina bude godina opraštanja i pomirbe.

Slavlju na otvorenom nazočili su uz domaće vjernike i načelnici PU Karlovačke i Policijske postaje Ozalj, dožupanica Karlovačke županije, ozaljska gradonačelnica s pratnjom, načelnik općine Krašić, predstavnici Udruge branitelja Ozalj i svih domaćih udruga te prijatelji Vivodine.

Spomenik žrtvama ratova u Vivodini / Foto: Sanja Benković Marković

Spomenik žrtvama ratova u Vivodini / Foto: Sanja Benković Marković

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja