Budi dio naše mreže

Povodom 74. tužne godišnjice pokolja najmanje 783 ljudi od partizanskih jedinica Hrvatska akademska zajednica sudjelovala je na procesiji i misi u nedjelju u Gračanima u Zagrebu.

/ mp

Kako navode iz Hrvatske akademske zajednice, najveći dio žrtava bili su hrvatski mladići zatečeni u Zagrebu te su pokopani u gračanskim grobištima.

“U procesiji i svetoj misi molili smo se za mučene, a potom za ubijene žrtve – a oni su bili u cvijetu mladosti, mladi pitomci, maloljetni učenici, sveučilištarci i ostali građani. Nakon II. svjetskog rata učinili su to upravo u Gračanima partizanski odredi – od 10. svibnja pa sve do kraja tog mjeseca 1945. Tajno su pokopani u okolnim šumama”, poručili su iz Hrvatske akademske zajednice.

Organizator tradicionalnih Dana sjećanja na žrtve komunističkih zločina u Gračanima 1945. je udruga Falaček Prigorja na čelu s predsjednikom Tomislavom Čegeljom. Svrha udruge je očuvanje starih prigorskih običaja, a čini ih marljivi članovi iz Gračana. Misu u župa sv. Mihaela u Gračanima koncelebrirao je fra Mario Knezović, župnik u Kočerinu (zapadna Hercegovina) koji je održao vrlo nadahnutu propovijed.

Hrvatska akademska zajednica odavanjem počasti mladim žrtvama ubijenih u podsljemenskim šumama protivi se zataškavanju i zaboravu ovih zločina te potiče njegovanju kulturi sjećanja na bitne događaje hrvatskog naroda, pa tako i ove strašne tragedije koja je uz Bleiburg i Križni put pokosila cijelu generaciju hrvatske mladosti. Upravo iz tog razloga, kako navode iz Hrvatske akademske zajednice, deseteročlano izaslanstvo činili su uglavnom studentski članovi pod vodstvom glavnog tajnika Luka Radić, međunarodnog tajnika Ciprijan Crljenko te tajnika i dopredsjednika HAZ-a Zagreba Marijo Rajic i Ivan Biošić. Položili su vijenac i zapalili prvu svijeću uime studentskog krila, a drugu uime alumni zajednice.

Uz nacionalnog predsjednika HAZ-a Zdeslav Milas izaslanstvu se priključio i Ivica Tafra, poduzetnik i pripadnik Prve gardijske brigade “Tigrovi” 1991.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja