Budi dio naše mreže

U Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu održana je u petak i subotu, 18. i 19. rujna, prva duhovna obnova u novoj sjemenišnoj godini. Voditeljica duhovne obnove bila je časna sestra Ksenija Leko, provincijalna glavarica Hrvatske provincije uršulinki Rimske unije.

/ mp

Kao osnovnu nit vodilju duhovne obnove sestra Ksenija odabrala je citat iz Prve poslanice Solunjanima: „U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu“ (1 Sol 5, 18). Iz svog osobnog životnog iskustva, kao i na temelju duhovne literature koju je citirala, voditeljica je istaknula vrijednost zahvaljivanja Bogu i to ne samo za pozitivna životna iskustva, nego i za ona teška i negativna.

Foto: Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu

Foto: Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu

Naime, kada čovjek Bogu zahvali i za probleme s kojima se susreće, time zauzima i učvršćuje stav pouzdanja, da Bog i teškoće može okrenuti na dobro i kroz nevolje se proslaviti. Sjemeništarci su imali prilike čuti nekoliko primjera iz života kada su stvari krenule na bolje tek kada su vjernici počeli zahvaljivati Bogu na teškoćama s kojima su se susreli.

Sestra ih je potaknula da isprobaju tu „metodu“ zahvaljivanja, osobito u slavlju euharistije, koja je najuzvišenija molitva hvale, unoseći u nju svoje teškoće, kako bi Krist sve to prilikom pretvorbe „apsorbirao“ i pretvorio u nešto sveto.

Posebno zanimljiv bio je nagovor o čovjeku kao slici Božjoj. Naime, kao što se događa sa slikama, da s vremenom izblijede i potrebno je restaurirati ih, tako se događa i sa čovjekovom dušom, koja zbog raznih okolnosti života i ljudske slabosti i grijeha s vremenom izgubi svoj prvotni sjaj i potrebno je restaurirati je. Restauracija je skup zahvat, no Restaurator ljudske duše je Bog Stvoritelj, a cijena naše restauracije je već podmirena na Kristovom Križu. Sve je već plaćeno, a na nama je da pristupimo toj duhovnoj restauraciji kroz molitvu, slavlje svetih sakramenata, razmatranje Svetog pisma, te kroz nastojanje da živimo u ljubavi, poštujući sebe i druge kao neizmjerno vrijednu sliku Božju.

U sklopu duhovne obnove sjemeništarci su pristupili sakramentu pomirenja i euharistijskim slavljima koje su predslavili rektor i duhovnik sjemeništa, pogledali prigodan film „Posljednji poklon“ te sudjelovali u euharistijskom klanjanju, izmjenjujući se kroz čitavu noć pred Presvetim.

Foto: Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu

Foto: Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu

Foto: Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu

Ohrabreni i ojačani ovom duhovnom obnovom sjemeništarci zajedno sa svojim odgojiteljima nastavljaju svoj put nasljedovanja Isusa Krista u „čudnovatoj“ novoj sjemenišnoj i školskoj godini.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja