Budi dio naše mreže

Premijera performansa “Tesla - Puni krug” održana je u sklopu manifestacije Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u utorak 30. siječnja.

/ mk

Već 15 godina tradicionalno se održava manifestacija Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. U sklopu te manifestacije održana je premijera performansa “Tesla – Puni krug”, autorskog tima kojeg čine Petra Radin i Mario Kovač, i na hrvatskom tlu.

Među brojnim uzvanicima našle su se i neke javne osobe te desetak veleposlanika (Alžir, Austrija, Češka, Indonezija, Irska, Katar, Kina, Malezija, Sj. Makedonija, Švedska, RACVIAC) koji su predstavu opisali kao jedinstvenu i originalnu s dobrom porukom.

Podsjetimo, svjetska premijera ovog glazbeno-scenskog projekta izvedena je u New Yorku 7. studenog, uoči dana kada je Nikola Tesla patentirao svoj izum na daljinsko upravljanje.
Tom prilikom gošća emisije Aktualno bila je Petra Radin i između ostalog istaknula je kako žalosti činjenica da se njegovi izumi, koje je patentirao za dobrobit čovječanstva, koriste u ratovanju što je u suprotnosti s vrijednostima koje je on cijenio i porukom mira koju je promicao. Na prezentaciji patenta on je rekao da je presretan što će taj izum donijeti da se ljudi koji su raštrkani po cijelom svijetu ujedine, komuniciraju i razumiju te da više neće biti gladi, straha ni rata.

Time i završava ovaj performans koji želi potaknuti publiku da se zapita gdje smo sada i što bi nam rekao Nikola Tesla da vidi situaciju u kojoj se današnji svijet nalazi.

Predstava je specifična po svojoj glazbi, budući da u predstavi nema govora, već je ključan govor glazbe. Tesla je cijenio klasičnu glazbu, a posebno Bacha, Mozarta i Schuberta. U predstavi je Schubertova skladba isprepletena Goetheovim stihovima kime je Tesla također bio zadivljen. Ono po čemu je cijela priča o glazbi posebna jest što se određene skladbe izvode na njegovom izumu – zavojnici.

U cipele Nikole Tesle ušao je prvak Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Vladimir Tintor, Teslinu majku utjelovljuje prvakinja Hrvatskoga  narodnog kazališta u Varaždinu, Hana Hegedušić, Teslinu golubicu igra sopranistica Josipa Bilić, dok je za klavirsku pratnju zadužen ravnatelj Zagrebačke filharmonije, pijanist Filip Fak.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja