Budi dio naše mreže

Hrvatski katolički radio (HKR) u godini svog srebrnog jubileja, 25. obljetnice početka emitiranja, u ponedjeljak 19. rujna kreće s emitiranjem nove programske sezone u kojoj će, uz rado slušane duhovne i vjerske emisije, emitirati i neke nove tjedne emisije.

/ HKM

Ravnatelj Hrvatske katoličke mreže doc. dr. Krunoslav Novak najavio je da će HKR u novoj sezoni nastojati ponuditi sve ono što je bilo dobro i u prošloj sezoni, ali s određenim novostima i poboljšanjima.

„Djelatnici HKR-a marljivo i radosno istražuju, pripremaju i donose sadržaje koji će slušatelje ojačati, ohrabriti, biti im na izgradnju. Vjerujem da će i nova sezona biti prilika za još snažniji poticaj na povezanost, da nas naši slušatelji nastavljaju pratiti, otvarajući nam vrata svog srca kao pratiteljima u njihovim životnim situacijama“, istaknuo je ravnatelj HKM-a.

Doc. dr. Krunoslav Novak, ravnatelj HKM-a / Foto: Filip Vukina

Podsjetio je i na potpisivanje novog Ugovora između Hrvatskog katoličkog radija (HKR) i tvrtke Odašiljači i veze d. o. o. (OIV) kojim se postiglo poboljšanje u vidu povećanja broja odašiljača kao i povećana briga o kvaliteti odašiljanja signala.

„To povećanje kvalitete signala i dostupnosti signala slušatelji HKR-a će sigurno primijetiti, vjerujemo da ćemo doći još kvalitetnijim glasom i signalom do naših slušatelja“, rekao je vlč. Novak.

Emisija Argumenti HKR-a započinje petu sezonu emitiranja. Uredničkom timu u katoličkoj javnosti prepoznatih i cijenjenih novinara i urednika Tanji Maleš, Diani Tikvić, Danijeli Dujmović Ojvan, Branimiru Gubiću, pridružili su se Dalija Mock i Ivica Zadro s više od 20 godina iskustva u novinarstvu. S kompetentnim gostima afirmiraju teme od važnosti za život Crkve i vjernika, društvo, kulturu, obitelj i domovinu. Argumenti HKR-a mogu se slušati svakog dana ujutro od ponedjeljka do četvrtka u 8:10. Emisija se putem videoprijenosa uživo emitira na Facebook stranici Hrvatskog katoličkog radija koja ima više od 78 tisuća pratitelja.

Argumenti / Foto i grafika: Filip Vukina

„Zadovoljni smo i ponosni na činjenicu da je i u 26. godinu emitiranja HKR zaplovio kao jedna od deset najslušanijih radiopostaja u Hrvatskoj, a emisije poput Argumenata, prepoznate su kako u vjerničkoj tako i u općoj javnosti, što potvrđuje i podatak da snimku emisije Argumenti svake godine reemitira sve više regionalnih televizija. Ove godine na popisu je devet televizija. Uz VTV, Z1, TV Jadran, Plavu TV, SBTV i RTV Herceg Bosne pridružile su se i TV Nova, STV i Trend TV, čime jedna mala radijska emisija ulazi u domove gledatelja na području čitave Hrvatske“, istaknuo je glavni urednik HKM-a dr. sc. Siniša Kovačić.

dr. sc. Siniša Kovačić, glavni urednik HKM-a / Foto: Filip Vukina

Glavna urednica Televizije Slavonije i Baranje, jedne od televizija koje od ove sezone reemitiraju snimku Argumenata, Antonija Tomasović izrazila je radost zbog suradnje s HKR-om.

„Za naše gledatelje izabrali smo emisiju Argumenti zbog aktualnih tema, važnih za život hrvatskih građana, a koje se obrađuju s više gledišta, odnosno kroz mišljenja kvalitetnih i kompetentnih sugovornika. Slavonci, Baranjci i Srijemci emisiju na STV-u mogu gledati utorkom u 21:35, srijedom u 21:45, subotom u 21:30 i te nedjeljom u 20 sati“, poručila je Tomasović.

Novost u HKR-ovom programu je serijal emisija Hrvatski sveci i blaženici koji će govoriti o svetosti kao idealu kršćanskog života nedjeljom u 18 sati i predstavljati već proglašene svece, ali i blaženike i blaženice iz hrvatskog naroda. Sugovornici urednice Dalije Mock su voditelji kauza i promotori štovanja hrvatskih svetaca i blaženika.

Dalija Mock / Foto: Filip Vukina

S druge strane ogledala nova je emisija u kojoj ekipa HKR-a ne bježi od obiteljskih, bračnih i komunikacijskih problema, već hrabro staje pred ogledalo svoje stvarnosti uz pomoć svećenika i psihoterapeuta doc. dr. Josipa Bošnjakovića, predsjednika Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja i njegovih suradnika. Emisija će biti otvorena upitima slušatelja, a srijedom u 20 sati ponudit će slušateljima prvu pomoć u traženju rješenja.

Doc. dr. Josip Bošnjaković / Foto: Mihael Varenica

Nova emisija Hrvatskoga katoličkog radija Kreativni kutak za milosni trenutak emitirat će se od ponedjeljka do petka od 13 do 14 sati. Emisija će svojom dinamikom, toplim, radosnim i mladenačkim ozračjem nastojati premostiti razlike u dobi slušatelja. Cilj je slušatelje informirati, inspirirati, motivirati, nasmijati, odnosno potaknuti na radosno življenje svakodnevice u kojoj smo pozvani na svetost. Kreativni tim entuzijasta čini troje teologa (od kojih je jedan još student) Ivana Markić, Branimir Gubić i Kristijan Kozina.

Kreativni kutak za milosni trenutak / Foto: Filip Vukina

Što znači misa i gdje je njezino središte? Odgovor na to pitanje nudimo nedjeljom u 7:30 u novoj rubrici Što se događa u svetoj misi? koju uređuju Tanja Maleš i mr. sc. vlč. Tomislav Hačko. Svećenik Zagrebačke nadbiskupije i liturgičar u ovoj emisiji vodi u misu kao događaj, jer to je trenutak u kojem Bog djeluje da bi nas spasio. Značenje pojedinih obreda, poklika, molitava, čitanja, ali i tišine tumači jednostavno želeći u nedjeljno jutro pomoći u pripremi vjernika za sudjelovanje u proslavi Dana Gospodnjeg.

Mr. sc. Tomislav Hačko / Foto: Filip Vukina

HKR i u novoj sezoni nastavlja emitirati rado slušane emisije poput Pod križem, ove sezone u novom terminu: utorkom od 20 sati, te u promijenjenom sastavu, uz vlč. Nikolu Jurkovića i vlč. Branimira Budinskog, emisiju uređuju i vode vlč. Tomislav Šagud, vlč. Krunoslav Kolar te fra Vladimir Vidović. Već četvrtu sezonu u programu HKR-a može se pratiti i emisija o redovništvu pod pokroviteljstvom Hrvatske redovničke konferencije Pozvani i poslani utorkom od 18 sati.

Pod križem / Foto i grafika: Filip Vukina

Novi radijski župnici emisije Halo, velečasni? su prokušani pastoralci – vlč. Ljubo Vuković, župnik Župe sv. Nikole Tavelića u Kustošiji i vlč. Damir Ocvirk, župnik Župe sv. Josipa na Trešnjevki u Zagrebu. Emisija se emitira u uobičajenom terminu, petkom od 8:10.

Halo, velečasni? / Foto i grafika: Filip Vukina

Petkom i subotom u 18 sati vrijeme je za svjedočanstva. Petkom Ante Novak u emisiji Zašto vjerujem ugošćuje katolike iz javnog života koji govore o zauzetosti u svjedočenju vjere u svakodnevnom životu, a subotom Svjetlana Đuran u emisiji Od Krista pozvani donosi svjedočanstva svećenika, redovnika i redovnica o pozivu i poslanju.

Za ljubitelje književnosti, glazbene, likovne i sakralne umjetnosti, kazališta i filma, odnosno za sve one koji u susretu s umjetničkim djelima traže nadahnuće za vlastiti život, ponedjeljkom u 18 sati rezerviran je Kulturogram urednice Katarine Varenice.

Kulturogram / Foto: Josip Ninković / Obrada: Nikola Uroić

Devetnaest godina program HKR-a rezerviran je i za emisiju Hrvatsko narodno blago koja petkom od 20 sati promovira hrvatsku tradicijsku kulturu, glazbu i narodne običaje ne samo u Hrvatskoj već i širom svijeta jer je emisija rado slušana i kod naših iseljenika od Australije do Kanade.

Stjepan Večković, Hrvatsko narodno blago / Foto: Filip Vukina

Četvrtkom od 21:30 vrijeme je za emisiju Gregoriana, jedinstvenu emisiju u eteru na hrvatskom jeziku koja je usko posvećena samo gregorijanskom koralu (pjevanju) kao najautentičnijem i najizvornijem liturgijskom pjevanju Zapadne (Rimske) Crkve. Emisija bogata raznolikim napjevima uvijek je popraćena prigodnim kraćim tumačenjima ili uvodnim tekstovima o gregorijanskom pjevanju, ali na prvom mjestu kroz emisiju urednik maestro Josip degl’ Ivellio želi postići molitveno slušanje i jedinstvenu glazbenu meditaciju te uzvišenu molitvenu atmosferu (meditaciju) gregorijanskog korala.

Josip degl’ Ivellio, Gregoriana / Foto i grafika: Filip Vukina

Hrvatski katolički radio i dalje će u cilju ostvarivanja evangelizacijskog poslanja putem radijskog programa svakodnevno od 16 sati emitirati Vijesti iz života Crkve, a u 18:50 prenositi Vijesti Vatikanskog radija. Uz svakodnevnu molitvu krunice u 5 sati i 30 minuta i u 22 sata, a potaknuti reakcijama slušatelja i prijatelja HKR-a, svakodnevno u 15 sati nastavljamo zajednički moliti i krunicu Božjeg milosrđa.

Voditelji HKR-a / Foto: Filip Vukina

I ove jeseni, budite uz svoj Hrvatski katolički radio!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja