Budi dio naše mreže

Svjetski poznata kompanija Nikon specijalizirana za područje optike izabrala je za fotografiju mjeseca ožujka 2019. fotografiju redovnice Ružice Dodig iz Dubrovnika. Riječ je o fotografiji koja prikazuje poznate dubrovačke zidine.

/ Marija Pandžić

Kako je u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu otkrila sestra Ružica Dodig, koja djeluje kao odgojiteljica u Učeničkom domu “Paola Di Rosa” u Dubrovniku, prvi put se prijavila na Nikonov natječaj.

“Uživala sam u snažnom i čudesnom jugu u Dubrovniku, zabilježila ga i tako je nastala ova fotografija. Moji prvi koraci u fotografiji vezani su uz Nikonovu opremu, stoga sam počašćena što je Nikon odabrao moju fotografiju za fotografiju mjeseca”, istaknula je naša sugovornica.

Ružica Dodig u radu s učenicima

Redovnica Ružica Dodig članica je reda Službenice Milosrđa. Red je u Italiji utemeljila sveta Marija Krucifiksa, a prva zajednica utemeljena u Hrvatskoj je u Dubrovniku. Pohađala je Akademiju umjetnosti u Italiji, na odjelu za nove tehnologije u umjetnosti te grafički dizajn.

“Sestre su mi predložile studij koji će me ne samo naučiti ‘korisnim tehnološkim alatima’ nego i uvesti u audio-vizualnu kulturu okrenutu vrijednostima. Tri godine su uglavnom bile posvećene projektima vezani uz obradu videomaterijala, fotografija, 3D modeliranje, koncipiranje videoigara i izradu web stranica, dok su druge dvije bile vezane uz grafički dizajn”, istaknula je.

Budući da vodi medijsku sekciju u domu, sestra Dodig mlade uči kritički promišljati i gledati filmove, spotove i sve ostalo što mediji nude, kako bi znali razlikovati dobru od loše priče.

“U medijskoj sekciji koju vodim u Učeničkom domu nalazi se oko desetak djevojaka. Više snimamo, nego što fotografiramo, stoga kroz snimateljske kadrove učimo fotografiju. Cilj naših okupljanja nije toliko fotografiranje i snimanje, koliko odgoj za dobru vizualnu kulturu. Kao odgajatelj i redovnica u domu, prvenstveno svoju ulogu vidim u jednom kreativnom i duhovnom odgoju, jer za ozbiljnije bavljenje filmovima potrebna su veća sredstva, vrijeme i fokusiranost na struku”, poručila je redovnica Ružica Dodig.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja