Budi dio naše mreže

Pouzdajući se u zaštitu i pomoć Bezgrešne, sv. Maksimilijan Kolbe u Poljskoj je podigao Niepokalanow – Grad Bezgrešne. Njegov je san bio: "Osvojiti čitav svijet za Krista po Bezgrešnoj." Odanost prema Nebeskoj Majci, a osobito pobožnost prema Bezgrešnoj, njeguju franjevci konventualci koji pastoralno djeluju u župi Uznesenja BDM u Molvama. I ondje niče podravski Grad Bezgrešne.

/ Tanja Maleš

550 godina Gospine prisutnosti

“U dugom nizu godina vjernici župa i hodočasnici podravskog kraja hodočastili su u ovo Marijino svetište u Molvama. Marijina prisutnost i uslišane molitve vjernika svjedoče nam o Njezinu izboru mjesta u kojem Ona privlači k sebi svoju djecu kako bi im bila Majka na putu svetosti, Pomoćnica na životnim stazama, Zagovornica kod nebeskog Oca. Marija je kroz stoljeća svima koji su se Njoj utjecali bila posrednica milosti.” Tako povijest Molva sažima tamošnji župnik o. Zdravko Tuba spominjući 550. obljetnicu od nastanka čudotvornog kipa Majke Božje Molvarske.

Župna crkva Molve

Stvaranje obiteljskih oaza u Hrvatskoj

Sv. Maksimilijan Kolbe nije dao gotova rješenja za svaku zemlju, već je pokazao kako se osluškuju poticaji i stvaraju temelji, “a Bezgrešna će, ako želi, ukloniti sve zapreke i stvoriti sebi Niepokalanow u svakoj zemlji.” Franjevci, želeći služiti dobru naroda, i u Podravini čitaju znakove vremena i prate potrebe domaćeg stanovništva. O. Zdravko kaže: “Papa Franjo u svojoj knjizi O odgoju opisuje situaciju današnjega svijeta, posebno suvremenih obitelji, koji se nalazi u istim potrebama očitovanim na drugačiji način kao što je to bilo u vrijeme djelovanja sv. Maksimilijana Kolbea. Kao logično rješenje koje se nameće jest stvaranje obiteljskih oaza i kod nas u Hrvatskoj, mjesto podrške i ohrabrenja katoličkim obiteljima u življenju zajedništva sa Stvoriteljem posredništvom Bezgrešne, usvajajući kršćanske vrednote i nadahnjujući se primjerom Nazaretske obitelji, mjesta u kojima bi obitelji dobivale okrepu i skupljale snagu za nastavak puta kroz svakodnevicu.”

Oaza Bezgrešne”

Slijedeći ove znakove vremena rađa se duhovno-pastoralni centar “Oaza Bezgrešne”. Župnik Tuba ga opisuje kao mjesto koje će u Marijinu svetištu u Molvama otvoriti prostor za potrebite, mjesto duhovne obnove i radosnog susretanja u cjelokupnom rastu, razvijanju i oblikovanju djece, mladih, obitelji i osoba u zrelim godinama:

“Bit će to mjesto ‘Punina života u oazi Bezgrešne’ gdje će Marija privlačiti duše i dovoditi ih Kristu darujući im milost vjere i ozdravljenja duha i tijela. Mjesto susreta i dnevnog klanjanja Bogu u Presvetom oltarskom sakramentu.”

Projekt prepoznaje lokalna zajednica: “Realizaciju projekta duhovno – pastoralnog centra Oaza Bezgrešne kroz izgradnju po etapama podržava općina Molve financijskim sredstvima u iznosu od 6.000.000,00 kuna.”

Kip Bezgrešne – temelj Oaze Bezgrešne / Foto: Župa Molve

Iskoraci za dobro lokalne zajednice

Samostan Uznesenja BDM u Molvama kao prijavitelj projekta „Punina života” potpisao je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupni prihvaćeni troškovi nakon provjere prihvatljivosti u najvišem intezitetu potpore 100 % financiranju bespovratnih sredstava iznosi 10.210.415,36 kuna a nalazi se u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projektni partneri franjevačkom samostanu u Molvama u ovom projektu „Punina života” su Općina Molve i Koprivničko-križevačka županija.

„Kroz izgradnju i opremanje objekta za pružanje cjelodnevnog boravka doprinijeti socijalnoj uključenosti i aktivnom starenju osoba koje, u kontekstu modernih vremena i rasipanja tradicionalne obitelji, prolaze kroz proces izolacije i doživljavaju osjećaj usamljenosti.”

Majka Božja Molvarska

Zajedno protiv usamljenosti

Župnik o. Zdravko upozorava kako je poznato da je usamljenost problem koji se često povezuje sa starenjem: „Upravo su starije osobe izložene raznim čimbenicima koji doprinose negativnim životnim promjenama i različitim stupnjevima socijalne izolacije ili usamljenosti. Smrt supružnika, braće ili sestara i prijatelja, bolest, umirovljenje, smanjenje prihoda i veća zavisnost predstavljaju rizike za različite negativne životne promjene, uključujući i doživljaj usamljenosti. Usamljenost se navodi kao jedan od najizraženijih problema starenja, a istovremeno ima veliku ulogu u subjektivnom osjećaju zadovoljstva životom. Izvor zadovoljstva i socijalne podrške starijima čine društvo i emocionalna potpora djece, rođaka i prijatelja.” Pred ovim problemom treba iskreno priznati još nešto, a to je promjena slike obitelji. Tradicionalna obitelj nekada se najviše brinula o svojim starim članovima, no obitelj kao primarni izvor socijalne podrške starijima sve više blijedi. Danas su tu ulogu brige za stare preuzele institucije. Zbog toga ovim projektom u Molvama žele stvoriti stabilnu socijalnu mrežu s jasnom ulogom – pružati socijalnu podršku i omogućiti starima da se osjećaju voljeni, vrijedni, poštovani i zbrinuti.

Dobro je znati…

Dugoročna smještenost u institucije ima i svoje negativne strane: društvena distanciranost, ovisnost o tuđoj brizi i njezi, nedostatak odgovornosti, otežana komunikacija s prijateljima i članovima obitelji. „Punina života” želi to pobijediti pružajući uslugu dnevnog boravka za 18 korisnika u dobi od 65 godina i više koje su funkcionalno samostalne i neovisne, koje dolaze iz samačkih kućanstava te kućanstava u kojima žive s članovima obitelji koji na dnevnoj bazi zbog radnih i drugih obaveza izbivaju iz kuće u duljem periodu što kod ciljne skupine doprinosi osjećaju izoliranosti, usamljenosti i socijalne marginaliziranosti.

Početak na Veliku Gospu

Ovaj podravski Grad Bezgrešne s „Puninom života” niče na crkvenom brežuljku, a kamen temeljac je sam kip Bezgrešne koji će biti blagoslovljen na Veliku Gospu ove godine. Najavio je to u emisiji „Aktualno” HKR-a o. Zdravko Tuba koji je i nacionalni asistent Vojske Bezgrešne u Hrvatskoj. No, osim financijskih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Općine Molve, u uređenju okoliša, podizanju postaja Križnog puta i otajstva Krunice, svakom čovjeku dobroga srca bit će moguće ugraditi sebe u ovu ohrabrujuću priču pod Marijinom zaštitom. Naime, upravo je kip Bezgrešne prvi postavljen na prostor gdje će se graditi duhovno-pastoralni centar „Oaza Bezgrešne” i dom „Punina života”.

Buduće gradilište / Foto: Župa Molve

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja