Budi dio naše mreže

Relikvija koja štiti i budi vjeru u nebeski zagovor.

/ im

Štovanje relikvija svetaca, osobito mučenika, u prvom vremenu na osobiti način zabilježeno je u izvještaju o Polikarpovom mučeništvu koje su napisali vjernici iz Smirne polovinom 2. stoljeća. U njemu se kaže: „Uzeli smo njegove kosti koje su vrijednije od dragog kamenja i finije od pročišćenog zlata i položili ih na prikladno mjesto, gdje će nam Gospodin dopustiti da se okupimo koliko možemo, u veselju i radosti i slavimo rođendan njegovog mučeništva“, piše Župa sv. Šime.

Želeći iskazati razlikovanje štovanja Boga i čašćenja svetaca, odnosno relikvija, sv. Jeronim je u 4. stoljeću posvjedočio: „Mi se ne klanjamo, ne štujemo, jer se bojimo da se ne bismo poklonili stvorenju, a ne Stvoritelju, ali častimo relikvije mučenika kako bismo se još bolje poklonili onome čiji su oni mučenici“.

Crkva prepoznaje dvije vrste relikvija. Relikvije prvog stupnja (velike relikvije) pripadaju sâmom tijelu sveca. Relikvije drugog stupnja (nevelike relikvije) su predmeti koji dođu u dodir sa svečevim tijelom (ex contacto).

U zadarskoj crkvi sv. Šimuna čuva se njegovo neraspadnuto tijelo koje je velika relikvija, a kada dođe s njim u doticaj, nevelikom relikvijom postaje pamuk koji vjernici mogu ponijeti.

„Praksa čašćenja relikvija itekako je utemeljena u biblijskoj vjeri. Stoga to nije nikakva izmišljotina i prijevara Crkve, nije poganstvo ili ostatak neke mitologije, nego doista izraz prave, kršćanske vjere.

Također, i crkve su se gradile na mjestima koja su bila mjesta mučeništva raznih mučenika prvog vremena. Pa i na grobovima apostolskih prvaka Petra i Pavla izgrađena je bazilika sv. Petra, odnosno sv. Pavla“.

Primjer toga je i kako su rupcima dodirivali Pavlovo tijelo pa su Pavlove rupce donosili bolesnicima koji bi po tomu ozdravljali.

Pamuk sv. Šimuna može se uzeti u blizini svetčeva tijela u crkvi sv. Šimuna. To je pamuk koji se u posebnoj prigodi položi na svetčevo tijelo te se nakon izrečene molitve blagoslova pakira u malene papirnate tekice te se dijeli hodočasnicima. Pamuk je relikvija koja predstavlja moćnu zaštitu od Zloga za one koji vjeruju i utječu se Gospodinu po zagovoru sv. Šimuna.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja