Budi dio naše mreže

Hrvatska zastava na 65 metara visoki zvonik Sv. Duje postavljena je po 30. put nakon tri godine pauze zbog potrebe obnove splitskog zvonika.

/ md

Hrvatska zastava osvanula je na zvoniku splitske katedrale tri godine nakon njegove obnove koja je bila nužan pothvat zbog potrebe rekonstrukcije stepeništa i konzervatorsko-restauratorskih radova koji su započeli još 2015. godine te su trajali nešto duže od predviđenog vremena.

Ovo je već trideseti put (nakon tri godine pauze) kako je alpinist Ivica Matković tradicionalno najavio feštu splitskog zaštitnika razvivši zastavu na križ na vrhu zvonika sv. Duje koja će se svečano proslaviti u subotu 7. svibnja.

Matković koji se već više od dva desetljeća penje na splitski zvonik još je 2017. godine upozorio na njegovo vrlo loše stanje kada se križ na vrhu zvoniku ljuljao na dodir zbog čega je s njega uklonjena zastava.

Uklanjanje zastave zatražio je konzervatorski odjel u Splitu kada su obavljeni arhitektonsko snimanje i analiza oštećenja te je izrađen projekt sigurnosne skele za nastavak radova. Ministarstvo kulture tada je istaknulo da je križ na zvoniku “oštećen zbog neprimjerenog vješanja zastave na željeznoj konstrukciji koja za to nije predviđena”.

Zadnja obnova zvonika bila je prije više od sto godina. Između 1890. i 1908. godine prema projektima bečkog arhitekta i konzervatora Aloisa Hausera zvonik je restauriran, a iz Splitsko-makarske nadbiskupije kažu da o toj prvoj obnovi postoje skromna saznanja.

06.05.2022., Split- Penjac Ivica Matkovic trideseti put postavio zastavu na splitsku katedralu nakon tri godine pauze. Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Valja napomenuti i kako se fešta sv. Duje vraća u punom sjaju nakon dvije godine pandemije. Posjetitelje i građane očekuju procesija središtem grada, misa na Rivi koju predvodi apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua, sajam Sudamje, koncert na Rivi, a održat će se i tradicionalna tombola uz nastup mješovite klape “Filip Dević” te nastup Varaždinskog tamburaškog orkestra.

Fešta na splitskoj Rivi / Foto: Facebook

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja