Budi dio naše mreže

Na uzvisini iznad brodogradilišta u Puli, nalazi se veličanstvena kamena crkva s tornjem – svetište Gospe od Mora, koju nazivaju i Mornaričkom crkvom.

/ mb

Na spomen potopljenim brodovima te poginulim časnicima i mornarima Mornarička crkva u Puli izgrađena je na brežuljku Sveti Polikarp 1898. godine. Trobrodno zdanje, 30 x 20 metara, u renesansno-bizantskom stilu, sagrađeno je po nacrtima Natalea Tommasija iz Trenta. Crkvu je 2. prosinca 1898. otvorio car Franjo Josip I., koji je financirao njezinu izgradnju, a Kraljici mora posvetio ju je biskup Ivan Krstitelj Flapp.

Gospa od Mora (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Anegdota kazuje da je tijekom posjeta crkvi car Franjo Josip I. zagrebao mramorni stup, na što su ga prisutni zabrinuto pitali zar mu se crkva ne sviđa. Franjo Josip I. je, navodno, odgovorio: “Provjeravam samo je li ispod zlato, s obzirom na to koliko je gradnja crkve koštala”.

Crkvu karakteriziraju vodoravne pruge na vanjskim zidovima. Bijele pruge su od brijunskog kamena, a crvene iz kamenoloma istarskih mjesta Oprtlja i Brtonigle.

Bogatu vanjsku dekoraciju svetišta Gospe od Mora, odnosno Mornaričku crkvu u Puli prati bogata dekoracija crkvene unutrašnjosti. Mozaici podsjećaju na Eufrazijevu baziliku u Poreču i baziliku svetoga Marka u Veneciji.

Pred portalom crkve pozornost privlače stupovi svezani u mornarski, odnosno Samsonov čvor. Uz crkvu je zvonik visok 28 metara, a 1921. u njemu je postavljeno pet zvona. Vrh zvonika je ravan, a na njemu je brončani kip anđela raširenih krila.

Projekt nije uključivao samo izgradnju crkve, već i uređenje okoliša. Osmišljene su stube prema moru te prekrasni mornarički vidikovac iznad Pulskog zaljeva koji nikad nije završen.

Crkva je jako devastirana između 1948. i 1965. godine, kada je iz nje odnesen velik broj vrijednih predmeta, uključujući i ručno izrađene orgulje iz Beča. Godine 1929. uređena je kapela na spomen poginulim mornarima, no 1949. dijelom je demontirana i odnesena u Italiju. Danas je crkva Gospe od Mora župno središte i jedna od znamenitosti grada Pule pa i cijele Istre.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja