Budi dio naše mreže

U župnoj crkvi Sv. Nikole u Ćunskom na otoku Lošinju, svojoj rodnoj župi, krčki biskup u miru mons. Valter Župan proslavio je u nedjelju, 3. srpnja, 60. obljetnicu svećeničke službe. Uz jubilarca su slavili krčki biskup mons. Ivica Petanjak i više svećenika službom ili porijeklom vezanih uz cresko-lošinjsko otočje.

/ im

Na početku euharistijskog slavlja jubilarcu je čestitao njegov nasljednik na biskupskoj stolici mons. Petanjak i to u svoje ime, u ime svih svećenika, redovnika, redovnica, Bogu posvećenih osoba, cijelog vjernog kršćanskog puka, kao i onih koji bi nisu bili u mogućnosti prisustvovati svečanosti. Čestitku slavljeniku biskup Petanjak potkrijepio je s nekoliko rečenica iz pastirskih poruka koje je biskup Župan objavio u knjizi “Moliti i služiti”, što je i njegovo biskupsko geslo.

“Dragi oče biskupe, Vi ste darovali svoju slobodu i stavili sebe na raspolaganje Dobrom Pastiru, a on Vam je uzvratio ovim dijamantnim jubilejom. Neka Vam je sretan i blagoslovljen!”, zaključio je čestitku biskup Petanjak. U propovijedi je biskup Župan istaknuo kako Isus nije radio razlike među ljudima, nisu mu imponirali veliki i nije prezirao malene i neuke.

“Za jednoga od svojih apostola izabire carinika Levija-Mateja ubirača poreza, dakle osobu ne baš poštenog i časnog života. Na čelo svoje zajednice postavlja Petra, koji je imao prilične karakterne slabosti, a tko zna koliko su i drugi od njih dvanaest bili bolji. Bog svoje planove ne mijenja. Kao što je postupio Isus onda tako čini i danas. Izabire ljude, to znači nas slabe da nastavimo djelo spasenja. Samo s jednom razlikom. Isus je uzeo na sebe sve naše slabosti, ali nije imao grijeha. A za svoje apostole izabrao je onda i jednako tako danas izabire ljude pune slabosti i grešne. I tako će biti do konca svijeta“, rekao je biskup Župan i pojasnio da biskupi i svećenici moraju odvraćati ljude od onoga u čemu su i sami slabi.

Izabire ljude, to znači nas slabe da nastavimo djelo spasenja.

Zato ste danas došli ovamo da molite dobrog Boga za mene i svoje svećenike i da zahvalite što je Bog prema svima nama toliko milosrdan da nam slabe ljude daje za vođe i pomoćnike na putu prema nebu. Zato molite za svoje svećenike da uvijek postupaju onako kako vas Bog voli, a ne kako se nekome u tom času čini. Bog je uvijek jako dobar prema nama, bolji nego što mi uopće možemo i zamisliti. Zato vjerujmo više njegovoj dobroti nego našoj ograničenoj sposobnosti shvaćanja”, zaključio je biskup Župan svoju propovijed.

Na kraju svete mise čestitku je u ime župljana izrekao župnik Ćunskog vlč. Silvio Španjić, zahvalio se svima koji su sudjelovali u pripremi proslave dijamantnog jubileja, te biskupu Županu predao poklon, sliku koju je zlatovezom izradila njegova majka.

Nakon svete mise župljani i hodočasnici koji su na slavlje pristigli iz drugih župa Krčke biskupije, kao i iz raznih dijelova Hrvatske, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država odakle je došla slavljenikova rodbina, druženje su nastavili oko zajedničkog stola.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja