Budi dio naše mreže

Božić - svetkovina Rođenja Gospodnjega, svečano je proslavljena u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima.

/ md

Slavlje je predvodio mons. Milan Stipić, vladika križevački, zajedno s katedralnim župnikom o. Mihajlom Simunovićem, eparhijskim kancelarom o. Vladimirom Simunovićem i jeromonasima o. Mladenom Mikulićem i o. Andrijom Savyakom te jerođakonom o. Antonijem Pajićem, izvijestila je Križevačka eparhija.

Liturgijske službe pjevali su pjevači katedrale. Na Badnjak uvečer u 20 sati služena je božićna Večernja s Liturgijom sv. Bazilija Velikoga, a u kasnijim noćnim satima veliko povečerje (bidjenje) te ujutro na Božić blagdanska Jutrenja i arhijerejska liturgija u 10 sati.

Bog nas je učinio sličnima sebi. Zbog toga Bog i poznaje čovjeka, jer se rodio i proživio život u ljudskome tijelu

Na Božić uvečer služena je Velika večernja s litijom. Vladika Stipić je u homiliji na Božić istakao kako se Isus rodio u skromnoj spiljici kako bi pokazao kako je jednostavan i pristupačan svakome od nas. ”Taj događaj je za Krista bio poniženje. Bog koji je jedan od svete Trojice da dođe između nas, kao mali čovjek rodio se u štali pokraj životinja. Međutim, za nas ljude je to događaj uzvišenja. To je događaj radosti. Bog nas je učinio sličnima sebi. Zbog toga Bog i poznaje čovjeka, jer se rodio i proživio život u ljudskome tijelu. Zato je rođenje Kristovo za nas veliki dan. Mnogi danas slave tako da izbjegavaju Isusa Krista. Čestitaju razno-razne zimske praznike, idu na skijanja i sl. Međutim, Kristovo rođenje je okosnica svega što se za Božić događa. Kristovo rođenje je bit i temelj blagdana Božića”, naglasio je.

svetkovina Rođenja Gospodnjega, svečano je proslavljena u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima / Foto: Križevačka eparhija

Poželjevši svima obilje blagoslova i mira, vladika Stipić je poručio: ”Neka se Krist rodi i u vama, u vašem srcu, vašoj obitelji. Neka nam On donese mir, jedinstvo, neka ukine podijele, nepravde, laži, sve ono čime se svijet bori. Neka zavlada betlehemska toplina u vama i u vašim životima”, zaključio je mons. Stipić.

Nakon svih bogoslužnih slavlja pjevale su se tradicionalne hrvatske božićne pjesme i čestitalo ovaj veliki blagdan.

svetkovina Rođenja Gospodnjega, svečano je proslavljena u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima / Foto: Križevačka eparhija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja