Budi dio naše mreže

"Sveopći poziv na pobožnost Srcu Marijinu događa se 1917. s Gospinim ukazanjem u Fatimi. Treće njezino ukazanje 13. srpnja 1917. bio je njezin poziv u kojem kaže: ‘Otac želi da se uspostavi pobožnost prema mome Prečistom Srcu‘. Sam Bog je taj koji to želi. Marijino srce se za 20. i 21. stoljeće predstavlja kao korablja spasa. Svi smo pozvani ući u tu korablju", istaknuo je generalni vikar Gospićko-senjske biskupije i voditelj Svećeničkog marijanskog pokreta mons. Marinko Miličević.

/ im

Generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Marinko Miličević u HKR-ovoj emisiji Aktualno urednice i voditeljice Tihane Semijalac predstavio je Svećenički marijanski pokret i posvetu Bezgrešnom Srcu Marijinom. Posvetiti se Bezgrešnom srcu Marijnom poziv je pojedincima, obiteljima, posvećenim osobama i cijelom narodu, ali i čitavom svijetu.

Mons. Marinko Miličević istaknuo je da pobožnost Bezgrešnom Srcu Marijinom datira od trenutka Isusove smrti na križu. “Kada je Isus umirao na križu dao je sve od sebe, dakle savršeno predanje Ocu. U tom savršenom predanju bila je njegova majka. Ona je savršeno prenijela svoje srce. Gospa je bila iznimno pozvana da prinese svoj život zajedno s Isusom. Isus čini nešto sasvim novo. Znamo da kada čovjek umire ostavlja ono što mu je najdragocjenije. Gospodin Isus u trenutku prelaska s ovoga svijeta predaje nama svoju svetu majku, najdragocjeniji zemaljski dar”, rekao je.

Gospodin Isus u trenutku prelaska s ovoga svijeta predaje nama svoju svetu majku, najdragocjeniji zemaljski dar.

“Mi smo pozvani poslušati Isusa kao što smo pozvani opsluživati svaku njegovu riječ, tako i ovo na poseban način, jer je to ostavština. Prihvatiti njegovu majku i pozvati ju u svoj život u svoje srce. Srce Marijino se spominje kod svetoga Luke ( Lk 51, 2). Srce u Bibliji je osobnost, sav čovjek, jer kada netko nekoga voli nosi ga u srcu. Marija je razmišljala o uspomenama o Isusu, jer to su njezine uspomene. Mi smo po krštenju postali Tijelo Kristovo i mi smo Krist na zemlji. I Marija dobiva taj zadatak brinuti se za Tijelo Kristovo, kao što se za njega brinula u njegovom zemaljskom rastu tako se brine za svakog člana Crkve. Mi već po Božjem promislu pripadamo Mariji, samo je potrebno da se mi u vremenu afirmiramo, priklonimo i predamo njoj da bi ona u nama formirala drugog Krista svoga Sina”, naglasio je mons. Miličević.

Mons. Marinko Miličević

A Mons. Miličević istaknuo je da pobožnost Mariji u prvim stoljećima kršćanstva nije bila istaknuta iz razloga što je bilo važnije doći do kršćanskih dogmi da je Bog jedan, trojstven i da je Isus Bog i čovjek, a nakon toga su došle dogme o Marijinom djevičanstvu i Bogomajčinstvu. “Sveopći poziv na pobožnost Srcu Marijinu događa se 1917. s Gospinim ukazanjem u Fatimi. Treće njezino ukazanje 13. srpnja 1917. bio je njezin poziv u kojem kaže: ‘Otac želi da se uspostavi pobožnost prema mome Prečistom Srcu‘. Sam Bog je taj koji to želi. Marijino srce se za 20. i 21. stoljeće predstavlja kao korablja spasa. Svi smo pozvani ući u tu korablju”, rekao je.

Marijino srce se za 20. i 21. stoljeće predstavlja kao korablja spasa. Svi smo pozvani ući u tu korablju.

“Svećenički marijanski pokret je na neki način ostvarenje te fatimske treće tajne. Godine 1972. don Stefano Gobbi nalazio se na jednom hodočašću u Fatimi i tada je bila jedna velika kriza u Crkvi zbog odlaska velikog broja klera iz Crkve, ali i redovnika i redovnica. On je imao jednu brigu zbog toga što se to događa i gledajući u taj kip Blažene Djevice Marije u sebi je doživio jednu nadu i pouzdanje da se pouzda u Majku i da Gospa ima rješenje za sve. Gospa mu se objavljuje i kaže da ga želi izabrati i da preko njega govori te da on bude jedna vrsta svjetla u ovome svijetu. Ponovno poziva na posvetu njezinom Bezgrešnom Srcu. Potreban je život u zajedništvu s Marijom da bi u našem životu došlo do veće ljubavi prema Bogu. Onaj tko se izručuje Mariji i tko se njoj posvećuje taj dobiva veću ljubav prema Isusu, prema Trojedinom Bogu i upravo to Majka radi. Ona traži ljubitelje koji će savršeno ljubiti Boga”, istaknuo je mons. Miličević, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije.

Potreban je život u zajedništvu s Marijom da bi u našem životu došlo do veće ljubavi prema Bogu.

Mons. Marinko Miličević objasnio je što je cenaculum. “Cenaculum je riječ koju koristi sv. Jeronim u Vulgati. To je naziv za gornju sobu, blagovalište gdje je bila Posljednja večera i tu se Gospodin Uskrsli ukazao, ali se tu dogodila i Pedesetnica. Zato cenaculum znači zajedništvo s Marijom u iščekivanju Duha Svetoga, da nas do tada sačuva, da budemo u jezgri Crkve, da budemo vjerni Crkvi i da imamo ljubav prema Papi te da živimo u stanju milosti proseći za dolazak Duha Svetoga, jer samo Duh Sveti može izliječiti cijelu situaciju i cijelu Crkvu, a i sav svijet. On je jedina pomoć. Ovo bi bila bit svega toga”, pojasnio je.

U zajedništvu s Marijom mi sami osobno primamo utjehu, osobna svoja izlječenja, osobno prakticiranje onih krjeposti koje su Bogu najdraže u Marijinom životu. Gospa nas čuva da ostanemo vjerni Bogu.

“Na tim cenakulima se zazove Duha Svetoga, izmoli se ili himan Duha Svetoga ili Marijina molitva koju ona traži da se moli, potom se moli krunica, a nakon toga se pročita jedna poruka ili nešto iz Katekizma ili dnevna čitanja i evanđelja i onda učinimo posvetu Srcu Marijinom. Svećenici svjedoče da se osjeća jedan izvanredan mir kada se obavi cenaculum. Gospa je tu prisutna. Ona nas priprema za djela Božja da možemo ostati vjerni i da Bog može preko nas činiti ono što je Njegova volja. U zajedništvu s Marijom mi sami osobno primamo utjehu, osobna svoja izlječenja, osobno prakticiranje onih krjeposti koje su Bogu najdraže u Marijinom životu. Gospa nas čuva da ostanemo vjerni Bogu”, naglasio je mons. Marinko Miličević.

Gospa nudi svoje srce kao utočište.

Mons. Miličević je istaknuo da su svećenici predmet posebne Marijine ljubavi, ali isto tako su kao nikada do sada kušani, rešetani, raznim kušnjama i napastima. “Gospa nudi svoje srce kao utočište. Gospa nudi da budu jaki da se ne slome i da ih posveti suobličujući ih Gospodinu našem Isusu Kristu”, rekao je.

Tihana Semijalac i mons. Marinko Miličević

Mons. Marinko Miličević je zadužen za Svećenički marijanski pokret u Hrvatskoj te je posvjedočio o važnosti posvete Mariji. “Ima puno molitava, ali najbitnije je da se srcem predajemo Majci Mariji kao Gospodin Isus. Mi zapravo posvetom Srcu Marijinom nasljedujemo Isusa Krista u njegovom zemaljskom životu. Kada smo Mariji posvećeni i predani skriven je naš život. Mi ćemo imati kušnje od Sotone, ali Gospa će sve to okrenuti na naše posvećenje, posebno na posvećenje naše obitelji. Najbolje je izabrati neki prvi Marijin blagdan koji dolazi, pripremiti se s jednom dobrom ispovijedi i obaviti čin posvete, svečano i iskreno, bilo u crkvi ili kod kuće. Možemo odnijeti buket cvijeća ili jednu ružu pred Marijin kip radi našeg sjećanja na taj svečani čin. Uvesti pobožnost molitve krunice u svome životu. Moliti tu posvetu barem svake subote. Predajući se Mariji u njezine ruke i njezino srce Ona nas svaki dan savršeno prinosi Presvetom Trojstvu. Dobro je i čitanje duhovne literature, a posebno mistične. Posvetom nas Marija priprema za djelovanje Duha Svetoga u našem životu i čuva nas u stanju milosti te od dvostrukoga života. Obnavlja u nama krepost čistoće i ljubav prema Trojedinom Bogu”, pojasnio je.

Mi zapravo posvetom Srcu Marijinom nasljedujemo Isusa Krista u njegovom zemaljskom životu.

Mons. Miličević je naglasio da je u njegovom svećeničkom identitetu jako bila važna posveta Bezgrešnom Srcu Marijinom. “Majka uvijek okrene sve na slavu svoga Sina sa željom da očuva naš identitet. Mnogi svećenici svjedoče o velikim promjenama u životu nakon posvete Mariji. Primjer jedne male župe u kojoj su se zaredali suicidi mladih ljudi, nakon posvete Mariji to je prestalo. Imamo veliku odgovornost ako se ne posvetimo Mariji. Moramo se posvećivati Mariji jer je to učinio više puta sv. Ivan Pavao II., ali i papa Benedikt XVI., a sad to čini i papa Franjo. Mi ih trebamo u tome nasljedovati”, zaključio je.

Posvetna molitva Prečistom Srcu Marijinom

Presveta Djevice Marijo, Majko i Kraljice moja, 

tvojemu Bezgrešnome Srcu posvećujem i predajem cijelo svoje biće: svoje misli, riječi i djela.

Raspolaži sa mnom i sa svime što mi pripada, sada i u vječnosti, na hvalu i slavu Presvetoga Trojstva, 

za posvećenje Crkve i spasenje svega svijeta.

Bezgrešna moja Majko, pomozi mi živjeti dostojno mojega krsnoga posvećenja 

da neopozivo pripadam svojemu Otkupitelju.

Daj da poput Tebe slušam poticaje Duha Svetoga!

Neka se u meni i po meni uvijek i u svemu ispunja volja Božja!

Amen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja