Budi dio naše mreže

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić slavit će misu zadušnicu u četvrtak, 12. siječnja, u  18 sati u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca (Kaptol 28) u Zagrebu za preminulog papu emeritusa Benedikta XVI., osmi dan nakon sprovoda. Mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog, objasnio je kako je tradicija zagrebačke nadbiskupije vezana uz pokojnike upravo kroz slavljenje euharistijskih slavlja.

/ mp

“Prva je misa poslije sprovoda, zatim misa osmi dan po sprovodu, a onda 30. dan. Naša je nadbiskupija odlučila da ćemo osmoga dana mi u Zagrebu slaviti zadušnicu za  velikog papu Benedikta XVI., a velikog u mnogočemu i velikog prvo po ljubavi, pažnji, otvorenosti i razumijevanju hrvatskog čovjeka sa svim njegovim prednostima i sa svim njegovim nedostacima.”

Mons. Koren se osvrnuo i na pohode pape Ratzingera Hrvatskoj.

“Prvi puta je papa Benedikt XVI. bio u Hrvatskoj kroz svoju literaturu, a osobito kroz ‘Uvod u kršćanstvo’, a tu knjigu čitali smo mnogi rado i na taj način opet otkrivali ljepotu Radosne vijesti. Zatim nas je posjetio u Prvom zahvalnom sjećanju na velikog kardinala Franju Šepera, velikog Hrvata prisutnoga u djelovanju Svete Stolice, kojega je kardinal Ratzinger naslijedio kao prefekt kongregacije za nauk vjere. A onda nas je pohodio kao Papa i to uz Prvi susret hrvatskih katoličkih obitelji koji se dogodio u Zagrebu na hipodromu.”

Podsjetio je da ponovno čitamo poruke koje je Benedikt XVI. uputio hrvatskome narodu.

“Večerašnja misa je poseban trenutak naše hrvatske zahvalnosti tom velikom papi koji nas je pohađao više puta te koji nas je hrabrio, poticao i dao izazov da se vratimo njegovim porukama i da te poruke oživimo, da ih ostvarimo i da ih ugradimo u našu svakodnevnicu.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja