Budi dio naše mreže

Svečanu proslavu crkvenog goda u Zemunu ove godine uveličalo je papino odlikovanje, čime je prečasni Jozo Duspara imenovan kapelanom Njegove svetosti. Svečano euharistijsko slavlje tim je povodom predslavio mons. Svalina.

/ mdj

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo proslavljena je svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina, u zajedništvu sa zemunskim župnikom mons. Jozom Dusparom, generalnim vikarom mons. Josipom Ivešićem  i drugim svećenicima Srijemske biskupije.

Na svetoj misi bili su nazočni: Gavrilo Grban ispred Uprave za saradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama, Nikola Bajić ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske, Mirjana Biščević, supruga veleposlanika Republike Hrvatske, Nenad Prokić ispred ambasade Suverenog malteškog reda i Rade Jović, protojerej i upravitelj Hrama Mučenika kneza Lazara.

U svojoj je homiliji biskup Svalina istaknuo je kako častiti Mariju znači prepoznati je kao Božju prisutnost na zemlji. Svemogući Bog daje nam Blaženu Djevicu Mariju kao znak sigurne nade i utjehe.

“U Starom zavjetu kovčeg saveza spominje se na više mjesta i nosi svojevrsni simbol Božje prisutnosti i zaštite izraelskom narodu. U litanijama Blaženoj Djevici Mariji zazivamo je i molimo – Kućo zlatna, Škrinjo zavjetna, čime ju spominjemo kao oličenje Božje prisutnosti na zemlji. Mi se trudimo živjeti puninu kršćanskog života na koju smo pozvani po krštenju. U tome nas prati i pomaže nam lik naše Nebeske Majke, čiji primjer najbolje pokazuje kako slijediti Njegovu volju”, rekao je mons. Svalina.

Priznanje mons. Duspari

Ove je godine svečanost Velike Gospe uveličala bula Svetog oca Franje, koji je mons. Jozu Dusparu odlikovao čašću kapelana Njegove Svetosti. To visoko odlikovanje dodjeljuje se svećenicima koji su se posebno istaknuli u službi Crkve te obavljaju odgovornu službu u Crkvi.

Na kraju euharistijskog slavlja, nakon što je biskupski kancelar vlč. Tomislav Lasić pročitao Papinu bulu na latinskom i hrvatskom jeziku, biskup Svalina svečano je uručio ovo priznanje mons. Duspari te mu zahvalio na revnom obavljanju svih službi u Srijemskoj biskupiji i biskupijskom Caritasu.

Mons. Duspara upravitelj je crkve Sv. Roka u Zemunskom parku i župe Sv. Vendelina opata, direktor je Caritasa Srijemske biskupije i član Zbora savjetnika u Srijemskoj biskupiji. Njegovo revno zalaganje i trud prepoznati su i na nivou grada, kada mu je prošle godine uručena povelju za građanske zasluge sa medaljom– zaslužni građanin Zemuna.

Foto: Darko Peka

Na kraju sv. Mise mons. Duspara zahvalio je Svetom ocu Franji, kao i ostalim suradnicima i župljanima na povjerenim službama i podršci, kao i na kontinuiranoj dobroj suradnji. Naglasio je kako je svjestan velike odgovornosti i posla koji ga očekuje s povjerenim mu titulama i zaslugama te s povjerenjem u Gospodina i Blaženu Djevicu Mariju nastavlja hrabro koračati na svome životnom putu.

(Tekst: Sara Žurovski)

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja