Budi dio naše mreže

"Bog me šalje tamo gdje ja ne znam. Ali čujem i neke znakove čitam. Šalje me u Varaždin gdje znam da živi zdravi vjernički puk, da se iz toga zdravoga vjerničkoga puka rađaju duhovna zvanja", prva je službena izjava novoimenovanog varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša.

/ bg

Za novog varaždinskog biskupa papa Franjo imenovao je mons. Božu Radoša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije i dosadašnjeg rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, objavila je Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj.

Sveti Otac je prihvatio odreknuće mons. Josipa Mrzljaka, zbog navršene životne dobi, na pastoralnom služenju Varaždinskoj biskupiji.

Vijest o imenovanju dosadašnjeg rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu mons. Bože Radoša novim varaždinskim biskupom objavljena je u četvrtak 1. kolovoza 2019. godine u 12.00 sati i u prostorijama Zavoda sv. Jeronima. Na objavi su sudjelovali hrvatski svećenici na službi u Rimu.

Novoimenovani varaždinski biskup mons. Bože Radoš u svojoj je prvoj službenoj izjavi poručio:

“Bog me šalje tamo gdje ja ne znam. Ali čujem i neke znakove čitam. Šalje me u Varaždin gdje znam da živi zdravi vjernički puk, da se iz toga zdravoga vjerničkoga puka rađaju duhovna zvanja. Lijepi broj duhovnih zvanja ima Varaždinska biskupija. U Varaždinu, svi mi kažu, i ja to znam, da ima jako dobrih svećenika. Evo neke od njih znam i suradnici su mi. Znam da su do sada u Varaždinu bila dva biskupa, uzorna biskupa, i mogu sa sigurnošću reći da ono što su oni činili itekako cijenim i da ću nastaviti tamo gdje su oni stali. Neka mi Gospodin dadne milost i po Vašim molitvama, u koje se preporučam, da odgovorim dostojno na Njegov poziv.“

Vijest o imenovanju mons. Radoša u Varaždinu je objavio mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, prvi tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj. Podsjetio je da je Sveti Otac prihvatio odreknuće mons. Josipa Mrzljaka.

Biskup Mrzljak je, pak, podsjetio da je 12 godina njegove službe prošlo brzo. Puno toga se napravilo, puno toga je pokrenuto i nastavljen je rad blagopokojnog biskupa Marka Culeja. Mons. Josip Mrzljak, koji ovom odlukom postaje apostolskim administratorom Varaždinske biskupije, uputio je novoimenovanom varaždinskom biskupu prigodnu čestitku:

“Crkva varaždinska raduje se danas ovoj velikoj vijesti da je njegova Svetost papa Franjo upravo Vas odabrao novim pastirom ove naše mjesne Crkve. Zahvaljujući očinskoj dobroti našeg Svetog Oca kojom vodi brigu za narod Božji, a osobito za njegov prezbiterij, s osjećajima radosti i poštovanja Vaša Vam Varaždinska biskupija izražava iskrenu dobrodošlicu kao svome novome pastiru! Vi ste Već treći pastir ove mlade Crkve koja je ove godine proslavila 22. obljetnicu svoga utemeljenja, i vjerujem da ćete nastaviti je voditi dobrim i plemenitim duhom njezinog prvog pastira, biskupa blage uspomene mons. Marka Culeja, a čemu sam i ja imao priliku u ovih svojih 12 godina biskupske službe u Varaždinu skromno doprinijeti.”

Ime novog biskupa u isto je vrijeme objavljeno i u Đakovu. Mons. Đuro Hranić čestitao je mons. Radošu u ime čitave Đakovačko-osječke nadbiskupije, kao i dragoj Varaždinskoj mjesnoj crkvi koja tako u 22 godine svoga postojanja prima svoga trećeg dijecezanskoga biskupa. Podsjetio da je mons. Bože Radoš kao dječak došao u Slavoniju s tromeđe Bosne, Hercegovine i Dalmacije, iz Duvanjskoga kraja, a sada odlazi u kraj sa sasvim novim mentalitetom i narječjem – Hrvatsko zagorje, Međimurje i Podravinu. “Ne sumnjamo da će on sa svojim krepostima i vrlinama brzo biti prihvaćen.” Spomenuo je i čestitku koju je zajedno s dvojicom svoje subraće u biskupskoj službi, Marinom Srakićem i Ivanom Ćurićem, uputio svome subratu. Izrazili su uvjerenje da će mons. Radoš u novoj službi prionuti spremna srca.

Čestitku je imenovanom varaždinskom biskupu uputio generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije hvarski biskup Petar Palić.

“Uvršten si u zbor apostolskih nasljednika i Crkva te šalje upravljati i posvećivati Božji narod, te svjedočiti i propovijedati Radosnu vijest Isusa Krista blago i ustrajno, hrabro i jasno, upravo onako kako je to činio i sv. Alfons Maria Liguori, biskup i crkveni naučitelj, čiji spomendan Crkva danas slav”, napisao je biskup Palić i čestitao i u ime djelatnika Ustanova i Ureda HBK-a.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja