Budi dio naše mreže

Pogledajte kada i gdje će se sve u Hrvatskoj održavati misna slavlja u povodu Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja.

/ dz

Knin: Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i zaštitnice Vojnog ordinarijata

U Kninu će se u srijedu i četvrtak, 4. i 5. kolovoza održati središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, a Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj u sklopu kninske proslave slavi svetkovinu svoje nebeske zaštitnice Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta.

Obilježavanje i slavlje ovih značajnih događaja odvijat će se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, odnosno preporukama Stožera civilne zaštite. Središnji program moći će se pratiti u izravnom prijenosu Hrvatske radiotelevizije koji će preuzima i Hrvatski katolički radio.

Svečanosti 4. kolovoza odvijaju se na Kninskoj tvrđavi u večernjim satima. U programu je dodjela poticajnih mjera ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH (19:10 sati) i potom prijem ratnih zapovjednika. (20:05 sati).

U četvrtak, 5. kolovoza, svečanost počinje u 6:30 sati budnicom ulicama grada Knina. U 9 sati je u programu polaganje vijenaca kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 na Trgu dr. Ante Starčevića. Vojni ordinarij Jure Bogdan kod spomenika predvodi molitvu za poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje. Svečanost se nastavlja u 9:43 zvonjavom kninskih crkvenih zvona, nakon čega će na Kninskoj tvrđavi biti podignuta hrvatska zastava uz pjevanje hrvatske himne. Državni i vojni uzvanici, hrvatski branitelji, drugi uzvanici i svi okupljeni, na stadionu NK „Dinara“ prate putem video zida svečanost koja se odvija na najvišem platou na Kninskoj tvrđavi. Na stadionu potom slijede prigodna obraćanja visokih državnih dužnosnika.

Svečanost završava koncelebriranom misom u crkvi Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu s početkom u 11:45 sati. Misu za domovinu predvodit će vojni ordinarij Jure Bogdan, u zajedništvu sa šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem, umirovljenim šibenskim biskupom Antom Ivasom, kninskim franjevcima, vojnim i policijskim kapelanima i drugim svećenicima.

U prigodi slavlja 5. kolovoza, vojni i policijski kapelani će u dogovoru sa zapovjednicima postrojbi, odnosno načelnicima policijskih uprava organizirati misna slavlja i molitve za Domovinu, priopćio je u srijedu 4. kolovoza Vojni ordinarijat.

Biskup Košić slavi misu za Domovinu i sve stradale u Domovinskom ratu

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će, u četvrtak 5. kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u privremenom bogoslužnom prostoru župe Komarevo, misu za Domovinu te sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu, s početkom u 11 sati.

Misa zahvalnica za Domovinu u požeškoj katedrali

U četvrtak 5. kolovoza, na spomendan Posvete rimske bazilike sv. Marije Velike (Gospa Snježna), ujedno Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u svim župama Požeške biskupije molit će se za Domovinu.

Misu zahvalnicu za Domovinu, poginule i nestale hrvatske branitelje u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske s početkom u 9 sati predslavit će požeški biskup Antun Škvorčević.

Vladika Stipić služi zahvalnu liturgiju za domovinu

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza u 10 sati u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima zahvalnu liturgiju za domovinu služit će križevački vladika Milan Stipić.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja na Krku

Središnje misno slavlje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja za otok Krk bit će 5. kolovoza u Svetištu Majke Božje Goričke kod Baške koje s početkom u 10 sati predvodi krčki biskup Ivica Petanjak.

Zahvalno slavlje Gospi Lurdskoj i Dan domovinske zahvalnosti

Sestre Družbe Presvetog Srca Isusova u Rijeci organiziraju u četvrtak 5. kolovoza godišnje zahvalno slavlje Gospi Lurdskoj, odnosno zahvalno slavlje za izgradnju špilje Gospe Lurdske koja se nalazi u vrtu samostana Družbe na Pomeriju koju su sestre 5. kolovoza 1911. godine podignule u znak zahvale Gospi za ozdravljenje utemeljiteljice Družbe, službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić.

Ujedno je ovo misa za Domovinu u povodu Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Program će započeti molitvom krunice ispred špilje Gospe Lurdske u 18 sati i nakon krunice, u 18:30 sati, slavit će se misa koju će predvoditi vlč. Zvonimir Dudić Badurina, svećenik Krčke biskupije. Nakon mise je procesija sa svijećama po uzoru na onu koja se održava u Gospinom svetištu u Lurdu.

Misa zahvalnica za Domovinu u hvarskoj katedrali

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u četvrtak 5. kolovoza, misa zahvalnica za Domovinu bit će služena u 20 sati u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja