Budi dio naše mreže

Nakon više od 300 godina konačno su dostupne misli svetog Ignacija na hrvatskom jeziku. „Iskrica“ – misli sv. Ignacija za svaki dan u godini, s tumačenjem mađarskog isusovca o. Gabora Hevenesija do sada su Hrvati čitali uglavnom na latinskom jeziku. U jubilarnoj godini sv. Ignacija dr. sc. Marica Čunčić, utemeljiteljica zajednice Injigo, uredila je prvo hrvatsko izdanje, a knjigu je u emisiji „Aktualno“ predstavila slušateljima HKR-a.

/ Sestra M. Benedikta Krapić

Odakle inicijativa da se „Iskrica“ prevede i prilagodi čitateljima i na hrvatskom jeziku?

Radeći na digitalizaciji popisa starih knjiga u knjižnici franjevačkog samostana na Trsatu 2011. god., gospođa Fila Bekavac Lokmer, dipl. ing., naišla je na knjigu Scintillae ignatianae, sive sancti Ignatii de Loyola, Societatis Jesu Fundatoris, apophtegmata sacra, per singulos anni dies distributa et ulteriori considerationi proposita (Iskrice sv. Ignacija ili svete misli sv. Ignacija Loyolskoga, utemeljitelja Družbe Isusove, raspoređene za sve dane u godini i namijenjene za daljnje razmatranje). Poslala mi je podatke jer je znala da se bavim ignacijanskim duhovnim vježbama. Našla sam da i u knjižnici „Juraj Habdelić” u Zagrebu postoji prvotisak iz 1705. god. Klasični filolog dr. sc. Jozo Vela preveo je tekst, a Ignacijeva godina 2021. – 2022. idealna je prilika mojeg nakladničkog poduzeća Marignacija d. o. o. da objavi Iskrice.

Zašto je knjiga tiskana u formi kalendara? 

Duboke mudre misli traže malo više razmišljanja tako da je dosta jedna rečenica na dan. Prije Iskrica dr. sc. vlč. o. Gabor Hevenesi, D. I., objavio je Marijanski kalendar – s Marijom kroz godinu, isto tako je rasporedio kroz godinu i misli sv. Franje Ksaverskog. Skupio je 366 misli sv. Ignacija i nazvao ih iskricama jer ime Ignacije znači vatra. Rasporedio je i njih kroz godinu i svaku je misao protumačio. Hevenesijeve latinske Iskrice iz 1705. doživjele 30 izdanja u raznim europskim gradovima, a poslije su prevedene na njemački, španjolski, češki i engleski, a ima i novo latinsko izdanje objavljeno u SAD-u.

Koje doba dana smatrate prigodnim za otvaranje misli dana? 

Svako jutro jedna misao mogla bi biti dovoljan predmet razmišljanja za cijeli dan.

Vi ste zapravo cijeli život vezani uz sv. Ignacija, godinama prakticirate i druge podučavate njegovim duhovnim vježbama,  no jeste li čitajući i radeći na ovom djelu i vi naučili nešto novo o sv. Ignaciju? 

Da, svakako. Uočila sam tajnu Ignacijeva uspjeha – imao je dobra načela komunikacije, odnosa prema Bogu, postupanja s đavlom, s bolesnicima, brbljavcima, redovnicima, laicima, itd., i njih se držao. Beskompromisno je naviještao Isusa, molio za oslobođenje od đavla, za ozdravljenje duše i tijela. Mnogi su ozdravili za vrijeme njegova života i po njegovu zagovoru poslije njegove smrti. Ignacijeva briga za čovjeka bila je holistička. Brinuo se za duh, dušu i tijelo bližnjih izvanrednom ljubavlju.

Možete li podijeliti s nama jednu od Ignacijevih misli? 

„Bez dogovora s Bogom ne smije se ničemu pristupiti.”
To isusovac Gabrijel Hevenesi tumači ovako: „Bog se smije našim nepromišljenim planovima. Dok su u najvećem žaru, dok se čini da s odličnim napretkom već vide luku, propadaju. Od babilonskih graditelja nauči čemu koristi graditi kulu do neba!”

Gdje se knjiga može nabaviti?
Naručiti se može na info@injigo.com, mob.: 091 4444 865 i u knjižari sv. Antuna na Kaptolu u Zagrebu. Više o knjizi na www.injigo.com.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja