Budi dio naše mreže

S. Beatrica Krstačić, redovnica Družbe Milosrdnih sestara Svetog Križa gostovala je u subotu, 13. kolovoza 2022. u Donjem Miholjcu te se susrela s Misijskom skupinom u Pastoralnom centru „Ivan Vajda“. Donjomiholjčani već više godina pomažu školovanje siromašne djece u Brazilu kroz prodaju svojih rukotvorina ili direktnim donacijama nekih obitelji pa je ovaj susret bio prigoda saznati nešto više o životu na tim prostorima.

/ kv

S. Beatrica u Donji Miholjac došla je na poziv s. Petrinke Tuković, voditeljice donjomiholjačke Misijske skupine te je prisutnima predstavila djelovanje Milosrdnih sestara Svetog Križa u misijama u Brazilu.

Susretu je prisustvovao i donjomiholjački dekan i župnik, preč. Josip Antolović i mons. Vlado Škrinjarić, župnik u Podravskoj Moslavini koji je i jedan od donatora. Preč. Antolović pozdravio je s. Beatricu i iskazao radost što je „ponovo s nama“, a dobrodošlicu je u ime Misijske zajednice izrekla Blanka Vidak.

Uz pomoć fotografija, s. Beatrica dokumentirala je rad brazilske misionarske zajednice koja trenutno broji 28 sestara te je rekla: „Činimo što i koliko možemo jer nas je sve manje. Preko vaše molitve i pomoći mi možemo učiniti da se podigne konkretan čovjek. U Brazilu djelujemo 60 godina. Prisutni smo i u Amazoniji od koje bismo mogli štošta naučiti, npr. o solidarnost među domorodačkim Indijancima koji sve međusobno dijele, nikoga ne ostavljaju nezbrinutog u selu“, rekla je na početku izlaganja.

Pojasnila je da je Brazil zemlja velikih socijalnih razlika s puno siromašnih koji traže posao, a zbog takve situacije puno se ljudi bori s depresijom. Stoga su organizirani tečajevi grupne terapije koji su polučili dobar uspjeh, a pomažu i župniku u pastoralu. Misionarska zajednica radi sa starijim osobama – okuplja ih na molitvu i ručni rad te se ne osjećaju odbačenima. Tu je i župna kateheza, posjećuju se siromašne obitelji i donosi im se materijalna pomoć, organiziraju se dopunske pouke školskoj djeci, radi se s djecom u dječjim vrtićima koja su iz siromašnih obitelji te ih se nastoji naučiti čitati i pisati kako bi im kasnije bilo lakše u školi. Sestre su prisutne i u pastoralu zatvorenika, organiziraju obroke za ljude koji su izgubili vlastiti dom, koji povremeno rade, ali im to nije dovoljno da bi se mogli prehraniti te žive na ulici. S. Beatrice ističe kako život u Brazilu nije jeftin, pa hranu prikupljaju volonteri katoličkih misija kojima bolje stojeći građani rado daju donacije namirnica jer su katoličke misije na dobrom glasu, stoga im vjeruju.

U zajednici Milosrdnih sestara Sv. Križa u Brazilu postoje i pridruženi članovi zajednice. Oni prolaze vrijeme priprave i daju obećanje na 2 godine; ostaju u svojim zvanjima te materijalno i duhovno pomažu potrebitima.

„Da nema laika, Crkva bi u Latinskoj Americi bila duhovno vrlo siromašna jer je najviše drže laici. Važno je biti prisutan u velikodušnosti i dobronamjernosti, a ne se pitati dajem li puno ili malo. Hvala Miholjčanima na velikodušnom radu, uvijek ste u molitvi s nama“, zaključila je s. Beatrica.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja