Budi dio naše mreže

Svetište Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata u suradnji s Hrvatskim šumama - Šumarija Zagreb i ugostiteljima sa Sljemena organizira program na Sljemenu povodom druge adventske nedjelje.

/ mp

U nedjelju 10. prosinca kod šumarskih jaslica (pored Stare lugarnice) u 12 sati će se održati misa i blagoslov jaslica. Nakon svete mise HSPD Sljeme iz Šestina će održati kratki koncert adventskih pjesama. Nakon koncerta sve okupljene će čekati malo tople okrepe.

Šumarske jaslice se postavljaju tradicionalno već 29 godina oko svete Lucije. Postavljaju ih Hrvatske šume – Šumarija Zagreb. Izrađene su od autohtonog drva gorskog javora i sadrže 8 figura u prirodnoj veličini koje je izradio akademski kipar Željko Belić. 1994 g. blagoslovio ih je mons. Marko Culej, koji je tada obavljao dužnost pomoćnog biskupa zagrebačkog. Jaslice su sudjelovale na nekoliko svjetskih izložbi. Tako su na svjetskoj izložbi jaslica u Rimu „29a Mostra dei 100 Presepi“ (100 božićnih jaslica ) 2004. godine osvojile zlatnu medalju.

Majka Božja Sljemenska Kraljica Hrvata na Sljemenu, ove godine slavi 90 godina posvete kapelice i 60 godina osnutka župe. To je jedino hrvatsko šumsko svetište koje je i župa, osnovana za planinare i izletnike i smještena u parku prirode Medvednica. Nema stalnih župljana, nema pogreba niti groblja, ali često se odvijaju krštenja i vjenčanja. Ona je i najviše planinsko svetište u našoj domovini. Nalazi se na 1001 m nadmorske visine. Zbog izrazitih kulturno-povijesnih, arhitektonskih i ambijentalnih vrijednosti kapelica je službeno zaštićena kao kulturno dobro.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja