Budi dio naše mreže

Pijanist svjetskoga glasa, maestro Ivo Pogorelić održao je koncert u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na Gornjem gradu, u sklopu 27. Festivala Orgulje Heferer. Čuveni pijanist odlučio je tako mnogim svjetskim pozornicama pridružiti ovu malu, gotovo nepoznatu crkvu povrh Zagrebačke katedrale i ovdje izvesti svoja dva recitala, od kojih će se drugi održati u srijedu. U ekskluzivnom razgovoru za HRT Pogorelić je rekao kako je odlučio doći na ovaj festival budući da je s obitelji Heferer već dugi niz godina prijatelj.

/ im

Maestro Ivo Pogorelić za svoj koncert izabrao je župnu crkvu sv. Ivana Krstitelja na Gornjem gradu. U svojem intervju za HRT istaknuo je: “Hrvatska je u onom redu zemalja koje zahvaljujući svojoj kulturnoj, ali i religijskoj tradiciji ima mogućnost i povlasticu korištenja sakralnih prostora u kojima je jedan i ovaj u kojem se trenutno nalazimo. Ovaj prostor me zadivljuje skladom i proporcijama. Jako mi je drago što sam ovdje i ovo mi je prvi put”.

Maestra Pogorelića veže dugo gotovo polustoljetno prijateljstvo s obitelji Heferer koja je ovdje prepoznata kao umjetnička radionica koja restaurira i izrađuje glasovire i orgulje. “Ovdje se ne radi samo o glazbenoj niti koja povezuje, nego i o prijateljskoj. Posebno želim istaknuti da je vrlo dobro kada vas cijene, ali još je važnije kada vas podržavaju”, rekao je.

Foto: C Željko Puhovski / Cropix /Facebook Ivo Pogorelić

Maestro Ivo Pogorelić izveo je na koncertu skladbe poznatih autora Schuberta i Chopina, jer kaže maestro njihova glazba odiše snažnim duhovnim porukama i “sasvim je logično onda da sam izabrao ovo mjesto da ih podijelim s publikom.” Istaknuo je da mu koncert treba i s profesionalnoga stajališta. Ovo je jedna stepenica u održavanju kontinuiteta i održavanju sakupljanja iskustava koji prethode snimanju kompozicija.

Naglasio je da i Schubertovoj i Chopenovoj glazbi nalaze se jako prepoznatljivi korali i apsolutno izražen duhovni podložak u svim tim kompozicijama.

Foto: C Željko Puhovski / Cropix /Facebook Ivo Pogorelić

“Korona će biti zaboravljena, no zaborav ne pokriva samo koronu, zaborav pokriva puno toga i do njega dolazi vrlo brzo. Radi se o kontinuitetu, o nečemu što se ne može zaraditi, ne može se iskazati novcem. Evo dat ću vam primjer; nastup u Parizu jedna gospođa je napisala da pokušava shvatiti što je to bilo za nju, biti u stanju i moći doći na koncert, kao bonus dobijete to. Naravno, trebate biti oprezni, razboriti i uz puno sreće, puno, puno sreće!”, rekao je Ivo Pogorelić, pijanist za HRT.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja