Budi dio naše mreže

U povodu 75. obljetnice mučeničke smrti u atriju Velikog Kaptola u Sisku postavljen je kip bl. Miroslava Bulešića, rad akademske kiparice Linde Milić Kršnjavi.

/ im

Brončani kip bl. Miroslava Bulešića peta je figura u kompoziciji Zid hrvatskih mučenika u atriju sjedišta sisačke biskupije. Akademska kiparica Linda Milić Kršnjavi kazala je da je uz kip bl. s. Jule Ivanišević, drinske mučenice, ovo njezin drugi kip u toj kompoziciji.

“Zahvaljujem biskupu Vladi Košiću na iskazanom povjerenju i raduje me blagoslov kipa bl. Miroslava na njegov spomendan, na 75. obljetnicu mučeničke smrti. Radu na kipu bl. Miroslava Bulešića prišla sam s osobitim oduševljenjem, jer sam još otkako sam prvi put čula za njega, još prije njegove beatifikacije, u srcu osjetila želju izraditi njegov portret”, istaknula je. Pri tom naglasivši: “Kada želimo načiniti kip nekog sveca ili blaženika, nužno se moramo osloniti na svoj dojam, čitajući biografske spise i zapise i svu dostupnu literaturu koju uspijemo pronaći. Pri tome se stvara odnos spram te osobe, i na putu traganja za tom osobom i načinom na koji ćete je izraziti, nužno pronalazite novost u sebi samom. To vas traganje obogaćuje, presloživši mnoga dosadašnja razmišljanja i osjećanja. Tražeći taj lik on zapravo nalazi vas i rasvjetljuje vašu nutrinu, ponekad u bolnoj jasnoći. Tako je to sa svecima”.

Govoreći o bl. Miroslavu Bulešiću posebno je istaknula: “Bl. Miroslav Bulešić, “svećenik na vijeke”, kako je za sebe zapisao nekoliko sati prije svoga ređenja, ostavio je za nas mnogo više od propovijedi, dnevnika i pisama. Jedno od poslijednjih njegovih pisama, pod naslovom Duhovni testament, mnogo je veće od tog lista papira, a njegov je je otisak u našoj duši snažan i poticajan, da slijedimo njegov način, istovremeno odlučan i britak, a miran i blag. Da i mi volimo bližnjeg gorljivo i neumorno, i sa žarom djelujemo, a opet da budemo spremni napustiti sve za ljubav Kristovu. Da molimo, trpimo i da se radujemo. Da znamo biti milosrdni, i da živimo njegove riječi kojim završava svoj Duhovni testament, da od svih tražimo oprost i na sve nepravde oprostom odgovorimo”.

Taj svečani odraz predanja i ljubavi htjela sam izraziti u ovom kipu.

“Sve te vrline i još mnoge, oporučno nam ostavlja naš blaženik. Nekolicina njegovih fotografija nastalih u različitoj dobi, za mene ima jednu zajedničku, svečanu notu. Taj svečani odraz predanja i ljubavi htjela sam izraziti u ovom kipu. Stoga sam odabrala izraditi ga u mladomisničkom ruhu, čovjeka spremnog prikazati Bogu svoj život bez ostatka, kako je zapisao, za slavu Božju i spas duša, u poniznosti i požrtvovnosti, svećenika na vijeke”, zaključila je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja