Budi dio naše mreže

Krunica sa sv. Josipom je molitveno sredstvo kojim se razmatraju otajstva života sv. Josipa u odnosu s Isusom. Taj nabožni predmet u službi je promicanja i širenja pobožnosti prema sv. Josipu.

/ Ines Grbić

Cilj meditativnog razmatranja života sv. Josipa je nasljedovanje njegovih kreposti i osobno iskustvo Josipovog zagovora i pratnje u životu pojedinca, kako je sv. Josip za života očinski skrbio i za Isusa i Mariju.

Otajstva krunice nadahnuta su životom Svete Obitelji. Prvo otajstvo Krunice sa sv. Josipom glasi „koga si žarko ljubio“, drugo otajstvo „koji je tebe slušao i ljubio“, treće otajstvo „za koga si marljivo radio“, četvrto otajstvo „koji je tebi u poslu pomagao“ i peto otajstvo „koji je uza te bio dok si umirao“.

Foto: “Naklada Benedikta”, Zadar

Uz krunicu se dobije i Knjižica čiji je autor don Krešo Ćirak, župnik župe sv. Josipa u Obrovcu. Ćirak je i idejni pokretač izrade Krunice sa sv. Josipom kao nabožnog predmeta. 

U tome se savjetovao i sa zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem koji je podržao tu duhovnu inicijativu te se i savjetima zauzeo u osmišljavanju toga koncepta, u svrhu promicanja pobožnosti sv. Josipa koji je zaštitnik hrvatskog naroda. Krunica je osobito prikladna u Godini sv. Josipa i kao pomoć na putu osobnog življenja posvete sv. Josipu. 

U knjižici Ćirak donosi osnovne podatke o povijesti čašćenja sv. Josipa u hrvatskom narodu i autor je prigodnih meditacija uz otajstva. 

Foto: “Naklada Benedikta”, Zadar

„Krunica sa sv. Josipom omogućuje obitelji otkriti snagu međusobnog zajedništva. To se zajedništvo u krunici oplemenjuje snagom nacionalnog korijena, što se otkriva kroz povijesne događaje i postojane svjedoke koji su poticali na vjernost Bogu po zagovoru sv. Josipa. Sve to potiče nas i pomaže nam da kršćanski život živimo odvažno i radosno, unatoč izazovima s kojima smo suočeni“, ohrabruje don Krešo. 

Krunica je izrađena u sedam izvedbenih verzija: jedna je od maslinovog drva, a ostalih šest su od stakla u različitoj boji koje simboliziraju Josipove kreposti: čednost, poniznost, postojanost, poslušnost, radinost.

Na početku krunice nalazi se Krbavski križ, koji je u 13. st. bio križ krbavskih biskupa. Blagopokojni gospićko – senjski biskup Mile Bogović taj je križ smatrao simbolom raseljavanja hrvatskog naroda, ali i povezanosti iseljene Hrvatske s maticom domovinom.

Na prvoj medaljici iznad križa nalazi se slika Hrvatskog sabora, jer je ta ustanova 1687. g. proglasila sv. Josipa zaštitnikom hrvatskog naroda, a s druge strane medaljice je reljef Svete obitelji u Hrvatskom saboru. 

Foto: “Naklada Benedikta”, Zadar

Na drugoj medaljici iznad križa je sličica vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera koji je pokrenuo Glasnik sv. Josipa i mostarskog biskupa Petra Čule koji je na Drugom vatikanskom koncilu predložio da spomen sv. Josipa uđe u misni kanon, što je Papa prihvatio. 

Na raskrižju krunice nalazi se sličica nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu i kip bl. Alojzija Stepinca u Obrovcu koji se svojim životom potvrdio kao Josip 20. st. i naše suvremenosti.

Na medaljici nakon prve desetice nalaze se sličice samostana sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj i obitelj Zrinski, koja je bila pobožna sv. Josipu. 

Na medaljici nakon druge desetice je crkva sv. Josipa radnika u Dubrovniku i ploča na pročelju te crkve. Na trećoj medaljici je župna crkva sv. Josipa u Obrovcu i ploča na pročelju te crkve, jer je Obrovac najstarija župa posvećena sv. Josipu u hrvatskom narodu. Na medaljici kojom započinje peta desetica je Nazaretska kućica koja je bila i na Trsatu i grb Frankopana, također pobožnih sv. Josipu. 

Foto: “Naklada Benedikta”, Zadar

Izgled krunice sa sv. Josipom i popratnog sadržaja kojeg nudi osmislio je don Krešo. Sve to ostvario je u suradnji s angažiranom vjernicom laikinjom Anđinom Markić, direktoricom knjižare ‘Naklada Benedikta’ u Zadru gdje se ta krunica može nabaviti.  

Krunica sa sv. Josipom povezuje sadašnjost i prošlost hrvatskog naroda kojega je čuvao zagovor i zaštita sv. Josipa te se vidi kako su Hrvati marijanski, ali i Josipov narod.

„Pogled na krunicu obuhvaća povijest štovanja sv. Josipa u našem narodu i čini cjelinu koja se prelijeva iz jednog otajstva u drugo. Razmatranja dozivaju plemenite osobe, časne sluge Božje, samostane i crkve koji i danas žive dragovoljnu žrtvu za Bogu posvećene osobe i cijeli narod. Primjer i zagovor sv. Josipa neka i nas pouči kako spremno služiti Bogu i ljudima na slavu Presvetog Trojstva“ poručuje don Krešo Ćirak. 

Foto: Ines Grbić

Krunicu sa sv. Josipom pronašao je u jednom talijanskom molitveniku p. Miljenko Sušac, član misionarske družbe monfortanaca, a autor te krunice želio je, poput sv. Josipa, ostati skrovit.

Krunica sa sv. Josipom može se naručiti na e- mail adresi: ambenedikta@gmail.com ili na broj mobitela 095 90 33 414.

Sadržaj kojega nudi knjižara ‘Naklada Benedikta’ može se vidjeti na stranici www.knjizara-naklada-benedikta.hr.

Pratio vas blagoslov sv. Josipa!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja