Budi dio naše mreže

Povjerenstvo za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore ustvrdila je u utorak kako ljekarnica iz zagrebačke ljekarne Čelina na zagrebačkom Jordanovcu nije prekršila Kodeks ljekarničke etike kada je zbog priziva savjesti odbila djevojci izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule. Tim povodom oglasilo se i Hrvatsko katoličko liječničkog društva priopćenjem o pravu na priziv savjesti magistara farmacije.

/ mp

Kako stoji u priopćenju za javnost Hrvatskog katoličkog liječničkog društva o pravu na priziv savjesti magistara farmacije, potaknuti netočnim i nepotpunim informacijama oko prava na priziv savjesti magistara farmacije, te neinformiranim i grubim napadima na farmaceutsku struku, kao i nedostatkom pravodobne reakcije od nadležnih institucija, podsjećaju na najvažnije činjenice o pravu na priziv savjesti.

Istaknuli su kako je pravo na priziv savjesti definirano Ustavom Republike Hrvatske, da je osnovno ljudsko pravo i sastavni dio slobode mišljenja koje je priznato na međunarodnoj razini te da se u praksi ostvaruje u većini država svijeta.

Katolički liječnici u osiguranju prava na priziv savjesti zdravstvenih djelatnika (s posebnim naglaskom na magistre farmacije) pozivaju se na: Ustav Republike Hrvatske , Čl. 40.; Opću deklaraciju o ljudskim pravima Čl. 18.; Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Čl. 9.1; Rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o pravu na priziv savjesti u medicini broj 1763/2010 od 07.10.2010.g., St.1.; Zakon o ljekarništvu, Čl. 24. i 25. Kodeks ljekarničke etike i deontologije, Čl. 4, 10, 12, 17, 31, 38.

“Povrh svega podsjećamo kako je priziv savjesti temeljno ljudsko pravo i ne može ničim biti dovedeno u pitanje. Pokušaje ograničavanja prava na priziv savjesti (u ovom slučaju ljekarnika) smatramo potpuno neprimjerenim, osobito u vremenima kad se toliko zagovaraju osobne slobode i različita prava. HKLD se odlučno protivi bilo kakvom pokušaju da se priziv savjesti na bilo koji način ograniči, relativizira ili okarakterizira kao problem pojedinca i tako neizravno prijeti svakome tko želi iskoristiti to pravo. Ovim putem pružamo punu podršku kolegama u ostvarivanju prava na priziv savjesti, te pozivamo institucije i medije na istinoljubivost i izbjegavanje nepotrebnog senzacionalizma”, poručili su u priopćenju koje potpisuju predsjednica HKLD-a prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica i predsjednica Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a dr.med. Marija Benković, mag. pharm.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja