Budi dio naše mreže

S obzirom da je Kotorska biskupija izvorni duhovni baštinik Bokeljske mornarice, danas u biti memorijalne i uz kult sv. Tripuna vezane institucije, 2018. godine objavila je važno Priopćenje.

/ hjb

Kako kažu, povod svemu jest prijedlog da se Bokeljska mornarica nađe na UNESCO-voj listi kao crnogorsko nematerijalno kulturno dobro: “Svjesni smo sadašnjeg povijesnog trenutka u kojemu, iz materijala kojega imamo, naslućujemo namjernu nepreciznost u prepoznavanju njene ključne kršćanske katoličke komponente, jasno istaknute kako u Statutu Bokeljske mornarice Kotor u članu 33, tako i u Pravilniku o odori, činovima i nastupima aktivnog sastava Bokeljske mornarice Kotor, osobito u članu 51.”

Čija je Bokeljska mornarica?

Identitet Bokeljske mornarice karakterizira višeslojnost. U njenoj više nego tisućljetnoj opstojnosti nije moglo biti drugačije. Naime, Bokeljska mornarica svoje početke vezuje za epigrafski sigurne izvore iz godine 809. ili, ovisno o čitanju, 805., odnosno uz prijenos relikvija sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor. Njen prvi dokumentirani pisani spomen javlja se 1353. godine. Tada se spominje kao Pia sodalitas naviculatorum Catharensium – Pobožno udruženje kotorskih pomoraca. Prefiks pia (pobožna) u bitnom određuje njen karakter kao vjerske bratovštine – institucije koja je poznata samo u Crkvi na Zapadu.

Bokeljska mornarica s biskupima na ulazu u katedralu – foto: Kotorska biskupija

Proslava sv. Tripuna u svojoj najdubljoj matrici ostajala je sačuvana u plesanju Kola sv. Tripuna ili Kola Bokeljske mornarice, u biskupovom blagoslovu i njegovom ulasku u kolo i izgovaranju Pohvala (Loda) u čast Bogu, Bogorodici i sv. Tripunu. Bez ovih komponenti Bokeljska mornarica bi ostala samo folklorna udruga koja se ni u čemu ne razlikuje od ostalih folklornih udruga diljem svijeta.

Sadašnjost i budućnost Bokeljske mornarice

“Bokeljska mornarica danas pripada onima koji njen Statut prihvaćaju, onima koji je cijene i poštuju, onima koji se s njom žele upoznati, onima koji Kolo sv. Tripuna osjećaju kao dio duhovnog identiteta, onima koji žele bratsku slogu vriježiti (širiti), koji žele Boga, Bogorodicu i svetoga Tripuna častiti (Lode). Kada bi takvih bilo više, u Kotoru i Boki ne bi bilo pjace ni trga koji bi nas sve mogao primiti i zagrliti”, zaključuje se u Priopćenju Kotorske biskupije.

Pozdrav biskupima – foto: Kotorska biskupija

Vanjska proslava u Kotoru započinje dočekom podružnica Bokeljske mornarice ispred glavnih gradskih vrata u 9:30. Kolo sv. Tripuna ispred katedrale tradicionalno počinje u 10 sati, a svečanu pontifikalnu euharistiju u 10:30 predvodi netko od biskupa, ove godine riječki nadbiskup Ivan Devčić. Nakon svete mise slijedi procesija s relikvijama sv. Tripuna ulicama grada.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja