Budi dio naše mreže

Hodočašćem u Karmel Brezovicu i misom koju je na blagdan sv. Josipa Radnika, 1. svibnja, predvodio generalni tajnik HBK i v.d. ravnatelj HKM-a vlč. Krunoslav Novak djelatnici i suradnici Hrvatskog katoličkog radija, IKA-e i Hrvatske katoličke mreže te svih ureda i ustanova Hrvatske biskupske konferencije proslavili su 25. obljetnicu djelovanja HKR-a.

/ dt/IKA

U propovijedi doc. dr. Novak podsjetio je da danas započinjemo „mjesec posvećen Blaženoj Djevici Mariji, kojoj se utječemo u zagovor. Utječemo se u zagovor i njezinu zaručniku sv. Josipu Radniku, koji je svojim radom skrbio za Svetu obitelj, da nas Gospodin podrži, jača i hrabri u našemu radu, u onome što činimo. Da nastojimo ulagati sebe, svjesni da ono što činimo u različitim oblicima naše profesije koju obavljamo u to ugrađujemo sebe, a onda i svoju obitelj i sve one koji su nam životom upućeni jer to je dio našega života, naš rad, i naš odmor, i naše obiteljsko zajedništvo, pa i ovo zajedništvo koje koje živimo danas ovdje zajedno s Gospodinom. Želimo mu reći hvala za 25 godina Hrvatskoga katoličkoga radija i uteći se u molitve i bl. Alojziju Stepincu u čiji Karmel smo došli“.

č. M. Ilijana Terezija Cvetnić, čestitala je srebrni jubilej HKR, poželjevši „puno Božjega blagoslova, snage, svjetla, mudrosti u njihovu djelovanju i poslanju“, te obećala i dalje podržavati ih u molitvama, kao što to sestre čine već mnogo godina

Vlč. Novak istaknuo je kako je poznato koliko je bl. Stepinac pozornosti i brige posvećivao katoličkim medijima, znajući da glas istine ako je posredovan medijima ima moć doprijeti do srca čovjeka. Pozvao je na molitvu za sve one koji su tijekom 25 godina života HKR-a „utkali sebe u taj medij Hrvatske biskupske konferencije i koji više nisu s nama, da im Gospodin bude nagrada za svaki glas, za svaku riječ, za svaku pjesmu kojom su proslavili Njega, iz dubine svoga srca preko etera našega radija“. Preporučio je Gospodinu i one koji toga dana nisu nazočni iz različitih razloga, kao i same sebe. „Zagledajmo se u ovaj trenutak našega života, svatko od nas ponaosob – gdje sam ja osobno u ovom trenutku u odnosu prema Gospodinu. Kad je jasno tko je Bog našega života onda sve druge situacije, zahtjevne, možda i teške, vidimo na drugačiji način. I nastojmo tražiti rješenje, ne upiremo prstom u problem i očekujemo da ga riješi netko drugi, nego ga nastojimo rješavati zajedno.“

Osvrnuvši se na Evanđelje dana, propovjednik je primijetio da su se učenici nakon Isusove smrti držali zajedno. Tako su bili zajedno i na lađi. To zajedništvo čini čitavu Crkvu. U svakome od učenika prepoznajemo neke od karakteristika nas vjernika. Naime, Toma zvani Blizanac je učenik koji se želio osvjedočiti; pripada zajednici, udaljuje se i opet se vraća natrag, poput nas. Natanael je pravovjerni Židov. Uvijek je tu, ali nije dopustio da ga Gospodin do kraja dotakne svojom ljubavlju. Zebedejevi sinovi mačevima su željeli donijeti svijetu Kraljevstvo nebesko. A tu je i Petar koji odlučuje: „Idem ribariti!“ a za njim se odazivlju i drugi.

„Svi učenici susreli su Isusa Krista, ali na svoj način. Oni su bacili mreže na lijevu stranu. Isus im govori da bace mrežu na desnu stranu. Većina nas smo dešnjaci i Gospodin upravo koristi našu slabiju stranu, našu lijevu ruku, da bismo bacili mrežu na desnu stranu. Dopustimo da Gospodin preko naših slabosti zahvati naše živote. Bez Boga ne možemo učiniti ništa. Svaki put kada Bogu predajemo svoje slabosti, Bog nam govori: ‘Pođi za mnom!’“, istaknuo je generalni tajnik. Pođimo svaki od nas posebno ali kao zajednica, kao zajednica Hrvatskoga katoličkoga radija, Hrvatske katoličke mreže, Hrvatske biskupske konferencije, kao obiteljska zajednica svakog od nas ponaosob, da nam Gospodin usmjeri pogled, da znamo da na svim razinama života pogled treba biti usmjeren u istom smjeru, prema uskrsnoj pobjedi koju nam želi darovati. Svaki od nas prema tom cilju ide na svoj način, na način kako je Gospodin govorio – evo me. Neka nas u tome Gospodin jača, zagovor Blažene Djevice Marije, bl. Stepinca i sv. Josipa Radnika i neka nas u tome prate molitve naših dragih sestara kojima se iskreno, otvoreno i zahvalno preporučujemo, zaključio je doc. dr. Novak.

Misno slavlje završilo je svečanim blagoslovom i pjesmom „Marijo, svibnja Kraljice“. Pjevanje na misi predvodile su sestre karmelićanke.

Nakon mise održan je kratki susret djelatnika s karmelićankama, kojih je trenutačno u Karmelu 25. Dobrodošlicu im je izrazila č. M. Ilijana Terezija Cvetnić, čestitavši srebrni jubilej HKR, poželjevši „puno Božjega blagoslova, snage, svjetla, mudrosti u njihovu djelovanju i poslanju“, te obećala i dalje podržavati ih u molitvama, kao što to čine već mnogo godina, u duhu utemeljitelja bl. Stepinca.

Druženje svih djelatnika nastavljeno je u samostanu sestara karmelićanki BSI u Hrvatskom Leskovcu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja