Budi dio naše mreže

Radovan Karadžić pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor u srijedu. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Den Haagu odbilo je žalbu bivšeg predsjednika Republike Srpske koji je prvostupanjskom presudom 2016. osuđen na 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tijekom rata u BiH. Žalbeno vijeće je procijenilo da je kazna određena prvostupanjskom presudom bila preblaga.

/ mp

Višnja Starešina, hrvatska novinarka, publicistkinja i autorica dokumentarnih filmova koja je od 1996. do 2002. godine bila posebna izvjestiteljica Večernjega lista iz Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu za Hrvatski katolički radio osvrnula se na presudu Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu.

“Mogu reći da je presuda očekivana, ali nije bilo nemoguće da je bilo i drukčije. Naime, sad više nema spora o tome u kojoj su mjeri presude Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a koje sad dovršava Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, bile političke determinirane. Iz intervjua koji je ovih dana dao bivši njemački sudac tog suda Christoph Flügge koji je prema mom sudu donio najznačajniju presudu za genocid u Srebrenici, presudu u slučaju Tolimir, otvoreno je progovorio o pristranosti nekih sudaca, o velikim ruskim pritscima da se s Karadžića i Mladića skine krivnja.

Na kraju je ipak prusuda bila očekivana, odnosno potvrđena je presuda te mu je čak i povišena kazna. No ono što ovaj slučaj pokazuje u kojoj je cijelo suđenje bilo eksperiment. Ne možemo govoriti o pravednosti jer je Radovan Karadžić bio spomenut kao kandidat za optuženičku klupu kad se govorilo o osnivnaju suda 1993. godine. Otad je prošlo više od 25 godina, a tek u zadnjem postupku zapravo imamo presudu protiv Karadžića”, poručila je Starešina.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja