Budi dio naše mreže

Jeste li upoznati s novim odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama?

U četvrtak, 1. kolovoza, na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

/ bg

Nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja 8 najtežih prekršaja koji uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu, a to su:

1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,
5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Za ove prekršaje propisano je povećanje novčanih kazni s 5 do 15 tisuća kuna, kako je bilo do sada, na 10 do 20 tisuća kuna te propisivanje obligatornih zaštitnih mjera, odnosno zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova sa tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja.

Povećanje novčanih kazni predviđeno je i za nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, nepropisan prijevoz djece u vozilu i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.
Za navedene prekršaje s dosadašnjih 500 kuna kazna je povećana na 1000 kuna.

Više informacija potražite na mrežnoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova.

Podsjetimo, nakon tragične nesreće na odmaralištu na autocesti kod Novske, tema emisije “Argumenti” HKR-a bila je sigurnost na hrvatskim prometnicama. Neka od pitanja bila su: mogu li se spriječiti takve stravične nesreće, kako riješiti nedostatak profesionalnih vozača te na koji način povećati prometnu kulturu?

O tome i drugim temama govorili su: policijski savjetnik iz Službe za sigurnost cestovnoga prometa Ravnateljstva policije mr. Miron Huljak, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača Miljenko Gočin, prometni stručnjak s Fakulteta prometnih znanosti dr. Rajko Horvat i savjetnik u Gradu Zagrebu i bivši šef Zagrebparkinga Mate Kraljević.

Cijelu emisiju pogledajte u priloženom videu.

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja