Budi dio naše mreže

Poznati hrvatski skijaš Ivica Kostelić gostovao je na Laudato TV-u u emisiji "Izdvojeno", zajedno s psijhijatrom Ivanom Čelićem, kako bi progovorio o strpljivosti u vremenima poput ovih izvanrednih situacija.

/ ps

Skijaš Ivica Kostelić je uz psihijatra Ivana Čelića, komentirao o strpljivosti za vrijeme izvanrednih situacija uzrokovane virusom COVID-19 u emisiji “Izdvojeno” na Laudato TV-u.

Kostelić, koji je nedavno dobio blizanke, rekao je kako zbog novonastale situacije ih ne može krstiti, no da treba poštovati sve propisane mjere.

“Moramo biti strpljivi. To su neke stvari koje moramo prihvatiti i poštovati sva pravila, moramo imati
zdrav odnos prema drugima i sebi. Žao nam je što okolnosti nisu drugačije, ali sada je tako”, rekao je.

Morate uvijek vjerovati u dobar ishod, da na kraju puta slijedi ispunjenje misije.

Za vrijeme karijere se suočio s mnogim situacijama koje zahtijevaju strpljivost, za koju kaže da je “zlatna vrlina”, “Važno je imati cilj i vjerovati u nešto što vas motivira da budemo strpljivi. Čak i onda kada nije kako smo
sebi zacrtali. Morate uvijek vjerovati u dobar ishod, da na kraju puta slijedi ispunjenje misije. U ovom
slučaju se moramo boriti protiv virusa. Svi zajedno možemo prebroditi tešku fazu, znamo da mora
proći. Moramo biti strpljivi i prihvatiti, samo nas strpljivost može spasiti od toga. Moramo vjerovati da
će biti sve dobro”, poručio je.

Također je pozvao sve da se pridrže propisanih mjera koje su uputile nadležne vlasti, ističući kako je ključno ozbiljno shvatiti situaciju. “Ponekad situacije zahtijevaju radikalne mjere. Mnogo se zahtjeva od nas, ali sve je opravdano jer vodi općem dobru. Apeliram sve da poštuju mjere zbog svih nas”.

Vjera je neraskidiv pratitelj svakog uspjeha.

Kostelić se osvrnuo i na vjeru, koja je za njega jedan ogroman pokretač koji ga ohrabruje i osnažuje. “Mogu reći da pomoću vjere postižete više, nešto što niste svjesni da možete postići. Vjera je istovremeno snaga i nada. Vjera je neraskidiv pratitelj svakog uspjeha”, kazao je Kostelić.

Također je podijelio i jedno osobno iskustvo molitve, a dogodilo se nakon jedan od većih padova u karijeri. “Skijaš je priviknut da razmišlja na mnogo stvari u kratkom vremenu, jer se sve događa na brzini većoj od 130 km. Kad sam pao sjećam se da sam se počeo moliti. Kada  sam pao mnogo stvari mi je u tom trenutku moglo pasti na pamet, ali upravo sam molitvu imao u glavi. Molitva je sveprisutna u mom životu”, svjedočio je.

Znamo da će završiti, ali svi moramo napraviti sve da bude manje posljedica i problema.

Uz Kostelića, o temi strpljivosti progovorio je i psihijatar Ivan Čelić , s Klinike za psihijatriju na Vrapču u Zagrebu. Pozvao je ljude da zaštite sebe, no da također nastoje pružiti podršku drugima. “Vrlo je važno da se javimo ljudima oko sebe, kojima je možda potrebna pomoć te ih tako ne ostavimo same. Osjećaj izolacije može pridonijeti razvoju nekakvih psihičkih problema”, nadodao je.

Čelić je istaknuo kako je strpljivost izrazito bitna u ovakvim vremenima. “Epidemija se događa, ne možemo je zaustaviti, sada činimo sve da je usporimo i da posljedice budu manje. Znamo da će završiti, ali svi moramo napraviti sve da bude manje posljedica i problema”, rekao je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja