Budi dio naše mreže

4. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu bit će održan u subotu i nedjelju 21. i 22. svibnja 2022. u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu pod geslom „Od koljena do koljena dobrota je Tvoja (usp. Lk 1, 50)“.

/ vbb

Ovo geslo nadahnulo je akademskog kipara Iliju Skočibušića na izradu logotipa ovog nacionalnog susreta kojim dominira lik križa. Na logotipu je naznačeno geslo susreta „Od koljena do koljena dobrota je Tvoja“, riječi Blažene Djevice Marije, kada pjeva hvalospjev Veliča (usp. Lk 1, 50). Nasuprot geslu naznačeno je mjesto i godina održavanja susreta: Ludbreg, 2022.

„Ovaj logo nam može kazati da je put Crkve Kristov put – to je i križni put. Obitelj se rađa iz Kristova boka iz kojega teče krv. Susret će biti održan u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. Na logotipu je naznačena kaplja koja teče i koja stvara obitelj, novu obitelj, Kristovu obitelj – Crkvu. Ujedno prikazuje otvoreni bok iz kojega teče krv i voda – znak izlijevanja Duha Svetoga“, objasnio je varaždinski biskup Bože Radoš.

Nacionalni susret je vrhunac ciklusa obiteljskog pastorala posvećenog starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka, ostvarenog u osluškivanju poticaja pape Franje.

Varaždinski biskup Bože Radoš je najavio da će se na susretu moliti za sve obitelji da budu Crkva u malom, da odražavaju ono što je Crkva. „Molit ćemo za Crkvu da ona što više liči na obitelj. Da obitelji postanu mjesto života, da Bog bude njihov put i da u obitelji stalno teče ona Krv ljubavi koju ćemo simbolično vidjeti u čudu u Ludbregu, a osjetiti kroz slavlje svete mise, gdje nam se Bog daje u svome Tijelu, u svojoj Krvi, potpuno, da na našem životnom putu imamo snage.“

PROGRAM

subota 21. svibnja

  • 17 sati – uvodni glazbeni program
  • 18 sati
    • procesija sa spomen-svijećom s prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji
    • služba svjetla
    • pozdrav varaždinskog biskupa Bože Radoša
    • pozdrav predstavnika Dikasterija za laike, obitelj i život iz Rima Vittorija Scelza
    • svjedočanstva triju obitelji i glazbeni nastupi višečlanih obitelji
    • simbolična sadnja stabla sjećanja s 12 plodova Duha Svetoga
    • molitveni završetak s čašćenjem relikvije Predragocjene Krvi Kristove i duhovni nagovor riječkog nadbiskupa koadjutora i predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj Mate Uzinića

Po završetku programa, pristigle obitelji će se uputiti prema obiteljima domaćinima Varaždinske biskupije koje će ih primiti na noćenje.

nedjelja 22. svibnja

  • 10 sati – molitveno-glazbeni program
  • 11 sati – euharistijsko slavlje: predslavi mons. Bože Radoš u zajedništvu s hrvatskim biskupima, svećenicima i obiteljima iz čitave Hrvatske

MILODAR

Milodar skupljen na središnjem euharistijskom slavlju u nedjelju 22. svibnja bit će namijenjen izbjeglicama iz Ukrajine. Biskup Radoš rekao je da i hrvatsko društvo svjedoči dolasku razbijenih obitelji iz Ukrajine. O njima se brine cijelo društvo, Crkva posredstvom Caritasa, a Varaždinska biskupija je do sad primila osamdesetak izbjeglica, uglavnom žena s djecom. Stoga će spomenuti milodar ići u biskupijski fond za pomoć smještaja i života izbjeglica.

UPUTE ZA HODOČASNIKE

Za predstavnike obitelji iz drugih biskupija bit će mogućnost za okrjepu u postavljenom šatoru. Mjesta za parkiranje osigurana su za autobuse i za osobne automobile.

PRIJENOS

Subotnji program u Ludbregu bit će u izravnom prijenosu na Youtube kanalu Varaždinske biskupije i Varaždinske televizije od 18 sati, a u nedjelju će izravni prijenos svečanog euharistijskog slavlja biti na Drugom programu Hrvatske televizije.

Geslo susreta bilo je i nadahnuće autorima himne susreta čiji je tekst napisao Zvonimir Klemenčić – Mito, glazbu potpisuje Edi Vugrinec, a aranžman Marko Prepelić. Tonski zapis himne snimljen je u varaždinskoj katedrali. Video je napravio Siniša Conar koristeći bogatu arhivu Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije koji već 16 godina bilježi događaje, susrete i svjedočanstva vjernika Varaždinske biskupije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja