Budi dio naše mreže

Brojni hodočasnici stigli su pješice u Voćin iz daruvarskog, novljanskog i drugih dijelova Požeške biskupije. Svečano hodočasničko euharistijsko slavlje u 18.30 sati na otvorenom svetišnom prostoru predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević.

/ Dario Zürchauer

Svetište Gospe u Voćinu, Gospe od Utočišta predstavlja župna crkva Pohoda Blažene Djevice Marije. To glavno svetište i duhovno središte Požeške biskupije jedno je od najznačajnijih spomenika sakralne baštine i vrlo vrijedan primjer gotike u tom dijelu Hrvatske. Kao župa, Voćin se prvi put spominje u spisima zagrebačkog Kaptola u prvoj polovici 14. stoljeća. Do turskog osvajanja sredinom 16.st. crkva je bila posvećena svima svetima. Vjerski život obnovili su franjevci sredinom 18. st., donijevši iz Osijeka Gospin kip. U drugoj polovici 19.st. u Vučinu, kako ga se tada još zvalo, častila se i Gospa lurdska čiji je kip nabavljen 1885. iz Pariza. Za vrijeme Drugog svjetskog rata crkva je teško oštećena, a 1944. u povlačenju su je, zajedno s mjestom, zapalile njemačke snage. Tada je izgorio i stari čudotvorni Gospin kip, a kip Gospe lurdske sklonjen je u Podravsku Slatinu. Staru sliku voćinske Gospe od Utočišta iz 18. st. župnik Josip Martinac 1940. pohranio je u Dijecezanski muzej u Zagrebu.

Voćin – svetište Gospe Voćinske / Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Iako bez odgovarajućeg sakralnog mjesta za bogoštovlje, štovanje Gospe se nastavilo. Tako je 1963. započela obnova crkve i vjerskog života – kip je vraćen u župu, a započela su ponovno i organizirana hodočašća. Za obnovu se najviše založio zagrebački nadbiskup Franjo Šeper koji je ishodio pomoć od Hrvata iz Gradišća (Austrija). Novu crkvu 1984. posvetio je kardinal Franjo Kuharić.

Vjernici na ruševinama voćinske župne crkve

U rujnu 1991. velikosrpski agresor okupirao je mjesto, usmrtivši više desetaka civila, a svetište opljačkao i pretvorio u skladište streljiva da bi ga u prosincu te godine miniranjem do temelja srušio. Rimokatoličke crkve bile su »trn u oku« srpskim teroristima na svim okupiranim područjima u Hrvatskoj, pa su i voćinskoj župnoj crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije, iako je spomenik nulte kategorije, jer je podignuta krajem 15. st., namijenili očekivani »tretman« – miniranje i rušenje do temelja: »Tijekom okupacije crkva je teroristima služila kao skladište minsko-eksplozivnih sredstava i bojne opreme.

Premda bez crkve i kipa Gospe lurdske, hodočašća su obnovljena već iduće godine, s misama na otvorenom, a novi kip darovala je biskupija Lurd-Tarb (Francuska). Temeljni kamen za novu crkvu blagoslovio je 1998. papa Ivan Pavao II. za pohoda Hrvatskoj. Spašena slika Majke od Utočišta 1999. procesijom je iz Požege vraćena u Voćin. Od 2002. do 2011. trajala je gradnja crkve, uz koju je postavljen i memorijal za stradale mještane. Gospi u Voćin u pohode dolaze vjernici iz svih krajeva Hrvatske, a najveće svečanosti održavaju se na blagdan Bl. Djevice Marije Kraljice (22. kolovoza) i u nedjelju nakon Male Gospe. Svetište je poznato i po najbrojnijem dječjem hodočašću u Hrvatskoj koje se održava prve subote u svibnju.

Dječje hodočašće u Voćin/ Foto: Župa sv. Marka Evanđelista – Markovec Našički

Hodočašće u Voćin na Veliku Gospu

U jutarnjim satima jučer su,  20. kolovoza pješaci iz Davora, Nove Kapele i drugih dijelova Posavine krenuli su na hodočasnički put u Voćin. Oko podneva su stigli u Požegu, gdje su se odmorili i okrijepili. U 14.00 sati okupili su se u crkvi sv. Lovre – zaštitnika Požeške biskupije, gdje su im se pridružili pješaci iz požeškog kraja, među njima i skupina mladih te učenika Katoličke gimnazije. Hodočasnike je pozdravio i blagoslovio Marijan Pavelić, rektor crkve. U kratkom nagovoru potaknuo ih je da tijekom svoga hodočasničkog hoda pronađu vremena za produbljenje vlastitog odnosa s Bogom bez kojega bi dugo pješačenje moglo ostati prazno. Ispraćena zvonjavom zvona crkve sv. Lovre, procesija hodočasnika predvođena rektorom Pavelićem krenula je prema Stražemanu gdje bi trebala stići u kasnim popodnevnim satima. Svoj hod pješaci će završiti poklonom Presvetom Oltarskom Sakramentu i euharistijskim blagoslovom u stražemanskoj župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela, kojim će se svečano zaključiti dan godišnjeg klanjanja u spomenutoj župi. Nakon euharistijske pobožnosti hodočasnici će se smjestiti u obitelji kod kojih će prenoćiti.

Sutradan, 21. kolovoza, u 5 sati ujutro pridružit će im se brojni drugi hodočasnici požeškog kraja te će nastaviti put prema Voćinu. Po dolasku u Voćin u popodnevnim satima, u svečanoj procesiji ući će u svetište te pjesmom i molitvom pozdraviti Gospu Voćinsku. Brojni hodočasnici stići će pješice u Voćin i iz daruvarskog, novljanskog i drugih dijelova Požeške biskupije. Svečano hodočasničko euharistijsko slavlje u 18.30 sati na otvorenom svetišnom prostoru predvodit će požeški biskup Antun Škvorčević.

Molitva Gospi Voćinskoj

Gospo Voćinska, Majko od Utočišta! Ti si obiljem svojih milosti tijekom više stoljeća bila zaštita, utjeha i nada našem narodu u teškim povijesnim vremenima. U svim stradanjima, progonima i patnjama, po Tvojoj majčinskoj blizini, osjetili smo ruku pomoćnicu, koja nas je snažno vodila k Isusu Kristu, jedinom Spasitelju čovjeka. Puni vjere i dubokog pouzdanja stojimo pred Tvojim milosnim likom i molimo te: Brani našu Domovinu i pomozi svima nama, koji te u svojim osobnim potrebama zazivamo. Ostani s nama u svim kušnjama života, Majko od Utočišta, i ne daj da itko od nas skrene s puta Tvoga Sina Isusa Krista. Koji živi i kraljuje – danas i u vijeke vjekova. Amen. Zdravo Marijo….

 

Izvor: Časopis : Savez s Marijom,Vigilare

Požeška biskupija.hr 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja