Budi dio naše mreže

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 28. studenog 2022. novu prigodnu poštansku marku s motivom zidne slike iz đakovačke katedrale naziva "Poklonstvo kraljeva i pastira".

/ im

Djelo slikara Lodovica Seitza u marku su pretvorili Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba, a fotograf marke je Miro Martinić, također iz Zagreba. Nominalna vrijednost maraka označena je slovom A, što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te poštarine za dopisnicu, odnosno razglednicu u unutarnjem prometu. Marka je izdana u arku od 20 maraka i karnetu od 10 samoljepljivih maraka. Naklada maraka u arcima iznosi 400 000 primjeraka, a naklada samoljepljivih maraka u karnetima 100 000 primjeraka u 10 000 karneta. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Poštanska marka

U povodu izlaska nove prigodne poštanske marke Hrvatske pošte akademkinja Željka Čorak u svojem tekstu, među ostalim, navodi kako „Poklonstvo kraljeva i pastira“, djelo Lodovica Seitza, koji je bio direktor Vatikanskih galerija, a slikao je i freske u Apostolskoj palači (koja je danas dio Vatikanskih muzeja), te u bazilici u Loretu, ostavlja dojam svečanosti. „Nema intimne scenografije štalice, slame, životinja koje griju Isusa. Madona s Djetetom sjedi na prijestolju, svetokrugovi im oko glava, anđeli pridržavaju grimiznu tkaninu sa zlatnim ornamentima kao pozadinu. Nad prijestoljem zvijezda repatica iz nebeskih sfera lije mlaz svjetlosti. Tamna jezgra u sredini zvijezde možda je Božje oko. Ta zvijezda često u sebi nosi poruku sudbine: kad vodi kraljeve, u središtu joj zna biti lik Djetešca; iznad scene Rođenja u zvijezdi je ponekad križ. Tako slikari razbijaju jednovremenski sadržaj slike, uključujući u nju nagovještaje budućnosti. Crtež je slikarev majstorski, boje profinjene, pažljivo podređene simboličnom središtu – Gospinu liku. Slike đakovačke katedrale praćene su i riječima.

Pod Poklonstvom kraljeva i pastira stoji, za kraljeve: DOŠAV KRALJI S IZTOKA POKLONIŠE SE GOSPODINU I DARIVAŠE GA / ZLATOM, TAMJANOM I MYRRHOM /; za pastire: DOĆI ĆEJU
ŽURNO I VESELO PRINOSEĆ / PRVENCE OD VINOVE LOZE PŠENICE MASLINE POVRTLJA I OVACA. “

Prigodne poštanske marke mogu se kupiti u poštanskim uredima diljem Hrvatske te u internetskoj trgovini Hrvatske pošte www.epostshop.hr

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja