Budi dio naše mreže

Hrvatska katolička misija u Londonu i dalje okuplja iseljene Hrvate i potiče na zajedništvo. U nastavku pročitajte više o radu HKM London.

/ im

Hrvatska katolička misija London 2019. godine proslavila je pola stoljeća organizirane pastoralne skrbi za Hrvate u Ujedinjenoj Kraljevini. Njezin voditelj reći će da je zajednica uvijek bila brojčano mala, ali da je svakako dio Božjeg plana, prenosi portal Dijaspora.hr.

“HKM London nastoji biti sigurna luka u kojoj naši vjernici mogu pronaći zajedništvo, riječ Božju, ohrabrenje, oprost, prijateljstvo i duh življenja autentičnoga katoličanstva”, naglasio je fra Ljubomir Šimunović, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu i delegat Hrvatske inozemne pastve za Zapadnu Europu.

Ovaj franjevac nakon desetogodišnjeg pastoralnog djelovanja u splitskoj franjevačkoj provinciji i godine provedene u Jeruzalemu, Hrvatsku katoličku misiju London vodi već 16 godina, u kojoj je 2022. proslavio i svoju srebrnu misu.

Računa se da je desetak tisuća Hrvata koji žive na području Ujedinjene Kraljevine. Organizirano pastoralno služenje hrvatskim katolicima ovdje postoji više od pola stoljeća. Plod je toga i nedavno ukoričena svečana knjiga „Pedeset godina Hrvatske katoličke misije u Londonu (1969. – 2019.)“ koju je fra Ljubomir Šimunović napisao s dr. sc. Robertom Skenderovićem, povjesničarom Hrvatskoga instituta za povijest iz Zagreba.

Knjiga predstavlja ne samo povijest hrvatske katoličke misije, nego i prvu studiju novije povijesti hrvatske zajednice u Velikoj Britaniji. Tek stvaranjem Hrvatske katoličke misije dobivamo u Londonu prvu hrvatsku instituciju s kontinuitetom koja sve do danas okuplja Hrvate diljem Ujedinjene Kraljevine.

Fra Ljubomir Šimunović pokretač je i urednik časopisa Most – The Bridge, glasila Hrvatske katoličke misije u Londonu. Magazin je pokrenut 2008. godine sa svrhom da pridonese rastu hrvatske katoličke zajednice u Ujedinjenoj Kraljevini te poveže hrvatsku i englesku kulturu. Donosi crkvene, pastoralne, kulturne i povijesne teme te suvremena događanja hrvatske zajednice okupljene oko Hrvatske katoličke misije London. Tekstovi se objavljuju na hrvatskome i engleskome jeziku. Do sada je izišlo 16 brojeva. Misija ima i uspješnu Facebook stranicu koja okuplja više od deset tisuća pratitelja.

Hrvatska katolička misija London svake godine obilježava Dan sjećanja u spomen na žrtvu Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta stradanja u Domovinskom ratu. Misija čuva i njeguje vezu s domovinom, hrvatski jezik, kulturu, identitet i običaje.

I njeguje jednu želju…

“A ona je da naši iseljenici nakon nekog vremena, s novim iskustvima i znanjima, budu i više nego dobrodošli u Hrvatskoj”, zaključio je voditelj HKM-a London.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja